Huhtikuussa 2024 kunnostaminen, huoltaminen ja siivoaminen valtaavat Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon näyttelysalit  

Näyttelyn sisällöt ovat saaneet kimmokkeen avoimen haun kautta valituista teoksista

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteisnäyttely FIX: Huolla ja korjaa tuo yhteen arkkitehtuuria, muotoilua ja nykytaidetta. Näyttely kiinnittää huomion esineiden ja rakennusten korjaamiseen, ympäristön huoltamiseen, siivoamiseen sekä likaan ja kulumiseen liittyvään estetiikkaan. Näyttelyssä museot näyttäytyvät hoivan paikkoina, joissa kokoelmahoito ja konservointi ylläpitävät tarkoin valittua esineistöä.

Fix: Huolla ja korjaa on avoinna Arkkitehtuurimuseossa ja Designmuseossa 26.4.–31.12.2024. Näyttelyn kuratoinnista vastaa Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon työryhmä.

Museot järjestivät keväällä 2023 avoimen haun, jossa etsittiin näyttelyn teemaan liittyviä teosehdotuksia. Valinnassa painotettiin aiheita ja näkökulmia, jotka ovat jääneet vähemmälle huomioille arkkitehtuurin ja muotoilun kentällä. Määräaikaan mennessä vastaanotettiin yli 130 hakemusta taiteen, käsityön, muotoilun ja arkkitehtuurin aloilta. Avoimen haun raati valitsi näyttelyyn toteutettavaksi neljä uutta teosta. Komissioteokset ovat toimineet myös kimmokkeena muiden näyttelysisältöjen kuratoinnille.
Avoimen haun kautta valitut taiteilijat ja teokset.

Taiteilija Sini Hentun videoteossarja Fantasman sylissä houkuttelee uppoutumaan erilaisten maailmojen ja tilanteiden kuvitteluun yhdessä klassikkoistuimien kanssa. Istuinvalintojen lähtökohtana ovat toimineet museoiden työtiloista sekä käyttökokoelmista löytyvät tuolit. Teosten keskiöön nousevat esineiden ohella niistä syntyvät äänet ja ruumiilliset tuntemukset.

Arkkitehti ja muusikko Helmi Kajaste ja runoilija Petra Vallila tuottavat museotilaan paikkasidonnaisen Siivousmusiikkia-ääni-installaation, joka yhdistää puhuttua runoutta ja (siivous)musiikkia. Teos tunnustelee, minkälaiset äänet mielletään häiriöksi ja mitkä kuuluvaksi tilaan.

Arkkitehti Liisa Ryynäsen teos Inventaario haastaa pohtimaan suhdettamme arkiseen toimistoestetiikkaan, nuhjuisuuteen ja kuluneisuuteen. Ryynänen kysyy, miten osaisimme suhtautua hyväksyvästi laskettuihin alakattoihin tai heikkolaatuisiin kokolattiamattoihin, joita käyttäjät ovat itse tiloihinsa lisänneet.

Taiteilija Jessica Andrey Bogush on koolle kutsunut näyttelyyn installaation, eräänlaisen vaihtoehtoisen arkiston, joka kehottaa tarkastelemaan museokokoelmia hoivan, ulossulkemisen ja näkymättömyyden teemojen kautta. Kuraattorin ja tutkijan Max Hannuksen ja taiteilija Ville Laurinkosken töiden kautta Bogush pohtii, miten arkistoa voidaan tehdä queer-näkökulmasta monimuotoisemmaksi, ja miten yhden kokoelman hoitaminen usein johtaa toisen kuolemaan.

Tutustu taiteilijoihin Designmuseon sivuilla >

Lisätiedot:

press@designmuseum.fi

Ilona Hildén, viestinnän suunnittelija, Arkkitehtuurimuseo   
+358 45 7731 0468 
Arkkitehtuurimuseo, Kasarmikatu 24, 00130 Helsinki

Minni Soverila, viestinnän asiantuntija, Designmuseo   
+358 45 197 3003 
Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23, 00130 Helsinki


 
Tutut museot yhdessä kohti uutta. Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo kansainvälisesti ainutlaatuisine kokoelmineen muodostavat tulevaisuudessa uuden valtakunnallisen arkkitehtuuri- ja designmuseon. Vuoden 2024 alussa museoiden taustasäätiöt sulautuvat uutta museota varten perustettuun Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiöön. Säätiön perustama museoyhtiö ylläpitää jatkossa Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon toimintaa. Uudelle museolle suunnitellaan uudisrakennus Helsingin Eteläsatamaan Makasiinirantaan. Lähivuosien ajan Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon toiminta jatkuu yhteisellä ohjelmistolla tutuissa osoitteissa Helsingin Kaartinkaupungissa.
Lisätietoja uudesta arkkitehtuuri- ja designmuseosta löydät hankkeen verkkosivuilta: admuseo.fi

Tiedote julkaistu 20.12.2023