Kan performanskonsten och transkroppen ge nya perspektiv på arkitekturen, frågar den finländska utställningen i Venedig
1.4.2025
Arkitektur- och designmuseet förverkligar utställningen i Nordiska paviljongen på Arkitekturbiennalen i Venedig. Biennalen är öppen för publik 10.5.–23.11.2025.
Industry Muscle: Five Scores for Architecture utforskar förhållandet mellan arkitektur och kropp ur transkroppens perspektiv. Verkhelheten är skapad av performanskonstnären Teo Ala-Ruona tillsammans med hans multidisciplinära arbetsteam. Utställningen förenar arkitektur, performanskonst och installation. Den visar fram fem övningar, som ger en gnista till ett nytt tänkande om arkitektur.
Det här året efterlyser biennalen en multidisciplinär intelligens. Med biennalens chefskurator Carlo Rattis ord, ”när etablerade system börjar ge vika, behövs nya tänkesätt”.

På den 19:e arkitekturbiennalen i Venedig visar den Nordiska paviljongen installations- och performansverket Industry Muscle: Five Scores for Architecture som performanskonstnären Teo Ala-Ruona har skapat tillsammans med sitt multidisciplinära arbetsteam.
Verkhelheten har kuraterats av arkitekt Kaisa Karvinen vid Arkitektur- och designmuseet. Verket fortsätter på Teo Ala-Ruonas tidigare arbete med transkroppen och de ekologiska frågorna i det att det vidgar synvinkeln till att omfatta arkitekturen.
Industry Muscle går i dialog med den Nordiska paviljongen som stod färdig 1962, och inbjuder besökaren till att granska den moderna arkitekturen genom transkroppens lins. Parallellt med Sverre Fehns modernistiska grepp lyfter verket fram ett alternativt sätt att skapa arkitektur på basis av transkroppens observationer.
Industry Muscle inbjuder publiken att granska den Nordiska paviljongen – och arkitekturen mer vidsträckt – som en scen där de sociala normerna under den fossila ekonomins tidevarv blir synliga. I Ala-Ruonas forsknings-konstnärliga interventioner fungerar transkroppen som en kofot som bryter sönder strukturer och avslöjar tankemodeller. Industry Muscle erbjuder publiken en arkitekturupplevelse där varje deltagare visas fram.
Industry Muscle presenterar fem spekulativa akter som utgör kritiska manuskript för den framtida arkitekturen:
- Orenhet: ifrågasätta den roll renhetens ideal innehar i den moderna arkitekturen och den moderna livsstilen.
- Dekategorisering: utmana kategoriseringen och segregeringen som finns inbyggda i vår byggda miljö.
- Performans: granska hur de arkitektoniska rummen formar de dagliga handlingar som är relaterade till genus och identitet.
- Teknokroppen: bli medveten om att kroppen och byggnaden lever i växelverkan och sträva till att ge kropparna självbestämmanderätt.
- Återanvändning: betrakta transkroppen som ett exempel på återanvändning och ett incitament för att tänka ekologiskt
Teo Ala-Ruona (Finland, 1990) arbetar vid skärningspunkten mellan performanskonst, teater och koreografi. Hans praxis utforskar ekologin och den sociala konstruktionen av kroppen genom teori och somatisk spekulation. Samarbetet spelar en central roll i Ala-Ruonas praxis.
För Industry Muscle har han samlat ihop ett multidisciplinärt team av samarbetspartner som inkluderar A.L. Hu, arkitekt, Teo Paaer, scenograf och konstnär, Tuukka Haapakorpi, ljuddesigner, Even Minn, dramaturg, Venla Helenius, visuell konstnär, Ervin Latimer, modedesigner, Kiia Beilinson, grafisk designer, samt performanskonstnärerna Kid Kokko, Caroline Suinner och Romeo Roxman Gatt. Samarbetet spelar en central roll i Ala-Ruonas arbete. Varje medlem i arbetsteamet bidrar med sin egen konstnärliga bit till utställningen.
Kaisa Karvinen, Kurator för Nordiska paviljongen på uppdrag av Arkitektur- och designmuseet i Helsingfors, säger:
”Sverre Fehns Nordiska paviljong är ett verk inom den modernistiska arkitekturen som erbjuder en engagerande inramning för Teo Ala-Ruona, en performanskonstnär vars praxis utforskar transförkroppsligandet, den materiella omgivningen och de ekologiska frågorna. Genom att föra in Ala-Ruona och hans team i arkitekturutställningarnas kontext öppnar vi nya perspektiv mot den arkitektoniska diskursen, särskilt vad gäller den byggda miljön och kroppen.
”I Ala-Ruonas arbete fungerar performansen som ett forskningsredskap. På performanskonstens område utforskas och utvärderas upplevelsen av förkroppsligande på ett sätt som har mycket att erbjuda den arkitektoniska diskursen. När allt kommer omkring har den mänskliga kroppen alltid varit en av de grundläggande utgångspunkterna för designen och arkitekturen.
Teo Ala-Ruona säger:
”Industry Muscle kommer att spekulera över en alternativ modell för den arkitektoniska praxisen, förankrad i upplevelsen av transkroppen. Konceptuellt sett kan detta vara lika enkelt men också lika fundamentalt som den känsla av välbefinnande jag får när jag är i ett visuellt komplext rum som lägger minde tonvikt vid siluetten av min kropp, det är ett sätt att vända på det modernistiska ideal som finns uttryckt i paviljongens arkitektur.”
”Den byggda miljön är i stor utsträckning baserad på rådande kulturella normer. Detta spelar en viktig roll i hur kropparna iscensätts i det dagliga livet, och hur den skapas av byggnadsindustrin. Med mitt team av multidisciplinära samarbetspartner vill jag inleda nya samtal genom att utforska möjligheterna av en arkitektonisk praxis som står i skarp kontrast till status quo.”
Beställarna för den Nordiska paviljongen är en ett samarbete mellan Arkitektur- och designmuseet i Helsingfors (Finland), Nationalmuseet i Norge och ArkDes (Sverige). De tre uppdragsgivarna har ett roterande ledarskap i beställningsprocessen, som för den 19:e Internationella arkitekturutställningen står Arkitektur- och designmuseet i Helsingfors.
Carina Jaatinen är utställningens kommissarie i samarbete med Karin Nilsson (ArkDes) och Ingrid Røynesdal (Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design). Kuratorsteamet från Arkitektur- och designmuseet i Helsingfors inkluderar kurator Kaisa Karvinen och kuratorrådgivare Suvi Saloniemi.
Projektet har fått stöd från Undervisnings- och kulturministeriet, Utrikesministeriet och Finska Kulturfonden.
Vernissage för Nordiska paviljongen den 8 maj
Venedigs arkitekturbiennal är öppen för publik 10 maj–23 november 2025. Vernissagen för Nordiska paviljongen hålls torsdagen den 8 maj.
Medieföreträdare kan ansöka om ackreditering till Venedigs arkitekturbiennal direkt via biennalens organisation eller genom Nordiska paviljongen genom att kontakta: ilona.hilden@mfa.fi.
Tilläggsinformation:
press@designmuseum.fi
Ilona Hildén
+358443582175