Eläköön Wivi Lönn! -festivaali:
Yleisöohjelma / Valta ja performatiivisuus
Perjantai 20.5.2022 kello (11)14–18(20) (non-stop) | Arkkitehtuurimuseo & Alusta-paviljonki
Kielet: suomi ja englanti
Osallistuminen: 10/5/0 € / Museokortti
Festivaaliperjantaina Arkkitehtuurimuseon valtaavat Aalto-yliopiston kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman Valta ja performatiivisuus -kurssin vuoden 2022 opiskelijat. Yleisö on tervetullut tutkimaan sukupuolen, taiteen, tilan ja arkkitehtuurin kysymyksiä yhdessä kurssin opiskelijoiden kanssa.
Valta ja performatiivisuus -kurssilla tarkastellaan teorian ja taiteen kautta sukupuolen rakentumista inhimillisenä, koulutuspoliittisena ja yhteiskunnallisena ilmiönä. Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuksia tarkastellaan taiteen ja taidekasvatuksen viitekehyksissä. Kurssi perustuu kriittiseen ja feministiseen pedagogiikkaan, joiden kautta tarkastellaan vallan ilmentymistä vuorovaikutuksessa ja erityisesti kasvatuksen rakenteissa. Kokemuksellisella, kehollisella ja taideperustaisella tiedolla on kurssilla tärkeä rooli.
Vuonna 2022 Valta ja performatiivisuus -kurssi järjestetään Aalto-yliopiston kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman ja Arkkitehtuurimuseon yhteistyönä. Opiskelijat esittävät ja esittelevät kurssiprojektinsa yleisölle osana Arkkitehtuurimuseon Eläköön Wivi Lönn! -festivaalia.
Tervetuloa!
Ohjelma
I was here | klo 11–20 | Arkkitehtuurimuseo | festarilipulla tai museokortilla
I Was Here on jaettu tilallinen, performatiivinen tapahtuma, joka tutkii valintoja ja tapoja olla tilassa.
Kutsumme museovieraita jättämään itsestään sekä omista ajatuksistaan ja aistikokemuksistaan jäljen näyttelyyn. Teos luo intervention – vaihtoehtoisen ja samanaikaisen tavan kokea ja olla näyttelytilassa – mutta myös nostaa esiin näyttelyn sisäänrakennettua ihmisyyttä. Wivi Lönn suunnitteli kouluja ja oppilaitoksia, tiloja, joissa ihmiset viettävät paitsi paljon aikaa, myös kohtaavat auktoriteetteja ja tekevät valintoja liittyen omiin elämänpolkuihinsa. Mihin sinä jätät jälkesi?
Wiiri Lönn | klo 11–20 | Arkkitehtuurimuseo | festarilipulla tai museokortilla
Wivi Lönn (1872–1966) oli arkkitehti ja todellinen edelläkävijä. Hän perusti ensimmäisenä suomalaisena naisena oman arkkitehtitoimiston. Hän ajoi naisarkkitehtien asemaa ahkerasti ja hänestä tuli monien esikuva. Wivi Lönnille äiti oli voimahahmo, joka rohkaisi häntä tavoittelemaan unelmiaan ja opiskelemaan arkkitehdin ammatin. Tämä oli hyvin poikkeuksellista tuohon aikaan.
Esikuvat rakentavat käsitystämme maailmasta ja luovat myös käsitystämme tulevaisuudesta. Idolilta voi oppia jotain, hänen kauttaan voi kokea elämyksiä ja samastua sellaiseen elämään, jota itse ei ehkä voi elää, mutta josta voi haaveilla. Haaveista voi myös tulla totta. On tärkeää, että on olemassa moninaisia esikuvia, koska niiden kautta voi rakentaa omaa identiteettiä ja hakea inspiraatiota.
Olemme ripustaneet juhlan kunniaksi museoon viirejä, joihin olemme keränneet yksittäisten ihmisten vastauksia esikuvista, unelmista ja haaveista. Kutsumme nyt sinut mukaan kertomaan omista kokemuksistasi.
Ötköt – Ötököiden etkot | klo 14–17 | Alusta-paviljonki | maksuton
Tule järjestämään juhlat ötököille!
Tervetuloa viettämään Wivi Lönnin syntymäpäivien Ötköjä, eli etkoja ötököille arkkitehtuurimuseon Alusta-paviljonkiin perjantaina 20.5. klo 14–17! Ötköt ovat juhlat monilajiselle kohtaamiselle, jossa juhlapöytään on katettuna ötököitä houkuttelevia ruokia, tuoksuja ja muita herkkuja. Juhlista saat mukaasi ainekset omien ötökkäjuhlien järjestämiseen.
Ötököiden juhlat järjestetään Alusta-paviljongilla, joka tarjoaa tilan monilajisille kohtaamisille. Paviljonkia rakennetaan Arkkitehtuurimuseon sekä Designmuseon väliselle pihalle. Alustan rakennus on yhteisöllistä ja rakennuspäiviin voi osallistua kuka tahansa.
Ötköjen inspiraationa on toiminut Wivi Lönnin oman kotitalon puutarharatkaisut, joihin voi tutustua näyttelyssä. Lönnin työssä korostui käytännöllisyys ja esteettisyys, mitkä ovat myös läsnä tapahtumassa. Ötköt kutsuu pohtimaan valtasuhteita liittyen tilan antamiseen, laajentaen näkökulmaa ihmisistä kaikkiin muihin lajeihin.
Aalto-yliopisto
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Kuvataidekasvatuksen pääaineen opinnoissa tarkastellaan taidetta, muotoilua ja visuaalista kulttuuria kasvatuksen, koulutuksen ja yhteiskunnallisten ilmiöiden näkökulmista. Opinnoissa teoreettinen ajattelu ja taiteellinen toiminta yhdistyvät pedagogisten valmiuksien harjoittamiseen. Opetus perustuu yhteisöllisyyteen ja ajankohtaiseen tutkimustietoon. Siinä painottuvat muun muassa nykytaiteen toimintatapojen, kuvataidekasvatuksen ja digitaalisten oppimisympäristöjen mahdollisuudet kestävän tulevaisuuden rakentamisessa sekä kulttuurisen ja sosiaalisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä. Lue lisää.
Osallistuminen
Tapahtumat toteutetaan non-stop-periaatteella. Niihin ei ole ennakkoilmoittautumista.
Saavutettavuus ja terveysturvallisuus
Arkkitehtuurimuseo ei ole esteetön. Yleisöohjelmaa ei tulkata tai tekstitulkata. Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon saavutettavuudesta löydät tästä linkistä. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä (koskee kaikkia yli 12-vuotiaita). Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon terveysturvallisuudesta löydät tästä linkistä. Arkkitehtuurimuseossa on käytössä turvallisemman tilan periaatteet, joihin sitoudutaan kaikessa museon toiminnassa. Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon turvallisemman tilan periaatteista löydät tästä linkistä.
Lisätietoja
Jemina Lindholm
Yleisötyövastaava
Arkkitehtuurimuseo
+358 45 7731 0476
jemina.lindholm@mfa.fi