VAPAA-kollektiivi: Murroksen estetiikka
studio
Arkkitehtuurimuseon Studion kutsunäyttelyn lopullinen muoto nähdään, kun viimeinen sana on sanottu. Seuraa VAPAA-kollektiivin näyttelyä tällä sivulla ja Arkkitehtuurimuseon Studiossa.
Ilmastonmuutoksen käynnistämä murros edellyttää vallitsevan yhteiskunnan täydellistä uudelleenmäärittelyä. Jotta ilmastokriisin torjumisen vaatima elämänmuutos olisi mahdollinen, on nähtävä kriisin jälkeinen tulevaisuus: maailma, joka on tavoittelemisen arvoinen – vaikka täysin muuttunut. Rakennettu ympäristö tuottaa erilaisten arvioiden mukaan noin 40% kasvihuonepäästöistä. On selvää, että nykyisen kaltainen toiminta ei riitä torjumaan kriisiä, mutta toisaalta luvut osoittavat arkkitehtien olevan ammattikuntana keskeisessä asemassa suunnan muuttamiseksi.
Murroksen estetiikka on toisiinsa reagoivien keskustelujen sarja ja muotoaan muuttava näyttely Arkkitehtuurimuseon Studiossa. Kokonaisuus nostaa esiin arkkitehtuurin olennaisen roolin ilmastokysymyksessä ja kutsuu keskusteluun erilaisia ääniä arkkitehtikunnan sisältä ja sen ulkopuolelta. Studiotilan installaatio täydentyy keskustelujen edetessä. Näyttelyn lopullinen muoto nähdään vasta, kun viimeinen sana on sanottu.
Pysy kuulolla – keskustelusarjan jaksot julkaistaan tällä sivulla:
Torstai 3.9. Ilmastokriisin arkkitehdit
Näyttelyn keskustelusarjan aloittavat VAPAA-kollektiivin Iines Karkulahti, Charlotte Nyholm ja Meri Wiikinkoski. He pohtivat, mitä merkityksellinen arkkitehtuuri on, ja mitä annettavaa arkkitehdeilla on ilmastokriisin ajassa.
Maanantai 7.9. Utopia
Toisessa keskustelussa kysytään tulevaisuusorientoituneen arkkitehtitoimisto MUUANin Olli Metsolta ja poliittisen filosofian tutkija Aleksi Lohtajalta, miksi aikakautemme utopiat ovat vähissä ja harvoja tulevaisuuskuvia värittävät niukkuus ja kieltäytyminen. Voisiko tulevaisuus tarjota muutakin kuin “hieman vähemmän tätä samaa”?
Torstai 10.9. Estetiikka
Kolmannessa keskustelussa kysytään Suomen Arkkitehtiliiton Korjausrakentamisen ja rakennusperinnön toimikunnan puheenjohtajalta Mira Kyllöseltä sekä Aalto-yliopiston yliopisto-opettajalta Maiju Suomelta, kuinka on mahdollista rakentaa kestävää tulevaisuutta, kun kulttuurimme priorisoi uutuuden estetiikkaa.
Perjantai 11.9. Valta
Päätösjaksossa pohditaan suunnittelumaantieteilijän ja FEMMA Planning -osakkaan Efe Ogbeiden ja politiikankin saralla aktiivisen arkkitehdin Noora Laakin kanssa sitä, kenen kädenjälki rakennetussa ympäristössämme näkyy, ja millaista on arkkitehdin valta ilmastokriisin ajassa.
VAPAA-kollektiivi
Kutsunäyttelyn on kuratoinut VAPAA-kollektiivi on yksi Architects Declare -julistuksen perustaja-allekirjoittajista ja ohjausryhmän jäsen. VAPAAn muodostavat kolme nuorta arkkitehtia, Iines Karkulahti, Charlotte Nyholm ja Meri Wiikinkoski, jotka suunnittelutyönsä ohessa opettavat Aalto-yliopistossa ja kirjoittavat arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun ja ilmastonmuutoksen yhtymäkohdista. Kolmikon toi yhteen kiinnostus pohtia systeemisen muutoksen ja uuden estetiikan rooleja ilmastokriisin aikakaudella.
Näyttelyä ovat tukeneet Greta ja William Lehtisen säätiö sekä Taiteen edistämiskeskus. Tapahtuma on osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa. Pohjoismaiden suurin designfestivaali Helsinki Design Week järjestetään 3.-13.9.2020.
/
Studio on kaikille avoin, maksuton näyttelytila Arkkitehtuurimuseon 1. kerroksessa. Lue ohjeet turvalliseen museovierailuun tästä linkistä.