D-Ark Labra
Muualla
Design + Arkkitehtuuri + yhdessä ihmetteleminen = D-Ark Labra
Tule mukaan tekemään tulevaisuuden museota!
D-Ark Labra on Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kokeilujen tila, jossa kutsumme sinut tulkitsemaan museon kokoelmia kanssamme ja kertomaan oman näkemyksesi. Löydät meidät Designmuseon pohjakerroksesta, Korkeavuorenkatu 23.
Haluamme tulevaisuudessa tehdä yhä innostavampia näyttelyitä ja luoda entistä elävämpiä kohtaamisia arkkitehtuurin ja muotoilun äärellä. Siksi kutsumme sinut tunnustelemaan, kokeilemaan ja pohtimaan kanssamme:
Mitkä ovat kiinnostavia tapoja esittää museokokoelmaa näyttelyissä?
Mikä tekee arkkitehtuurista ja muotoilusta tärkeää?
Mitä kokemuksia, muistoja ja merkityksiä esineisiin liittyy?
Mitä museon pitäisi tallentaa kokoelmiinsa ja miksi?
Kenen ääni ei kuulu museon kokoelmissa?
Mitä D-Ark Labrassa on?
A&DO Labra on oppimiseen innostava toiminnallinen näyttely, jossa pääset pohtimaan, mitä on hyvä lähiympäristö. A&DO Labra on vieraillut viidellä paikkakunnalla Suomessa vuosina 2021–2023. Nyt Labra toimii erityisesti kouluryhmien vierailujen kotipesänä. A&DO Labran kouluohjelma julkistetaan elokuussa.
Näyttelylabrassa voit kokea muutaman kerran vuodessa vaihtuvia sisältöjä eri teemoista: Paperitöitä-näyttely tutkii Arkkitehtuuri- ja designmuseon piirustuskokoelmia. Näyttely kysyy, mitä piirusukset kertovat meille arkkitehtuurin peruskysymyksistä ja mikä on niiden rooli arkkitehtuurissa ja kulttuurissa? Arkkitehdin työpöydältä museon kokoelmiin siirtyneet piirustukset näyttävät, miten arkkitehtuuri on paljon muutakin kuin vain rakennuksia. Ne näyttävät arkkitehtuurin kulttuurina.
Keskustelulabra kutsuu sinut vuoropuheluun ja kosketusetäisyydelle museoesineiden kanssa. Löydät tilasta tuttuja designklassikoita, mutta myös yllättäviä nostoja kokoelmistamme.
Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kokoelmat lukuina
Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kansainvälisesti ainutlaatuisinen kokoelmineen ovat yhdistyneet vuoden 2024 alussa.
Museoiden kokoelmissa on tällä hetkellä:
75 000 esinettä
550 000 piirustusta
280 000 valokuvaa
850 pienoismallia
–
Kuratointi: Petteri Kummala, Leena Svinhufvud
A&DO Labran kuraattorit ja pedagoginen konsepti: Arja-Liisa Kaasinen, Hanna Kapanen, Leena Svinhufvud, Linda Zweygberg
Tila- ja kalustesuunnittelu: Marjut Alitalo (A&DO Labra, Keskustelulabra) ja Kerttu Lundell (Näyttelylabra)
Graafinen suunnittelu: Salla Bedard ja Dog Design (A&DO Labra)
Kiitokset: Eero Aarnio Originals, Metropolia Ammattikorkeakoulu: Tania Chumaira ja Markku Luotonen, Suomen Kulttuurirahasto, D-Ark Labran toteutukseen osallistuneet museon muut asiantuntijat, kaikki yhteissuunnitteluun osallistuneet