Risto-Veikko Luukkonen
25.06.1902, Mikkeli - 07.09.1972, Helsinki
Risto-Veikko Luukkonen kirjoitti ylioppilaaksi 1920 ja valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta 1925.Luukkonen toimi 1925—37 Helsingin kaupungin rakennustoimistossa. Samaan aikaan hän osallistui menestyksekkäästi arkkitehti Aarne Hytösen kanssa moniin arkkitehtuurikilpailuihin. He sijoittuivat mm. Kotkan kaupungintalokilpailussa 1931, Temppeliaukion kirkkokilpailussa ja samana vuonna 1933 Stadion kilpailussa sekä Lahden kirkkokilpailussa 1937. Vuonna 1934 he voittivat Helsingin messuhallikilpailun, ja heidän ehdotuksensa pohjalta rakennus myös toteutettiin.
Aarne Hytönen ja Risto-Veikko Luukkonen perustivat yhteisen toimiston 1937. He olivat tätä ennen suunnitelleet yhdessä Suomen Brysselin maailmannäyttelyn paviljongin ja saaneet lunastuksen Pariisin vuoden 1937 maailmannäyttelyn paviljonkikilpailussa. Hytönen ja Luukkonen suunnittelivat yhdessä myös 1952 valmistuneen Helsingin eteläsataman nk. Olympialaiturin. Heidän muita töitään ovat mm. Suomi-yhtiön lisärakennus, Valkeakosken kauppalantalo ja Viiala Oy:n asuntoalue.
1960 Luukkonen perusti oman toimiston. Hänen itsenäisistä töistään mainittakoon Turun konserttitalo ja PYP:n Siltasaaren toimitalo. Näiden lisäksi hän suunnitteli useita koulurakennuksia eri puolelle Suomea. 1960-luvun alussa hän suunnitteli Turun ja Kuopion teatteritalot yhdessä Helmer Stenrosin kanssa.
R.-V. Luukkonen kuului niihin nuoriin arkkitehteihin, jotka aloittivat uransa funktionalismin hengessä. Hän sijoittui hyvin myös kilpailuissa. Sekä Stadion-kilpailussa että Messuhalli-kilpailussa yhteistyökumppanit Hytönen ja Luukkonen ylsivät kärkipäähän, useiden tunnettujen nimien jäädessä palkinnoitta.
Messuhalliin liittyi myös suuri hotellihanke, jota ei koskaan toteutettu. Korkea ja kapea hotelli oli tarkoitus rakentaa aivan Messuhalliin kiinni. Juuri tähän suunnitelmaan liittyy tunnettu mustalla tussilla tehty perspektiivipiirustus, jossa Messuhallin päädyssä komeilevat raskaan sarjan nyrkkeilysankarit ”GeeBee” (Gunnar Bärlund) ja ”Lowell”.
Luukkosen kokoelmasta on toistaiseksi vain osa luetteloitu ja muutama tärkeimmäksi katsottu piirustus saanut museon arkistonumeron.