Kurt Simberg
30.01.1913, Helsinki - 17.05.1984, Helsinki
Kurt Eduard Simberg syntyi ruotsinkieliseen perheeseen, kasvoi Helsingissä ja kirjoitti ylioppilaaksi Svenska Normallyceumista vuonna 1932. Hän ryhtyi opiskelemaan arkkitehtuuria ja valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1939. Hän teki monia opintomatkoja, jotka suuntautuivat Skandinavian maihin, Ranskaan, Italiaan, Saksaan, Itävaltaan, Unkariin ja Jugoslaviaan.
Simberg työskenteli yksityisissä arkkitehtitoimistoissa ja Suomen arkkitehtiliiton standardisoimistoimistossa vuosina 1945-1946. Tämän jälkeen hän perusti oman arkkitehtitoimistonsa, joka toimi nimellä Kurt Simberg & Co. Urallaan hän osallistui moniin arkkitehtuurikilpailuihin, joissa saavutti usein myös menestystä. Simberg oli pääasiassa teollisuus- ja liikerakennusten suunnittelija ja hänen töitään olivat muun muassa Helsingin Sigfrid Juseliuksen Säätiön talo, niin kutsuttu Kuusisen talo Aleksanterinkatu 48:ssa (1957), Yleisradion Kesäkatu 2:n (1967-1968) rakennuksen Taka-Töölössä sekä Oy Wulff Ab:n talo Mannerheimintie 4:ssä (1960-1965). Muualla Suomessa hänen suunnittelemiaan ovat esimerkiksi P.C. Rettig & Co:n tupakkatehdas (1960) Turussa ja Joensuun virastotalo (1965-1966).
Kurt Simbergin tunnetuin suunnittelutyö lienee arkkitehtuurikilpailun tuloksena syntynyt Svenska Handelshögskolan eli Hanken Runeberginkadun ja Arkadiankadun kulmassa. Rakennuksesta tuli elegantti ja tasapainoinen kokonaisuus, jonka harmonisuutta lisäsivät Lisa Johansson-Papen valaisinsuunnitelmat, Olof Ottelinin kalustukset ja Yki Nummen värityssuunnitelmat. Hanken valmistui vuonna 1953 Helsingin Etu-Töölöön. Se edustaa tyyliltään sodanjälkeistä eleetöntä modernismia ja julkisivun pelkistetty tyylikkyys jatkuu sisätiloissa monissa tarkoin mietityissä yksityiskohdissa ja pitkissä, suoralinjaisissa käytävissä. Hanken restauroitiin 1990-luvulla menestyksekkäästi. Entistämisen yhteydessä vanhat puuovet kunnostettiin ja värimaailma säilytettiin Yki Nummen suunnitelmien mukaisesti.
Kurt Simberg oli ammattikuntansa keskuudessa aktiivinen järjestötoimija. Vuonna 1939 hän liittyi Suomen arkkitehtiliittoon, jossa hän vaikutti luottamusvaliokunnassa ja hallituksessa useaan otteeseen. Ruotsinkielisenä arkkitehtina hän kuului myös arkkitehtijärjestöihin Tekniska Föreningen i Finland ja Arkitektgillet. Simberg edusti Suomen arkkitehtiliittoa usein pohjoismaisessa yhteistyössä ja kuului Lisättyyn rakennushallitukseen vuosina 1963-1973. Viimeisimpinä vuosinaan hän toimi lisäksi aktiivisesti Suomen Afasiayhdistyksessä.
Arkkitehtuurimuseo (ent. Suomen rakennustaiteen museo) sai lahjoituksena suppean Kurt Simbergin originaalipiirustuskokoelman vuonna 2001. Kokoelmassa ei ole Ruotsalaisen kauppakorkeakoulun piirustuksia.