Bertha Enwald
10.04.1871, Parikkala - 1957, Huittinen
Bertha Enwald pääsi ylioppilaaksi Savonlinnan ruotsalaisesta tyttökoulusta 1887. Hän opiskeli erivapaudella Polyteknilllisen opiston arkkitehtiosastolla vuosina 1890-94. Naiset saivat tuolloin opiskeluoikeuden ylimääräisinä oppilaina. Valmistuessaan hän oli Suomen neljäs naisarkkitehti.
Bertha Enwald työskenteli ensin koti- kaupungissaan Savonlinnasssa, sitten Kuopiossa Eskil Hinderssonin ja Leander Ikosen toimistoissa. Hän teki myös itsenäisiä rakennussuunnitelmia. Vuonna 1897 hän piirsi apteekkari Nevanderin talon Kuopion Kauppakadulle sekä pienemmän yksikerroksisen asuintalon Kuningattaren- kadulle. Enwaldin luonnoskirjaan tekemät pienet huvilaharjoitelmat vuodelta 1898 kertovat kiinnostuksesta puuarkkitehtuuriin.
Vuonna 1897 hän teki Nurmeksen kirkon mittauspiirustukset. Rakennusmestari J. Westerlundin piirtämää kirkkoa oli rakennettaessa jouduttu muuttamaan. Bertha Enwaldin piirustuksissa nähdään kirkon lopullinen asu.
Bertha Enwald haki huhtikuussa 1898 piirtäjän paikkaa Pietarista J.F. Huurin toimistosta, jota johti arkkitehti Frithiof Mieritz. Toimistossa suunniteltiin Pietarin seudulle puurakennuksia, mm. huviloita Raivolaan ja Kuokkalaan. Bertha Enwald piirsi ahkerasti ja valvoi rakennustöitä. Näissä tilanteissa naisarkkitehdin arvovalta joutui koetukselle rakennusmestarin väheksyvien näkemysten kanssa.
Vuosina 1900-1901 Bertha Enwald oli töissä arkkitehti Reinhold Guleken toimistossa Tartossa, mutta palasi 1902 Pietariin F. Mieritzin arkkitehtitoimistoon. Työtahti oli kesällä tiivis, mutta myöhemmin tilaukset harvenivat. Syksyllä Bertha Enwald tuli Suomeen toipumaan työn rasituksista eikä enää palannut Pietariin.
Naisarkkitehdin työ piirtäjänä ei vastannut hänen koulutustaan arkkitehtina, mutta oman toimiston perustaminen tuntui liian uskaliaalta. Bertha Enwald päätti vaihtaa ammattia ja kouluttautua piirustuksen ja käsitöiden opettajaksi. Vuonna 1904 hän valmistui Helsingin käsityökoulun opettajaosastolta. Elämäntyönsä hän teki piirustuksenopettajana Porissa.
Arkkitehdin työtään hän ei kokonaan jättänyt. Sukulaisille hän piirsi hirsihuviloita kesäasunnoiksi. Lisäksi hän suunnitteli huonekaluja, jotka jykevyydellään ilmentävät kansallisromanttisia pyrkimyksiä.
Arkkitehtuurimuseossa on lukuisia Bertha Enwaldin arkkitehtuuriopintoihin liittyviä piirustuksia.