Att tänka om arkitekturen genom transerfarenheter – Teo Ala-Ruona utsedd till konstnär för Nordiska paviljongen 

Performancekonstnären Teo Ala-Ruona och hans team har valts ut för att skapa utställningen för Nordiska paviljongen vid Biennale Architettura 2025. Utställningen produceras av Arkitektur- och designmuseet i Helsingfors med arkitekt Kaisa Karvinen som kurator. 

Teo Ala-Ruona. Foto: Anni Koponen

Utställningen bjuder in publiken att reflektera över inkluderande och tillgänglighet i de miljöer vi designar och lever i, samtidigt som den undersöker hur detta bredare perspektiv kan omforma vårt sätt att föreställa oss och skapa arkitektur. 

”Arkitekturen speglar samhällets ideologier och tankegångar. Den påverkar människors kroppar och deras politiska verkligheter”, säger Teo Ala-Ruona.

”Mitt arbete behandlar de sociopolitiska påtryckningar och konsekvenser som kroppar, särskilt transkroppar, utsätts för. Jag fascineras av hur arkitekturen, som en del av vår vardagsmiljö, har påverkat hur vi kategoriserar föremålen och varandra”, fortsätter Ala-Ruona. 

För Biennale Architettura 2025 har Ala-Ruona samlat ihop ett tvärdisciplinärt team som inkluderar arkitekten A.L. Hu, scenografen och konstnären Teo Paaer, ljuddesignern Tuukka Haapakorpi, dramaturgen Even Minn, bildkonstnären Venla Helenius, modedesignern Ervin Latimer, grafiska formgivaren Kiia Beilinson samt performancekonstnärerna Kid Kokko, Caroline Suinner och Romeo Roxman Gatt

Med Helsingfors som bas arbetar Teo Ala-Ruona med performancekonst, samtida teater och koreografi. Hans verk har presenterats vid framstående arenor som Performa-biennalen i New York, Vilnius Performance Biennale, Kiasma-teatern och Institute of Contemporary Art i London. 

Ala-Ruona ser vardagsmiljöer som scener som styr hur människor observerar varandra. Nordiska paviljongen fungerar i sig själv som en sådan plats och formar subtilt vårt sätt att se och uppleva. 

Så här säger Kaisa Karvinen, kurator för paviljongen: 
”Teo Ala-Ruonas verk utmanar oss att omvärdera vår relation till miljön, historien och framtiden, och erbjuder nya perspektiv på den byggda världen.Transperspektivet på arkitektur lyfter fram regler och strukturer som många tar för givna – precis som vi alla påverkas av omedvetna fördomar, är vår förståelse av vår egen roll i byggnader och rum förutbestämd av vår kultur och våra erfarenheter. Det som inspirerar mig i Teos förslag är hur han kombinerar arkitekturens och performancekonstens metodologier. Dessa två fält har mycket gemensamt: de arbetar med materialiteten, kroppen och rummet, samtidigt som båda föreställer sig möjliga framtider.” 

Den 19:e Internationella arkitekturutställningen vid La Biennale di Venezia öppnar i maj 2025 under ledning av den italienska arkitekten, stadsplaneraren och forskaren Carlo Ratti. Under Rattis ledarskap kommer Biennale Architettura 2025 att utforska olika former av intelligens och mänsklighet i en tid av omdefinierade gränser. 

Nordiska paviljongen ägs gemensamt av Finland, Norge och Sverige, och ansvaret för utställningarna roterar mellan länderna. Den kommande utställningen produceras av Arkitektur- och designmuseet i Helsingfors i samarbete med ArkDes i Sverige och Nasjonalmuseet i Norge. Carina Jaatinen är utställningens kommissarie i samarbete med Karin Nilsson (ArkDes) och Stina Högkvist (Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design). Kuratorsteamet från Arkitektur- och designmuseet i Helsingfors inkluderar kurator Kaisa Karvinen och kuratorrådgivare Suvi Saloniemi

Projektet har fått stöd från Undervisnings- och kulturministeriet.

Den Nordiska paviljongen, designad av den norska arkitekten Sverre Fehn år 1962, ligger centralt i Giardini-parken. Foto: Åke E:son Lindman

Hur konstnären valdes 

Teo Ala-Ruona valdes ut för Nordiska paviljongen genom en urvalsprocess som byggde på inbjudan. Museet beställde förslag baserade på kuratorns koncept från tre konstnärer som arbetar med arkitektur eller materiella miljöer. Förslagen granskades av en internationell rådgivande grupp bestående av Nick Axel (arkitekt, redaktör, skribent och chef för arkitekturavdelningen vid Gerrit Rietveld Academie och E-Flux Architecture), arkitekt, kuratorn och kritikern Eva Franch i Gilabert samt Panu Savolainen (biträdande professor i arkitekturhistoria och restaurering vid Aalto-universitetet). 

Den 19:e internationella arkitekturutställningen vid biennalen i Venedig 

Den Internationella arkitekturutställningen i Venedig är världens mest framstående plattform för att presentera arkitektur på en internationell scen. År 2025 kommer biennalen att ledas av den italienska arkitekten, stadsplaneraren, ingenjören och forskaren Carlo Ratti, under temat Intelligence: Natural. Artificial. Collective. (Intelligens: Naturlig. Artificiell. Kollektiv.)  Den 19:e internationella arkitekturutställningen – La Biennale di Venezia kommer att vara öppen för allmänheten från 24 maj till 23 november 2025. 

För mer information, vänligen kontakta: 

Ilona Hildén 
Kommunikationsspecialist 
Arkitektur- och designmuseet i Helsingfors 
ilona.hilden@mfa.fi 
+358 44 358 2175