Tekstiilitaiteilija Maija Lavonen ja arkkitehti Marie-José Van Hee valloittavat vähäeleisellä eleganssillaan Arkkitehtuuri- ja designmuseossa

Arkkitehtuuri- ja Designmuseo esittelee arvostetun ja rakastetun suomalaisen tekstiilitaiteilijan Maija Lavosen (1931–2023) elämäntyötä ennennäkemättömässä laajuudessa. Merkittävän arkistolahjoituksen ansiosta Lavosen työskentelytapa ja syvällinen ajattelu avautuvat näyttelyssä uudella tavalla. Samanaikaisesti avautuva Marie-José Van Heen soolonäyttely tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea kansainvälisesti palkitun belgialaisen arkkitehdin suunnittelema koti alkuperäisessä mittakaavassaan.

Maija Lavonen – Hiljaisia monumentteja 31.1.–14.9.2025 

Töissäni etsin inhimillistä viestiä, haluaisin antaa jotain väsyneelle ihmiselle. Haluan välittää vaikkapa kesäisen valon kulun meren pinnalla, laineiden laulun, kallioluotojen punertavat sävyt ja auringon poltteen, kivien lämmön verkkaisten pilvien alla.  – Maija Lavonen, 1984 

Maija Lavonen (1931–2023) oli suomalaisen tekstiilitaiteen pioneeri, jonka käsissä tekstiili sai taiteen välineenä uusia ulottuvuuksia ja levittäytyi tilallisiksi teoksiksi.  

Vaate- ja painokangassuunnittelijana uransa aloittanut Lavonen perusti vuonna 1968 Helsinkiin avantgardistisen, muodin ja kuvataiteen rajapinnalla toimivan Poppi Boutique -yrityksen. Lavonen jättäytyi 1970-luvulla vapaaksi tekstiilitaiteilijaksi, ja nousi julkisiin tiloihin toteuttamiensa teosten myötä yhdeksi 1980-luvun suomalaisen tekstiilitaiteen kultakauden kärkinimeksi. Uutiskuvissa näkyvä sisäasianministeriön tekstiiliteos Luonto lähteenä on yksi hänen tunnetuimpia töitään. 

Lavonen oli pelkistämisen mestari, jolla oli ainutlaatuinen taito vangita luonnon harmonia ja valon liike kudoksiin. Taiteilijana hän eteni kokeillen ja etsi uteliaasti yhä tarkempia ilmaisun tapoja. Rohkeat innovaatiot, kuten kiven, teräksen ja optisten kuitujen mukaan ottaminen tekstiilitaiteeseen sekä syvällinen kunnioitus käden työtä kohtaan, tekivät hänestä esikuvan uusien sukupolvien suunnittelijoille ja taiteilijoille.  

Kokoluokassaan ainutkertainen Maija Lavonen – Hiljaisia monumentteja nostaa esille Maija Lavosen taiteilija-arkiston, jonka Designmuseo sai kokoelmiinsa marraskuussa 2023. Arkistomateriaalin lisäksi Arkkitehtuuri- ja Designmuseon kokoelmissa on yli kaksikymmentä Maija Lavosen uniikkia tekstiiliteosta ja painokangasta. Näyttelyyn lainataan teoksia myös muista kokoelmista ja yksityishenkilöiltä.

Marie-José Van Hee – Auringon maalaamia koteja 7.2.–14.9.2025

Kansainvälisesti palkitun belgialaisen arkkitehdin Marie José Van Heen herkkä ja vivahteikas arkkitehtuuri valloittaa museossa helmikuusta 2025 alkaen. Näyttely kutsuu tutustumaan arkkitehdin suunnittelemaan kotiin, jonka oleskelutilat rakentuvat tilaan aidossa mittakaavassaan. Vastapainona kaupungin hälinälle, Van Hee kutsuu astumaan vähäeleisen tilan rauhaan ja kokemaan sen kaikin aistein.  

Marie José Van Heen arkkitehtuurissa syvä paikallistuntemus yhdistyy ihmisen mittakaavaan, ja hillityt materiaalit löytävät paikkansa oivaltavissa pohjaratkaisuissa. Haluttu lopputulos syntyy vähitellen käsin piirtäen ja ideoita paikkaan sovittaen. Kokonaisuus on yllättävä ja odottamaton. Sisä- ja ulkotila ovat Van Heen arkkitehtuurissa tiiviisti yhtä.

Pitkän elämäntyön arkkitehtina tehnyt Marie José Van Hee valmistui ammattiin Sint-Lucas School of Architecturesta vuonna 1974. Hän perusti oman arkkitehtitoimistonsa Gentiin vuonna 1990. Van Heen työt vaihtelevat yksityistaloista julkisiin tiloihin ja kulttuurirakennuksiin. Hän on toiminut myös vierailevana professorina ja kriitikkona useissa yliopistoissa. Van Heen poikkeuksellinen kunnianhimo elämän ja arjen ympäristöjen suunnittelijana on tuonut hänelle useita arvostettuja tunnustuksia, viimeisimpänä Alvar Aalto -mitalin elokuussa 2024.