Marie-José Van Hee – Hem som solen har målat

stor utställningssal

Den känsliga och nyansrika arkitekturen gjord av den internationellt prisade belgiska arkitekten Marie-José Van Hee intar Arkitektur och Designmuseet våren 2025. Utställningen bjuder in besökaren att uppleva ett hem designat av Van Hee, där vardagsrummen byggs upp i sin verkliga skala. Som en motvikt till stadens brus bjuder Van Hee in besökarna att kliva in i rummets stillhet och uppleva det med alla sinnen.

I Marie-José Van Hees arkitektur förenas en djup lokalkännedom med en mänsklig skala, och subtila materialval hittar sin plats i genomtänkta planlösningar. Det önskade resultatet växer fram gradvis, med handritade skisser och idéer som noggrant anpassas till platsen. Slutresultatet är samtidigt både överraskande och förväntat. I Van Hees arbete smälter inomhus- och utomhusmiljöer samman till en enhet.

Marie-José Van Hee som gjort ett långt livsverk som arkitekt, tog examen från Sint-Lucas School of Architecture år 1974. Hon grundade sin egen arkitektbyrå i Gent år 1990. Hennes arbete spänner från privathus till offentliga utrymmen och kulturbyggnader. Hon har även varit gästprofessor och kritiker vid flera universitet. Van Hees exceptionella ambition att designa miljöer för livet och vardagen har gett henne flera prestigefyllda utmärkelser, senast Alvar Aalto-medaljen i augusti 2024.