Oppimateriaali FIX-näyttelyyn
Lataa oppimateriaali pdf-tiedostona tästä
Oppimateriaalissa syvennytään Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon FIX: Huolla ja korjaa -näyttelyyn. Materiaali sisältää lyhyen yleisinfon näyttelystä, pohdintatehtäviä ennen museovierailua, poimintoja ja teossuosituksia näyttelyvierailun tueksi ja pohdintatehtäviä museovierailun jälkeen. Oppimateriaalia voi soveltaa eri asteen opetusryhmien käyttöön. Oppimateriaalin tehtävät soveltuvat erityisesti peruskoulun, lukion ja toisen asteen opetuksen osaksi ja toteutettavaksi museovierailua ennen, sen jälkeen tai itsenäisesti ilman museovierailua.
Lisätietoja
Hanna Kapanen
Museolehtori
+358 50 301 6838
hanna.kapanen@designmuseum.fi
Oppimateriaali
Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteisnäyttely FIX: Huolla ja korjaa keskittyy korjaamiseen ja ylläpitoon sekä tutkii, miten ajan kuluminen vaikuttaa arkkitehtuuriin ja muotoiluun. Näyttely jakautuu sekä Arkkitehtuurimuseon että Designmuseon näyttelysaleihin, ja se on esillä 26.4.2024–5.1.2025.
Esineet ja rakennukset muuttuvat jatkuvasti: ne ikääntyvät, likaantuvat ja rikkoutuvat. Asioiden huoltaminen ja korjaaminen on aktiivista toimintaa, joka kertoo arvoistamme. Näyttelyyn on poimittu esimerkkejä arkkitehtuurin ja muotoilun aloilta sekä tilattu neljä uutta nykytaideteosta.
Kaunis patina vai ruma lika?
FIX esittää erilaisia huoltamisen tapoja, mutta haastaa katsojan myös pohtimaan, mitä ylipäätään kannattaa huoltaa tai korjata. Museovieras kohtaa patinoituneita, likaantuneita ja elämän kuluttamia esineitä.
Museot ylläpitävät, säilyttävät
Museokokoelman tärkein tehtävä on säilyä ja säilyttää ja siksi museoiden suhde esineisiin on erityinen. Kokoelmaesineillä ei ole arkisten esineiden tavoin käyttöarvoa, vaan niitä säilytetään ja hoivataan niiden itsensä sekä niihin sitoutuneen tiedon vuoksi. Kokoelmiaan hoitamalla ja korjaamalla museot ylläpitävät kulttuurihistoriaa.
Korjaaminen haastaa uutuuden ihanteen
Näyttelyssä nähdään eritasoisia korjausprojekteja. Mukana on muun muassa kouluopetuksessa käytettyjä, 1950-luvulta peräisin olevia parsintamalleja, joiden avulla parsimisen kansalaistaitoa on aikanaan välitetty eteenpäin. Niistä siirrytään sulavasti tarkastelemaan nykyistä tiedonvälitystä verkossa, josta esimerkkinä nähdään YouTube-kanava Odd Tinkering. Tällä kanavalla tuntemattomana pysyttelevä suomalainen korjaaja entistää ja huoltaa vanhoja työkaluja ja herättää henkiin vanhentunutta elektroniikkaa kuten pelikonsoleita, näppäimistöjä ja puhelimia.
Siivoa ja huolla ilolla – piilossa katseilta
Siivoaminen on keskeinen osa arkkitehtuurin ja muotoilun maailmaa. Siivoamisessa käytettävät työvälineet ovat itsessään muotoilutuotteita. Siivoaminen vaikuttaa myös olennaisesti esineiden ja tilojen käytettävyyteen, kestävyyteen ja käsityksiimme niiden kauneudesta. Usein siivoustyötä tehdään kuitenkin näkymättömäksi ja näkymättömästi. Se tapahtuu katseiden ulottumattomissa, ennen vieraiden tuloa tai toimistolle saapuvien aamuvuorolaisten saapumista.
Keskusteltavaksi ennen / jälkeen museovierailun
- Millainen on kestävä esine? Mikä tekee siitä kestävän?
- Miksi joidenkin esineiden vanheneminen nähdään arvokkaana ajan patinana, mutta toisten kohdalla kuluminen on epätoivottua?
- Millaisten esineiden ja asioiden hoivaamiseen käytämme aikaa ja rahaa?
- Mitä jää huolenpidon ulkopuolelle?
- Onko esine pilalla, kun sen pintaa raidoittavat puhdistusaineen jättämät jäljet?
Vai korostaako sopimaton pintakäsittely esineen muotoa, joka on ohjannut sitä hoivaavan käden liikettä? - Ovatko siivoamisesta aiheutuvat äänet mielestäsi häiritseviä?
- Missä huolto- ja siivousvälineitä säilytetään?
- Minkälaisia ammatteja on olemassa, jotka liittyvät korjaamiseen ja siivoamiseen?
- Ovatko siivoamisesta aiheutuvat äänet mielestäsi häiritseviä?
- Missä huolto- ja siivousvälineitä säilytetään?
- Kerro tai kirjoita, mikä teos jäi vierailulta parhaiten mieleesi.
- Mitä opin näyttelystä? Minkä uuden idean sain?