Museopiha villiintyy taas kesäksi – kestävän kehityksen tunnustuspaanu Suomi/Koivisto arkkitehtien Alusta-paviljongille
Arkkitehtien Elina Koiviston ja Maiju Suomen suunnittelema Alusta-paviljonki kutsuu kokemaan luonnon monimuotoisuutta kaikin aistein Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon välisellä museopihalla vielä tämän kesän ajan.
Pölyttäjäystävälliseksi niityksi villiintyvä labyrinttimainen Alusta-paviljonki on paikka kohtaamisille. Se kutsuu ihmisen vuorovaikutukseen omaa lajiaan laajemman yhteisön kanssa ja muistuttaa, että suunnittelun keinoin tiheästi asutuille alueillekin voidaan tuoda takaisin luonnon monimuotoisuutta. Paviljongissa voi piipahtaa syömässä eväitä tai vain levähtämässä hetken hyönteisten surinaa kuunnellen.
Yhteistyöllä kohti villimpiä ja monilajisempia kaupunkitiloja
Suomi/Koivisto arkkitehtien luotsaama monialainen työryhmä rakensi labyrinttimäisen Alusta-paviljongin museoiden väliselle pihalle keväällä 2022. Sen materiaaleina käytettiin poltettuja savitiiliä ja polttamattomasta savesta tehtyjä rakenteita sekä puuta. Muurien suojiin upotettuihin suursäkkeihin sijoitettiin yli tuhat kukkivaa kasvia sekä esimerkiksi lahopuuta. Paviljongin toteutukseen osallistui Raision koulutuskeskusyhtymän savirakentajaopiskelijoita sekä Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijoita ja muotoilun lopputöitä tekeviä opiskelijoita. Myös yleisö pääsi osallistumaan paviljongin rakentamiseen.
Uuden tiedon tuottaminen on harvoin yhtä elämyksellisesti koettavissa. Alusta-paviljonki nivoutuu tiiviisti osaksi Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon sisältöjä kestävyyden teemojen parissa. Kuluneina kesinä Alusta on tarjonnut paikan monenlaisille yleisötapahtumille, kuten konserteille, keskustelutilaisuuksille, perheiden työpajoille ja nuorten kesäkouluille. Suomi/Koivisto arkkitehtien kuratoimissa keskusteluissa on pohdittu muun muassa rakentamisen tilaa.
Alusta-paviljonki on osa laajempaa, Suomen akatemian luotsaamaa tutkimushanketta, jolla on pyritty kokein palauttamaan mikrobiologista monimuotoisuutta kaupunkitiloihin. Hanke muistuttaa, että luonnon monimuotoisuus on välttämätöntä niin ympäristön kuin ihmisen terveydelle. Näihin talkoisiin on jokainen tervetullut osallistumaan: BIWE-hankkeen suositukset viheralueiden ja esimerkiksi parvekkeiden villiinnyttämiseen näet tästä linkistä
Tämän kesän jälkeen paviljonki kasveineen muuttaa Otaniemeen, Aalto-yliopiston kampukselle, missä paviljongin ekosysteemi saa muodostua uudelleen.
Alusta-paviljonki sai tunnustuspaanun
Suomen arkkitehtiliitto on perjantaina 17.5. myöntänyt Alusta-paviljongille kestävän kehityksen tunnustuspaanun. Vuosittain jaettavan tunnustuksen tarkoituksena on herättää keskustelua ekologisen rakentamisen tilasta.
”Arkkitehdit Elina Koivisto ja Maiju Suomi ovat onnistuneet luomaan arkkitehtuurin keinoin paikan, jossa luonnon monimuotoisuus on koettavissa kaikin aistein ja joka tarjoaa fyysisen ja henkisen tilan yhdessäololle, keskustelulle ja oikeiden kysymysten etsimiselle”, palkinnon saajan valinneen Eko-Safan puheenjohtaja Juha Päätalo perustelee.
Voit lukea palkintouutisen Safan sivuilta tästä linkistä
–
Alusta-paviljonki on osa arkkitehti Maiju Suomen taiteellista väitöskirjatutkimusta Aalto-yliopiston Muotoilun laitoksella. Samalla se toimii koelaboratoriona arkkitehti Elina Koiviston luonnonmateriaalien rakennuskäyttöä tarkastelevassa tutkimuksessa. Kokonaisuus on osa Suomen Akatemian Hyvinvointia biodiversiteetti-interventioilla (BIWE) -hanketta, jossa palautetaan kokein mikrobiologista monimuotoisuutta tiheästi asutuille alueille ja tutkitaan ekologista ja ihmisen hyvinvointia. Projekti toteutetaan yhteistyössä Raision seudun koulutuskuntayhtymän savirakentajalinjan sekä Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen opiskelijoiden kanssa. Hankkeen toteutuksessa ovat mukana Abl-Laatat, Fiskars, Helsingin yliopisto, Hyötykasviyhdistys, Iki Carbon, Ilmarinen, Kekkilä Oy, Kääpä Biotech, Rudus Oy, Stark Suomi Oy j, Suomen pintakäsittely, Uula Color Oy ja Wienerberger Oy.
Alusta-paviljongin huoltoa sekä Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yleisötyötä Alusta-paviljongissa on tukenut museoiden ystäväyhdistys Damy ry.