Puheenvuoroja Puutarhasta

Puheenvuoroja puutarhasta -keskustelusarjassa kuulemme monipuolisen asiantuntijakattauksen kertomana erilaisia näkökulmia puutarhoista: Voivatko puutarhat olla poliittisia? Miten kaupunkipuutarhat vaikuttavat elämänlaatuumme? Millainen on kotipuutarhojen ruokaviljelyn merkitys tulevaisuudessa? 

Puheenvuoroja puutarhasta: Kotipuutarhan ruokaviljelyn tulevaisuudesta

Designmuseon luentosali, 1. krs.  
27.2.2024 Klo 18-18:45

Ennakkoilmoittautuminen, Ilmoittaudu mukaan tästä.

Pihailon Lea Rauta. Kuvaaja: Viivi-Maria Grosvenor

Luonnonmukainen puutarhanhoito haastaa nykyihmisen: aktiivisen tekemisen ja pikavoittojen sijaan on tarjolla tarkkailijan roolia sekä pikkuhiljaa silmien edessä kehittyviä mielekkäitä palkintoja ja yllätyksiä. Sitkeyttä vaativat myös tekemättä jättäminen ja suoranainen laiskottelu. Puutarhan hoitaminen ulottuu omaa viljelylaatikkoa laajemmalle: se tarjoaa mahdollisuuksia lähiympäristölle, eläimistölle ja koko ekosysteemille. 

Tämän päivän valinnat määrittävät tulevaisuuden puutarhan. Tule kuulemaan, millaisin konkreettisin keinoin puutarha otetaan haltuun vuonna 2024. Ei ihmeitä tai hikistä puurtamista, vaan yksinkertaista ja nautittavaa tekemistä! 

Lea Rauta on Pihailon kouluttava puutarhasuunnittelija ja puutarhuri, joka levittää puutarhasanomaa alentamalla harrastamisen rimaa ja tuomalla iloa, helppoutta ja merkityksellisyyttä puutarhanhoitoon. ”Luonto kuuluu kaikille – elämänlaadun ja arjen parantaminen vehrein keinoin on mahdollista jokaiselle. Kauneuden, toiminnallisuuden ja kestävyyden tasapaino on puutarhassa, ja muutenkin elämässä tärkeää!” 

Tapahtuma on suomeksi. Ilmoittautuminen tapahtumaan avataan pian.

Menneet tapahtumat

Puheenvuoroja puutarhasta: Pystysuorat metsät

Tiistaina 30.1.2023 klo 18–18:45, online
Englanniksi, ennakkoilmoittautuminen

Stefano Boeri, Bosco Verticale, Milan, 2014 © Stefano Boeri Architetti.
Kuva: The Blink Fish, 2018

Tammikuun online-tapahtumassa tutustumme Alankomaissa sijaitsevaan Trudo Toweriin, jonka on suunnittelut Stefano Boeri. Puhujiksi saapuvat agronomi ja maisemasuunnittelija Laura Gatti sekä Kekkila-BVB Landscapingin Jarno van Veelen. Keskustelua johdattelee Arkkitehtuurimuseon Yhteistyöpäällikkö Arja-Liisa Kaasinen.

Laura Gatti ja Jarno van Veelen työskentelivät yhdessä Trudo Vertical Forest -projektissa. Rakennus on Stefano Boeri Architti’n visio uudesta biologisen monimuotoisuuden arkkitehtuurista, ja soveltaa Vertical Forest -mallia sosiaaliseen asumiseen ensimmäistä kertaa. Eindhovenin torni on suunniteltu majoittamaan pääasiassa pienituloisia asukkaita, ja siinä on asuntoja, joissa vuokrat ovat alhaiset, mutta asumislaatu on korkea. Monimutkainen näkemys ihmisen ja muiden lajien rinnakkaiselosta jakautuu hankkeessa mahdollisuudeksi yhdistää ympäristökriisin suuri haaste kiireelliseen kohtuuhintaisten asuntojen tarpeeseen nykyaikaisissa kaupungeissa.

Puhujat

Laura Gatti

Laura Gatti on agronomi, maisemakonsultti ja maisemasuunnittelija. Hänen vuonna 1992 perustettu moninkertaisesti palkittu yrityksensä on erikoistunut puutarhanhoitoneuvontaan, puiden hoitoon, puiden hoitosuunnitelmiin ja maaperän konsultointiin. Gattilla on ainutlaatuiset taidot ja kokemukset historiallisten kohteiden ja viheralueiden entisöimisestä rakennettuihin ympäristöihin. Hän on työskennellyt apulaisprofessorina Milanon yliopiston maatalous- ja ympäristötieteiden laitoksella vuodesta 2005 asti.

Jarno van Veelen, kuva: Kekkilä BVB

Jarno van Veelen on eurooppalainen puuteknikko, joka on erikoistunut viherkattokonsepteihin. Hän on myös kokenut maanalaisisten kasvupaikkojen rakentaja puille ja muille istutuksille kaupunkiympäristössä. Hän on toiminut neuvonantajana, ja tuntee kasvupaikkojen tekniset tiedot ja siviilitekniset sovellukset.

Online-tapahtuma järjestetään Zoomissa, ja linkki lähetetään ilmoittautuneille.

Puheenvuoroja puutarhasta: Maiju Suomi & Elina Koivisto – Alusta-paviljonki  

Designmuseon luentosali, 1. krs.  
28.11.2023 Klo 18-18:45

ennakkoilmoittautuminen

Alusta-paviljongin arkkitehdit Elina Koivisto (vas.) ja Maiju Suomi.
Kuva: Anni Koponen

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon välisellä museopihalla oleva Alusta-paviljonki on tarkastellut luonnon ja kulttuurin yhteen kietoutuvaa luonnetta vuodesta 2022 alkaen. Alusta tarjoaa tilan ihmisen ja muunlajisten eliöiden kohtaamisille. Alusta-paviljonki on rakennettu savesta sen erilaisissa muodoissa: poltettuina ja polttamattomina tiilinä sekä massiivisavimuurina. Se tarjoaa kasvualustan pölyttäjäystävälliselle niitylle sekä tapahtumapaikan ympäristökeskustelulle kaikenikäisen ihmisyleisön kanssa. Paviljonki syntyi monialaisen työryhmän voimin Suomi/Koivisto arkkitehtien luotsaamana.  

Suomi/Koivisto arkkitehdit Maiju Suomi ja Elina Koivisto esittelevät Alusta-paviljonkia Designmuseon luentosalissa tiistaina 28.11. klo 18-18:45 osana Arkkitehtuurimuseon, Designmuseon ja Kekkilän tuottamaa Puheenvuoroja puutarhasta -keskustelusarjaa. 

Keskustelusarja on toteutettu yhteistyössä Kekkilän ja Fiskarsin kanssa.

Tapahtuma on osa Garden Futures – Suunnittelua luonnon kanssa -näyttelyn ohjelmaa. Näyttely on Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon ensimmäinen yhteisnäyttely matkalla kohti uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota. Se rönsyää molempiin museoihin ja valtaa näyttelytilat sekä Kasarmikadulla että Korkeavuorenkadulla 10.11.2023–31.3.2024.