Teemaopastussarja / Queer-katse arkkitehtuuriin ja tilan historiaan

Paikka: Muualla

Huom! Paikkavaraus on pakollinen.

Kenen historiasta oikeastaan puhumme, kun puhumme Wivi Lönnin historiasta? Miten sukupuoli ja seksuaalisuus liittyvät arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun historiaan? Tai miten erilaiset tilat ovat vaikuttaneet marginalisoitujen identiteettien näkyvyyteen? Eläköön Wivi Lönn -näyttelystä alkava ja Helsingin katukuvaan jalkautuva teemaopastus Queer-katse arkkitehtuurin ja tilan historiaan johdattaa kuulijansa tarkastelemaan Eläköön Wivi Lönn -näyttelyä sekä arkkitehtuurin ja Helsingin katukuvan historiaa kriittisin silmin. Opastuksen aikana tutustutaan teemoihin perehtyneen oppaan kanssa muun muassa vallan ja kaupunkikuvan suhteisiin, näkyvyyden ja näkymättömyyden teemoihin sekä siihen, missä vähemmistöalakulttuureihin kuuluvat ihmiset tapasivat toisiaan 1900-luvun Helsingissä.

Teemaopastus alkaa Arkkitehtuurimuseosta (Kasarmikatu 24, 00130 Helsinki) ja päättyy Lasipalatsille (Mannerheimintie 22–24, 00100 Helsinki).

Opastus toteutetaan Arkkitehtuurimuseon ja Sateenkaarihistorian ystävät ry:n yhteistyönä. Opastuksen on käsikirjoittanut ja opastaa historiantutkija Jean Lukkarinen. Opastussarja on osa Eläköön Wivi Lönn! -näyttelyn ohjelmaa. 

Tervetuloa!

Sateenkaarihistorian ystävät Ry

Sateenkaarihistorian ystävät on vuonna 2020 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden historian tuntemusta sekä sateenkaarihistorian ja queerhistorian tutkimusta, tallentamista ja esittämistä. Yhdistys koordinoi vuosittain marraskuussa vietettävää sateenkaarihistoriakuukautta, järjestää hankkeita ja tapahtumia. Lisäksi Sateenkaarihistorian ystävät ylläpitää suomalaisen sateenkaarihistorian tietopalvelua, tutkijaverkostoa ja tapahtumakalenteria ja julkaisee tutkimukseen perustuvaa sateenkaarihistorian verkkolehteä. Lue lisää.

Jean Lukkarinen

Jean Lukkarinen ont filosofian maisteri kulttuurihistoriasta, jonka tutkimuksen kohteina ovat olleet sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden historiat. Jean on tehnyt tutkimusta muun muassa sukupuolivähemmistöjen aktivismin ja tilallisuuden suhteista Suomessa sekä työskennellyt museoissa erilaisissa sateenkaarevissa projekteissa. Hän on lisäksi Sateenkaarihistorian ystävien hallituksen jäsen ja Seta ry:n kokemuskouluttaja. 

Aikataulu

Osallistuminen

Sunnuntai 19.2.2023 klo 13–14.30
Kieli: englanti | Osallistuminen: 10/5/0 € / Museokortti 

Sunnuntai 19.3.2023 klo 13–14.30
Kieli: englanti | Osallistuminen: Tasa-arvon päivän opastus on maksuton

Sunnuntai 16.4.2023 klo 13–14.30
Kieli: suomi | Osallistuminen: 10/5/0 € / Museokortti 

Varaa paikkasi tällä lomakkeella: https://q.surveypal.com/Queer-Gaze-Spring-2023

Yhdelle teemaopastukselle otetaan yhteensä 25 osallistujaa. Paikat täytetään varausjärjestyksessä. Opastusmaksu suoritetaan paikan päällä saapumisen yhteydessä Arkkitehtuurimuseon asiakaspalvelupisteessä lukuunottamatta maksuttomia teemaopastuksia. Huomioithan, että varaus on sitova ja henkilökohtainen: yhdellä lomakkeella voi tehdä ainoastaan yhden varauksen yhdelle henkilölle. Lomakkeen onnistunut lähettäminen on merkki onnistuneesta varauksesta. Osallistumisohjeet toimitetaan osallistujille sähköpostitse noin vuorokautta ennen teemaopastusta. Jos joutuisit perumaan osallistumisesi, ota yhteyttä: jemina.lindholm@mfa.fi

Saavutettavuus ja terveysturvallisuus

Teemaopastus alkaa: Arkkitehtuurimuseo (Kasarmikatu 24, 00130 Helsinki)
Teemaopastus päättyy: Lasipalatsi (Mannerheimintie 22–24, 00100 Helsinki)

Teemaopastus alkaa Arkkitehtuurimuseolta, josta siirrytään ulos julkiseen kaupunkitilaan. Opastuksen pituus on noin 90 minuuttia. Kuljettavan reitin pituus on yhteensä noin 1,7 kilometriä. Opastuksen aikana vältellään kaupunkitilassa olevia portaita ja turhia askelmia. Reitin varrella on kuitenkin mukulakiviosuuksia, loiventamattomia jalkakäytäväreunuksia sekä paikoin epätasaista, korkeuseroja sisältävää maastoa. Opastuksella eteneminen on rauhallista ja sisältää useita pysähtymisiä. Reitin varrella ei sijaitse helposti saavutettavia istuimia tai penkkejä. Oman retkituolin voi ottaa mukaan. Lähin julkinen esteetön ja sukupuolineutraali WC sijaitsee reitin lähtöpaikassa Arkkitehtuurimuseolla. Oppaalla on kannettavaa mikrofoni. 

Arkkitehtuurimuseo ei ole esteetön. Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon saavutettavuudesta löydät tästä linkistä. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä (koskee kaikkia yli 12-vuotiaita). Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon terveysturvallisuudesta löydät tästä linkistä. Arkkitehtuurimuseossa on käytössä turvallisemman tilan periaatteet, joihin sitoudutaan kaikessa museon toiminnassa. Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon turvallisemman tilan periaatteista löydät tästä linkistä

Lisätietoja

Jemina Lindholm
Yleisötyövastaava
Arkkitehtuurimuseo
+358 45 7731 0476
jemina.lindholm@mfa.fi