Uusi #NaisarkkitehtiKiinnostaa -sarja nostaa esiin kymmenen naisarkkitehtia museon kokoelmien kautta kertoen heidän tuotantonsa ominaispiirteistä ja uransa keskeisistä onnistumisista.

Tänä vuonna Arkkitehtuurimuseo juhlistaa yhden Suomen merkittävimmän naisarkkitehdin, Wivi Lönnin, 150-vuotisjuhlaa ja naisarkkitehtien yhdistyksen Architectan 80-vuotisjuhlaa laajalla ohjelmakokonaisuudella, joka tarkastelee naisarkkitehtien työtä Suomessa sekä arkkitehdin työhön liittyviä tasa-arvokysymyksiä. Vuoden päänäyttely juhlistaa Wivi Lönnin uraa ja hänen merkitystään arkkitehtina tarkastellaan myös julkaisussa, jonka kirjoittajia ovat Suomen johtavat Lönn-tutkijat. Näyttely esittelee Lönnin ohella uraauurtavasta toiminnastaan kansainvälisestikin tunnettua Architectaa, joka oli arkkitehdin työssä toimivien naisten tärkeä ammatillisen kehityksen yhteisö 1900-luvulla. Wivi Lönn ja Architecta ovat toimineet sukupuolten tasa-arvon edelläkävijöinä arkkitehdin työssä viime vuosisadalla. Historiallisten esimerkkien lisäksi näyttely tarkastelee myös nykytilannetta moninaisista näkökulmista.    

#NaisarkkitehtiKiinnostaa -sarjassa Arkkitehtuurimuseo nostaa esiin suomalaisia naisarkkitehteja ja keskeisiä suunnittelukohteita heidän uransa varrelta. Nykyään arkkitehdin koulutusmahdollisuudet sekä työ- ja yrityselämä tarjoavat naisille melko tasa-arvoiset toimintaedellytykset, mutta Wivi Lönnin aikana asiat olivat toisin. Wivi Lönn onnistui luomaan poikkeuksellisen uran 1900-luvun alun Suomessa, mutta hänenkin uransa jäi aikanaan ilman ansaitsemaansa huomiota ja näin on käynyt myös monille muille naisarkkitehdeille.  

Juhlavuoden aikana Arkkitehtuurimuseo toteuttaa myös korjaavaa kokoelmatyötä. Työ alkaa toukokuussa Eläköön Wivi Lönn! -festivaalin Wikithonilla, jossa kaikkien kiinnostuneiden on mahdollista osallistua naisarkkitehtien ja muiden aliedustettujen arkkitehtien wikipediasisältöjen lisäämiseen ja muokkaamiseen yhdessä Arkkitehtuurimuseon asiantuntijoiden kanssa. 

#NaisarkkitehtiKiinnostaa -sarja nostaa esiin kymmenen naisarkkitehtia museon kokoelmien kautta kertoen heidän tuotantonsa ominaispiirteistä ja uransa keskeisistä onnistumisista. Juhlavuoden kunniaksi sarja alkaa arkkitehti Wivi Lönnillä. 


Kuka suomalainen naisarkkitehti sinua kiinnostaa? Kenestä haluaisit kuulla lisää? Jaa kuva kiinnostavasta naisarkkitehdista tai hänen kohteestaan aihetunnisteella #NaisarkkitehtiKiinnostaa tai lähetä meille viestiä ja kysy lisää! 
 

Wivi Lönn

Wivi Lönn (1872–1966) oli Suomen ensimmäinen oman arkkitehtitoimistonsa perustanut nainen. Wivi Lönn valmistui arkkitehdiksi vuonna 1896, järjestyksessä viidentenä naisena Suomessa. Hänen Arkkitehtuurimuseolle lahjoittamansa piirustuskokoelma sisältää noin sata suunnitelmaa.

Lue lisää

Eva Kuhlefelt-Ekelund

Eva Kuhlefelt-Ekelund (1892–1984) teki merkittävän uran erityisesti tyyppitalojen suunnittelun ja asumisratkaisujen kehittämisen parissa.

Lue lisää

Maj-Lis Rosenbröijer

Puutarha-arkkitehti  Maj-Lis Rosenbröijer (1926–2003) muistetaan parhaiten julkisista puisto- ja puutarhasuunnitelmistaan. Suomalaista luontoa arvostanut Rosenbröijer luotti suunnittelussaan selkeyteen ja pelkistettyyn tyylikkyyteen.

Lue lisää

Elna Kiljander

Elna Kiljander (1889–1970) tunnetaan eritoten asuntojen, keittiöiden, sisustusten ja huonekalujen suunnittelijana. Hänet muistetaan myös Oy Koti – Hemmet Ab:n perustajana.

Lue lisää

Elsi Borg

Elsi Borgin (1893–1958) tuotantoon kuuluu varhaiselle naisarkkitehdille poikkeuksellisen suuri määrä sakraalirakennuksia. Merkittävä työ on myös Helsingin Lastenlinna, jonka suunnittelun Elsi Borg sai veljensä Kaarlo Borgin kuoleman jälkeen 1939. Hän toteutti työn yhdessä Otto Flodinin ja Olavi Sortan kanssa.

Lue lisää

Bertha Enwald

Bertha Enwald (1871–1957) oli neljäs Suomessa arkkitehdiksi valmistunut nainen. Enwaldin 1800-luvun lopun luonnoskirjojen pienistä huvilaharjoitelmista voidaan päätellä hänen olleen erityisen kiinnostunut puuarkkitehtuurista. Enwald ehti työskennellä mm. Tartossa ja Pietarissa ennen kuin vaihtoi alaa ja kouluttautui piirustuksen ja käsitöiden opettajaksi.

Lue lisää

Märta Blomstedt

Märta  Blomstedt (1899–1982) valmistui arkkitehdiksi vuonna 1922. Hän kuului niiden nuorten arkkitehtien joukkoon, jotka voimallisesti vaikuttivat Suomessa funktionalismin läpimurtoon 1920-luvun lopulta alkaen.

Lue lisää

Aino Kallio-Ericsson

Aino Kallio-Ericssonin ehdottomana päätyönä voidaan pitää Helsingin Laivurinkadulla sijaitsevaa Ranskalaista koulua vuodelta 1956 (nyk. Eiran aikuislukio).

Lue lisää

Salme Setälä

Salme Setälä (1894–1980) tunnetaan sekä asemakaava-arkkitehtina että kirjailijana. Hän teki pitkän uran Yleisten rakennusten ylihallituksessa ja kirjoitti useita kymmeniä teoksia.

Lue lisää