Päivitetty 10.10.2018
 

UUDEN ARKKITEHTUURI- JA DESIGNMUSEOKOKONAISUUDEN TOTEUTTAMISEN SELVITTÄMINEN ETENEE


Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Helsingin kaupunki ovat 8. lokakuuta päättäneet asettaa valmisteluhankkeen edistämään uuden kansainvälistä huipputasoa edustavan arkkitehtuuri- ja designmuseon toteuttamista Helsinkiin. Hankkeen määräaika päättyy 28.2.2019.

Tavoitteena on, että hankkeessa laadittavan konseptisuunnitelman pohjalta valtio, Helsingin kaupunki sekä Suomen arkkitehtuurimuseota ja Designmuseota ylläpitävät säätiöt voisivat päättää hankkeen jatkovalmistelusta toimenpiteineen.
 
”Suomi tunnetaan arkkitehtuurista ja designista, ja mielellämme vahvistamme tätä mielikuvaa uuden, laadukkaan arkkitehtuuri- ja designmuseon avulla. On tärkeää saada museoiden vahva osaaminen ja ainutlaatuiset kokoelmat paremmin käyttöön. Tämä vahvistaa sekä matkailua että Suomen korkeaa kulttuuriprofiilia”, sanoo eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.


Hankkeelle ohjausryhmä
 
Hanke toteutetaan yhteistyössä Suomen arkkitehtuurimuseo ja -tiedotuskeskussäätiön ja Designmuseon säätiön kanssa. Hankkeen toteuttamisesta vastaa opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin kaupungin nimeämä ohjausryhmä. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii kansliapäällikkö Anita Lehikoinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Hankkeen projektipäällikkönä toimii toimitusjohtaja Tuomas Auvinen Creader Oy:stä.
 
Valmisteluhankkeessa laaditaan konseptisuunnitelma uudesta arkkitehtuuri- ja designmuseosta. Suunnitelmassa kuvataan valtion, kaupungin ja museoiden yhteinen näkemys uuden toimintakokonaisuuden keskeisistä tavoitteista, toimintatavoista ja kohderyhmistä sekä kansainvälistä huipputasoa edustavasta toteutuksesta.
 
”Helsinki on vahvasti sitoutunut kansainvälisesti kunnianhimoisten hankkeiden toteuttamiseen kaupungissa. Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo olisi kiinnostava lisä kaupungin jo ennestään korkeatasoiseen tarjontaan, sekä kiinnostava vierailukohde myös matkailijoille. Helsinki haluaa profiloitua kansainvälisesti arkkitehtuurin ja designin edelläkävijäkaupunkina”, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.Lisätietoja
 
Riitta Kaivosoja, ylijohtaja, opetus- ja kulttuuriministeriö
+358 295 3 30129, riitta.kaivosoja@minedu.fi
 
Sanna-Mari Jäntti, yhteysjohtaja, Helsingin kaupunki
+358 400 536 581, sanna-mari.jantti@hel.fi
 
Reetta Heiskanen, va.museonjohtaja, Suomen arkkitehtuurimuseo- ja tiedotuskeskussäätiö
+358 50 5449 094, reetta.heiskanen@mfa.fi
 
Jukka Savolainen, museojohtaja, Designmuseon säätiö
+358 50 307 0455, jukka.savolainen@designmuseum.fi
 
Tuomas Auvinen, toimitusjohtaja, hankeryhmän johtaja
+358 50 648 48, tuomas@creader.fi


Muualla verkossa
 
Kansainvälistä huipputasoa edustava Arkkitehtuuri- ja designmuseo Helsinkiin – Selvitys toteuttamisen edellytyksistä ja tarvittavista toimenpiteistä
 
 
Tulevat tapahtumat, joissa voi tutustua hankkeeseen:
 
30.10.2018 klo 17–19.30, Designmuseo
Erätauko tulevaisuuden museosta
Minkälainen on sinun unelmiesi museo? Mitä haluat museossa kohdata? Missä kaikkialla museon kohtaat? Mitä tulevaisuuden arkkitehtuuri- ja designmuseo voisi kävijöilleen tarjota? Hyppää mukaan dialogiin tulevaisuuden museosta. Keskustelu pohjautuu syksyllä julkaistuun selvitykseen, joka suosittaa uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon rakentamista Helsinkiin. Tavoitteena on luoda verkostomaista dialogia tulevaisuuden museosta. Tilaisuuteen on kutsuttu monialainen joukko, muun muassa arkkitehtuurin, designin, matkailun ja kasvatuksen ammattilaisia sekä opiskelijoita. Keskusteluun on tarjolla 40 paikkaa, joista osa on tarjolla avoimella kutsulla 11.10. alkaen: mfa@mfa.fi.

Seuraa ajankohtaisia uutisia osoitteessa www.uusimuseo.fi 
Osallistu ja seuraa keskustelua sosiaalisessa mediassa tunnisteella #uusimuseo.