Toteutumattomia kulttuurirakennuksia

 

Eliel Saarinen: Näyttelyrakennus, Pohjoinen Rautatiekatu, Helsinki 1908
 
Yksityiset taiteilijat tilasivat Saariselta suunnitelman
näyttelyrakennukseksi. Rakennukselle varattu kolmeen katuun rajautuva tontti sijaitsi nykyisten Pohjoisen Rautatiekadun ja Mannerheimintien kulmalla, myöhemmin rakennetun Eduskuntatalon sivustalla. Suunnitelmaan sisältyi yksi pääsali ja kuusi pienempää näyttelysalia. Sisäänkäynti tapahtui kupoliholvatun eteishallin kautta. Myös Suomen Taiteilijaseura liittyi hankkeeseen mukaan, mutta se raukesi senaatin hylättyä seuran anomuksen talon rakentamisesta valtion varoin.
 
 

Eliel Saarinen: Kalevalatalo, Munkkiniemi, Helsinki 1921
 
Kalevalatalo on vuonna 1919 perustetun Kalevalaseuran toimitalo, jonka Saarinen tarjoutui suunnittelemaan. Nykyisen Kalastajatorpan paikalle suunniteltu massiivisen linnoitusmainen rakennus olisi sisältänyt muun muassa amfiteatterin muotoisen juhlasalin, suuren konserttisalin sekä suomalaisen kulttuurin museon, tutkimuslaitoksen ja kirjaston. Rakennusryhmän kruunu on 85-metrinen torni, jossa olisi sijainnut n. 55 metriä korkea kupolikatteinen muistohalli, ”Suomen kansan muinaissankarien asuinsija”. Hanke kilpistyi rahoitusvaikeuksiin ja Akseli Gallen-Kallelan aktiiviseen vastustukseen.
 
 

P.E. Blomstedt: Kansanteatteri Hakaniementorille, Helsinki 1934
 
Suunnitelmaan kuului tuhatpaikkainen teatteri ja Kansanravintola. Rakennuspaikaksi oli ajateltu Hakaniementoria. Teatteri olisi ollut aikanaan huippumoderni. Blomstedt suunnitteli rakennukseen kiertonäyttämön ja kiertokatsomon, joita olisi liikuteltu sähkömoottorin avulla.