Toteutumattomia kaupunkisuunnitelmia

 

Usko Nyström: Kaupunkifantasia 1910-luku
 
Piirustus on tullut museon kokoelmiin Aulis Blomstedtin jäämistön mukana. Sitä ei ole päivätty eikä nimetty. Piirustuksen oikeassa laidassa olevaan tyhjään tilaan on ilmeisesti ajateltu jonkinlaista tekstiä. Kadunkulmiin piirretyistä basaarirakennuksista sekä julkisivujen ornamentiikasta päätellen työ on 1910-luvulta. Asuinrakennukset ovat niin mielikuvituksellisia, että kyseessä on mitä todennäköisimmin fantasiasuunnitelma.
 

W. G. Palmqvist, Einar Sjöström: Suihkukaivo, kilpailuehdotus, Turku 1913
 
Kilpailun tarkoituksena oli löytää vaihtoehtoisia paikkoja suurikokoiselle suihkukaivolle. Palmqvist ja Sjöström sijoittivat vesialtaan suihkukaivoineen tuomiokirkon pääsisäänkäynnin puoleiseen puistikkoon. Vesi on johdettu altaasta putouksena kaarisillan alitse Aurajokeen.
 

Erik Bryggman: Kauppatori, järjestelyehdotus, Turku 1920-luku
 
Italian kaupunkien vaihteleviin katutiloihin ihastunut Bryggman koki kotikaupunkinsa päätorin autioksi ja näivettyneeksi. Hän avusti Bertel Jungia 1920-luvulla tämän toimiessa Turun asemakaava-arkkitehtina ja pyrki oma-aloitteisesti löytämään ratkaisun ongelmaan. Suunnitelmassa basaarimainen pylväikkörakennus elävöittää torin reunaa, luo tilat torikauppiaille ja korostaa ortodoksisen kirkon asemaa. Bryggman esitteli suunnitelmansa Turun taideyhdistyksen juhlanäyttelyssä 1924. Hän osallistui sillä myös 1926 järjestettyyn Kauppatorin monumentaalikilpailuun, mutta ehdotus hylättiin.
 

Eliel Saarinen: Ranta-alue, Detroit 1924
 
Detroitin joenranta-alueen suunnittelutehtävän toimeksiantaja oli arvovaltainen The American Institute of Architects. Saarisen suunnitelma Chicagon ranta-alueen uudelleenjärjestelyksi oli juuri julkaistu, mikä oli todennäköisesti keskeinen peruste toimeksiannolle. Detroitia koskeva ehdotus on Chicago-suunnitelman toisinto. Pääpaino on liikennejärjestelyissä sekä rantapromenadin ja sitä ympäröivien rakennusten sommittelussa. Suunnitelman kiintopisteet ovat Tribune Tower –suunnitelmaa muistuttava pilvenpiirtäjä sekä rantapromenadia reunustava ”Memorial Hall”, johon oli ajateltu muun muassa näyttelytiloja ja kupolikattoinen auditorio 10 000 ihmiselle.