MUSEON TOIMINTA

Arkkitehtuurimuseo (ent. Suomen rakennustaiteen museo) on valtakunnallinen erikoismuseo. Sen tehtävä on tallentaa ja levittää tietoa arkkitehtuurista ja lisätä arkkitehtuurin ymmärrystä niin suuren yleisön kuin asiantuntijoidenkin parissa. Museo toimii siltana arkkitehtuurin ja sen käyttäjien välillä ja toisaalta alan ammattilaisten yhdyssiteenä sekä kansallisessa että kansainvälisessä vuorovaikutuksessa. Toiminta painottuu vuoden 1900 jälkeiseen arkkitehtuuriin.

Vuonna 1956 perustetussa museossa on suuret piirustus- ja valokuvakokoelmat, jonkin verran pienoismalleja ja laaja yleisölle avoin kirjasto. Museo järjestää näyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla, julkaisee kirjoja ja pitää mm. luentotilaisuuksia. Kuvakokoelmista huolehtii arkkitehtuuriarkisto, museon vanhin yksikkö, joka on saanut alkunsa Suomen Arkkitehtiliiton vuonna 1949 perustamasta valokuvakokoelmasta. Alkuun arkiston osana toiminut kirjasto muodostetttiin omaksi yksikökseen vuonna 1963. Näyttelyt ovat aina olleet museon ulospäin näkyvin toimintamuoto, ja alusta alkaen näyttelytoiminta on suuntautunut voimakkaasti myös ulkomaille. Tutkimusyksikkö perustettiin vuonna 1978. Museon julkaisuja myy oma kirjakauppa, josta myös toimitetaan kirjoja tilauksesta koti- ja ulkomaisille asiakkaille.

Arkkitehtuurimuseo tekee yhteistyötä koti- ja ulkomaisten laitosten kanssa yksittäisten näyttely-, julkaisu- ja muiden hankkeiden yhteydessä sekä pysyvien instituutioiden muodossa. Pysyviin kotimaisiin yhteistyömuotoihin kuuluvat Alvar Aalto -mitali, Alvar Aalto -symposium ja Suomen arkkitehtuuria -näyttely. Kansainvälisiä yhteistyöorganisaatioita ovat Rakennustaiteen museon aloitteesta vuonna 1979 alkunsa saanut arkkitehtuurimuseoiden yhteistyöelin ICAM (International Confederation of Architectural Museums), kansainvälinen museojärjestö ICOM (International Council of Museums) sekä uudemman rakennusperinnön suojeluun keskittyvä docomomo (International working-party for documentation and conservation of buildings, monuments and sites of the Modern Movement). Museo on mukana eurooppalaisten arkkitehtuurilaitosten verkostossaGAUDI:ssa. Museo on jäsenenä myös pohjoismaisten taidekirjastojen yhteistyöelimessä Arlis-Nordenissa. Lisäksi museo kuuluu mm. Mies van der Rohe Award for European Architecture -palkinnon neuvoa-antavaan toimikuntaan ja Global Award for Sustainable Architecture -palkinnon tieteelliseen työryhmään sekä on mukana myöntämässä European Prize for Urban Public Space -palkintoa.

Suomen arkkitehtuurimuseo on maailman vanhimpia arkkitehtuuriin erikoistuneita museoita. Se perustettiin vuonna 1956 sekä tallentamaan 1900-luvun rakennettua kulttuuriperintöä että vastaamaan valtavaan maineeseen noussutta arkkitehtuuriamme koskeneeseen kansainväliseen kysyntään. Museo on toiminut alansa uranuurtajana ja kansainvälisen Suomi-kuvan muovaajana, ja monia Suomen arkkitehtuurin merkkihenkilöitä on kytkeytynyt eri tavoin sen toimintaan.

Arkkitehtuurimuseon toimintaa tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö.
 
Museon tietosuojaselosteet>>