TAPAHTUMAT MUSEOSSA JA MUUALLA

 
Voit tilata tiedon ajankohtaisista tapahtumista suoraan sähköpostiisi
 
Tällä sivustolla näet kaikki Arkkitehtuurimuseon tulevat tapahtumat. Keväällä 2017 Arkkitehtuurimuseon ohjelmisto liittyy näyttelyihin Kuinka Suomi modernisoitiin (Arkkitehtuurimuseon iso sali), Viiva, tila ja väri (Arkkitehtuurimuseon pieni sali) sekä Modernia elämää! (yhteishanke HAMissa).
Lisäksi museo järjestää itsenäisiä tapahtumia, kuten keskusteluja ja luentoja.
 
 
24.–27.4.2017
Arkkitehtuuria vauvoille ja taaperoille -työapajat / TÄYNNÄ
Osa kokonaisuutta: A&O-oppimissisällöt
@ Arkkitehtuurimuseo
 
ILMOITTAUTUMINEN ON AUKI! Lue lisää työpajoista ja katso ilmoittautumisohjeet!

Arkkitehtuurimuseon työpajat tarjoavat lapsille ja vanhemmille vuorovaikutuksellisia elämyksiä arkkitehtuurin parissa. Työpajoissa hyödynnetään arkkitehtuurin peruselementtejä – valoa, varjoa, väriä, muotoa, tilaa ja ääntä, joita lähestytään eri aistein.
 
Tunnustellaan tilaa! -työpajat tarjoavat jännittäviä aistikokemuksia alle 1-vuotiaille.
Leikitään kaupunkia! -työpajat innostavat 1–2-vuotiaita rakentamaan unelmien kaupunkia.

Osallistumismaksu 16€ sisältää sisäänpääsyn museoon yhdelle aikuiselle ja lapselle sekä ohjauksen pienessä ryhmässä. Ilmoittautuminen alkaa maaliskuun lopussa.

Katso Facebook-tapahtuma!
 

Lauantai 29.4.2017 klo 13–15
Huhtipajapaja
Osa kokonaisuutta: A&O-oppimissisällöt
@ Arkkitehtuurimuseo
 
Arkkitehtuurimuseon perheille suunnatuissa maksullisissa työpajoissa taiteillaan näyttelyiden hengessä joka kuukauden viimeisenä lauantaina klo 13-15.
 
Mukaan mahtuu 15 ensimmäistä lasta! Vanhemman läsnäolo on pakollinen.
Työpajojen osallistumismaksu: aikuiset 10€, lapset 5€
 
 
 
Keskiviikko 3.5.2017 klo 18
Arkiston kätköistä: Arkkitehtuurin alku ja loppu – kilpailuehdotukset vs. arkkitehtuurivalokuvaus
Osa kokonaisuutta: Kuinka Suomi modernisoitiin
@ Arkkitehtuurimuseo
 
Arkkitehdin työ vaati pitkäjänteisyyttä: rakennuksen tie luonnospaperilta valmiiksi pytingiksi on pitkä prosessi. Muutokset ovat todennäköisiä: paperille luonnosteltu ideaali saattaa olla toista maata kuin lopullinen todellisuus.
 
Arkkitehtuurimuseon amanuenssi Anna Autio esittelee, kuinka nämä piirretyt ideaalit suhteutuvat todellisuuteen. Kilpailuehdotusten ja vastaavasti valokuvien kautta tarkastellaan arkkitehtuuriprosessin kahta ääripäätä. Siinä missä kilpailuehdotukset tarjoavat näkymän arkkitehdin alkuperäiseen ajatukseen aivan suunnitteluprosessin alussa, valokuvat avaavat ikkunan arkkitehtuurin toteutumaan.
 
Arkiston kätköistä -luennot avartavat näkökulmaa Arkkitehtuurimuseon kokoelmien aarteisiin, joita Kuinka Suomi modernisoitiin -näyttely esittelee poikkeuksellisen laajalti.
 
Osallistumismaksu: 10/5/0€
 
Katso Facebook-tapahtuma!
 
 
Torstai 4.5.2017 klo 17:30
HAM PUHE: Standardisointi ja hyvinvoinnin rakentaminen. Suomalainen rivitalo - työväen asunnosta keskiluokan unelmaksi
Osa kokonaisuutta: Modernia elämää!
@ HAM

Miten rivitalo valloitti Suomen? Rivitalo on suomalaisille tuttu asumisen muoto. Jopa niin tuttu, että puhekielessä rivitalolla viitataan kokonaiseen elämäntapaan. Toiselle ajatus rivitaloasunnosta on haave, toiselle rivitalonpätkä on kauhistus. Harva tulee ajatelleeksi, että naapurissa saattaa sijaita arkkitehtoninen helmi. Professori Riitta Nikula on tehnyt laajaa tutkimustyötä kaupunkitutkimuksen ja rivitaloasumisen historiasta. Taidehistorian tutkijana hän on eniten kiinnostunut arkisista asioista ja 1900-luvusta. Miksi paikat, kaupunginosat, torit, kadut, aukiot ja talot näyttävät juuri siltä kuin ne näyttävät? Monumentit ja mestarit ovat vahvan tutkimusperinteen ansiosta tavallisia ympäristöjä paremmin turvassa uutta suunniteltaessa.

Luennon pitää taidehistorian emeritaprofessori Riitta Nikula.
Osallistumismaksu: HAMin pääsylipun hinta 10/8/0€
 
 
Lauantai 6.5.2017 klo 14–16
LAUANTAIPAJA: Rakennetaan yhteinen kaupunkiutopia!
Osa kokonaisuutta: Modernia elämää!
@ Helsingin taidemuseo HAM, Eteläinen Rautatiekatu 8

Arkkitehtuurimuseo järjestää HAMissa kolme lauantaipajaa (4.3., 18.3. sekä 6.5.). Viimeisen työpajan ohjaa Olivia Hakala.

Osallitumismaksu: HAMin pääsylipun hinta 10/8/0€
 
 
Keskiviikko 10.5.2017 klo 17:30
Teemaopastus: Kauppa
Osa kokonaisuutta:Kuinka Suomi modernisoitiin
@ Arkkitehtuurimuseo
 
Opastuskierroksella Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Juhana Lahti syventyy kaupan teemaan Kuinka Suomi modernisoitiin -näyttelyssä.
 
Osallistumismaksu: 10/5/0€

 
Keskiviikko 10.5.2017 klo 18
ARKISTON KULISSIEN TAKANA: Konservaattorin työnäytös II
Osa kokonaisuutta: Kuinka Suomi modernisoitiin
@ Arkkitehtuurimuseo
 
Aikojen saatossa arkkitehtuuripiirustukset  ovat nähneet elämää: vuosien mittaan ne saattavat hapertua, repeytyä tai muutoin turmeltua. Piirustusten jatkuva ylläpito ja hoito nousevat siten suureen arvoon, ja vahingoittuneiden piirustusten konservointi on museoille kultaakin kalliimpaa työtä.
 
Konservaattorin työnäytökset tarjoavat vilauksen Arkkitehtuurimuseon kokoelmien kulisseihin. Työ, joka tapahtuu tavallisesti museokävijöiden silmiltä piilossa,  paljastetaan nyt yleisölle: näytöksissä museon konservaattori Paula Alavuo työskentelee piirustusten parissa avaten samalla arkkitehtuuripiirustusten konservoinnin saloja katsojille.
 
Osallistumismaksu: 10/5/0€
 
 
Torstai 11.5.2017 klo 17:30
HAM PUHE: Futuron maailma
Osa kokonaisuutta:Modernia elämää!
@ Helsingin taidemuseo HAM, Eteläinen Rautatiekatu 8

Vuonna 1968 lanseerattu Futuro on arkkitehti Matti Suurosen suunnittelema ellipsoidi muovitalo, jossa kiteytyivät 1960-luvun lopun avaruusajan arkkitehtuurin ja designin kokeelliset muodot, uudet materiaalit ja optimistiset ideat. Taidehistorioitsija Marko Home kertoo Futuron värikkäistä vaiheista eri puolilla maailmaa 1960-luvulta tähän päivään.

Luennon pitää taidehistorioitsija Marko Home.
Osallistumismaksu: HAMin pääsylipun hinta 10/8/0€
 
 
Lauantai 20.5.2017 klo 14:00
KAUPUNKIKIERROS: Helsingin keskusta
Osa kokonaisuutta: Modernia elämää!Open House Helsinki
Lähtö: HAMin aula

Arkkitehtuurimuseo järjestään opastetun kaupunkikierroksen Helsingin keskustassa osana Modernia elämää! -näyttelyä. Tällä erityisellä kierroksella Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste opastaa kävelijät halki keskustan, jossa tarkastellaan modernin Helsingin muotoutumista ja historiaa arkkitehtuurin kerrostumien kautta.

Kesto: Noin 1,5 tuntia
Maksuton
 
 
Lauantai 20.5.2017 klo 16
Hotelli Torni ja unelma suurkaupungista
Osa kokonaisuutta: Open House Helsinki
Hotelli Torni, Yrjönkatu 26, Helsinki
 
Arkkitehtuurimuseon kohdekierroksella Joona Rantasalo perehdyttää Open House Helsinki -vieraat Helsingin maamerkin, hotelli Tornin erityispiirteisiin ja värikkääseen historiaan. Nuoren itsenäisen Suomen arkkitehtuuripiireissä innostuttiin 1920-luvulla amerikkalaisuudesta, ja Helsingistäkin haaveiltiin kansainvälistä suurkaupunkia. Arkkitehtitoimisto Jung & Jungin suunnittelema ja 1931 valmistunut Hotelli Torni nousi näistä pilvenpiirtäjä- ja metropoliunelmista.
 
Lopulta Torni jäi kuitenkin ainoaksi laatuaan Helsingin katukuvassa. Taloudellisten realiteettien vuoksi suurisuuntaiset citysuunnitelmat ja taivaita tavoittelevat rakennukset jäivät järjestään piirustuspöydälle. Tornista uniikin tekee myös sen hieno sisustus: uuden ajan loisto ilmenee parhaiten hotelli sisätilojen tyylikkäässä art deco -koristelussa, joka on Suomessa melko harvinaista.
 
Mukaan mahtuu 20 ensimmäistä vierasta!
Kesto: Noin 1 tunti
Maksuton
 
--
 
Liity Arkkitehtuurimuseon sähköpostilistalle
Lähetämme tiedotteita museon ajankohtaisista tapahtumista, kuten luennoista, opastuksista, työpajoista ja opastetuista kiertokäynneistä. Liity tästä!
 
Seuraa museon tapahtumia Facebookissa ja Twitterissä.
Tutustu museon aikaisempiin tapahtumiin täältä