TAPAHTUMAT MUSEOSSA JA MUUALLA

 
Voit tilata tiedon ajankohtaisista tapahtumista suoraan sähköpostiisi

Tällä sivustolla näet kaikki Arkkitehtuurimuseon tulevat tapahtumat. 

 
Yleisöopastukset joka lauantai
Museolipun hinnalla yleisöopastukset joka lauantai klo 15.00
 
 
RYIJYKURSSIT
 
9.3–10.8.2019 kello 12–15, Arkkitehtuurimuseo
Jugendruusu-ryijy ommellen -kurssi
Huom! Kursseile on ennakkoilmoittautuminen. Kurssin hinta 60€. 
 
Ryijykurssit järjestetään Arkkitehtuurimuseon Suur-Merijoen kartano – jugendin helmi -näyttelyn aikana seuraavasti:
lauantai 9.3. (täynnä)
lauantai 6.4. (täynnä)
lauantai 11.5. (täynnä)
lauantai 8.6.
lauantai 10.8.
lauantai 7.9.
Kurssit järjestetään kello 12–15. Kurssin jälkeen voi jäädä seuraamaan Arkkitehtuurimuseon näyttelyopastusta (kello 15 alkaen). 
 
Tule Arkkitehtuurimuseoon ompelemaan pientä Jugendruusu-ryijyä ja kuuntelemaan Suomen Käsityön Ystävien ryijyaiheista luentoa. Voit tutustua taiteilijoiden suunnittelemiin, upeisiin uniikki- ja mallistoryijyihin vuosikymmenten varrelta ja päästä harjoittelemaan ryijyn ompelutekniikkaa helposti ja vaivattomasti. Luento kestää noin 0,5 tuntia ja työpaja 2,5 tuntia (kesto yht. 3 tuntia). Kurssin hinta on 60 €/hlö. Kurssi vaatii ennakkoilmoittautumisen. Lisätietoa täältä.
 

LUENTOSARJA
 
Keskiviikkoisin 13.3., 20.3., 27.3., 3.4. kello 18.00, Arkkitehtuurimuseon arkisto
Architect M.Sc, Netta Böök: Introduction to the History of Finnish Architecture (ARK-C1006) 
This short lecture course is a compact introductory package of the history of Finnish architecture, from the vernacular wooden houses to the hi-tec architecture of the 1990s, what was built, when and why? The aim is to become more aware of the architecture you encounter in, for instance, Helsinki, and to understand how building and architecture are interconnected with the general development of Finnish culture and society. The course leader is Netta Böök (architect M.Sc.). The course is part of the Aalto University curriculum but open for anybody interested in the history and architecture in Finland. Students of Aalto University and Helsinki University can earn 1–2 ects for the course.
Luennot pidetään englanniksi / Held in English, Museum admission fee 5 / 10 €
Ilmainen Aalto-yliopiston opiskelijoille / Free for students of Aalto University
 
 
MAALISKUU
 
 
Keskiviikko 27.3. Kello 18.00, Arkkitehtuurimuseo
Luento / Arkistonhoitaja Elina Standertskjöld:
P.E. Blomstedtin piirustustyylistä 
P.E. Blomstedtin kädenjälki on voimakasilmeistä. 1920-luvun piirustukset on tehty paksulla lyijykynällä tai tussilla. Tämän ajan piirustuksissa hän käytti usein myös paksua kultaväriä, jolla maalasi koristeaiheet. Väri imitoi messinkiä tai kuparia. 1930-luvun luonnoksissa hän käytti värikyniä. Hän teki väreillä muun muassa massatutkielmia ja yö-kuvia mustalle paperille.
 
Blomstedtin suunnitelmat saattoivat muuttua hyvinkin paljon luonnosvaiheesta toteutukseen. Hän tutki rakennuksen muotoja joskus maneerinomaisesti liioitellen. Tämä on nähtävissä esimerkiksi Kannonkosken kirkon luonnoksissa. Jotkut hänen piirroksistaan ovat lähes lapsenomaisia. Rakennusten ohella Blomstedt piirsi maisemia ja karrikatyyrejä ihmisistä. Museon sisäänpääsymaksulla 10 € / 5 €
 
 
HUHTIKUU
 
 
Tiistai 2.4. kello 16, Keskustakirjasto Oodi
Sivistyksen kulmakiviä, arkkitehtuurin helmiä
Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin 2018 tuottaman Mind Building -näyttelyn Suomen esityksen oheisohjelmassa tutustutaan eri aikakausien kirjastotoimintaan ja kolmeen eri-ikäiseen kirjastorakennukseen: Kansalliskirjastoon, Viipurin kirjastoon ja Töölön kirjastoon. Alustuspuheenvuorot johdattavat keskusteluun kirjastojen merkityksestä sivistysyhteiskuntamme kehittymiselle.
 
Kansalliskirjaston apulaiskirjastonjohtaja Liisa Savolainen kertoo Suomen ensimmäisestä kirjastosta ja sen restauroinnista. Tekniikan tohtori Laura Berger puhuu otsikolla ”Avoin tila – Ajatuksia Viipurin kirjaston elämästä". Hänen viime syksynä tarkastettu väitöskirjansa käsitteli Viipurin kirjaston vaiheita ja nosti esiin kysymyksen, miten yksittäinen rakennus voi saavuttaa itseään suuremman, symbolisen roolin. Arkkitehti Maren Nielsen Arkkitehdit Mustoselta esittelee vuonna 1970 valmistunutta, Aarne Ervin suunnittelemaa Töölön kirjastoa ja sen peruskorjausta, jossa hän toimi projektiarkkitehtina.
 
Keskusteluun liittyy mukaan Arkkitehtuurimuseon kirjastonhoitaja Suvi Juvonen, ja sen juontaa Joni Kling Arkkitehtuurimuseosta. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon kanssa.
 

Keskiviikko 10.4. kello 18.00, Arkkitehtuurimuseo
Luento / Professori, FT Pekka Korvenmaa:
Yksilöllisyys versus yleistys. Lars Sonckin 1900-luvun alun tuotannosta
Lars Sonck (1870-1956) oli maamme 1900-luvun vaihteen ja alun arkkitehtuurin keskeisimpiä tekijöitä. Esitelmässä paneudutaan hänen tuotantoonsa ja toimintaansa 1890-luvun lopulta 1910-luvun alkuun. Olennaisten töiden kuten Tampereen tuomiokirkko, Helsingin puhelinyhdistyksen rakennus ja Pörssitalo ohella nostetaan esille ammattilaisuus ja sen tulovirrat sekä Sonckin asema itsenäisenä ammatinharjoittajana 1900-luvun alun vapaan kapitalismin aikana.​ Museon sisäänpääsymaksulla 10 € / 5 €

Keskiviikko 17.4. kello 18.30, Arkkitehtuurimuseo
Tule tapaamaan konservaattoreita
Suur-Merijoen kartanon piirustuksien konservoinnista vastanneet konservaattori, YAMK Päivi Ukkonen ja paperikonservaattori Paula Alavuo kertovat työstään Arkkitehtuurimuseossa järjestettävässä keskustelutilaisuudessa. Museon sisäänpääsymaksulla 10 € / 5 €

Keskiviikko 24.4. kello 18:00, Arkkitehtuurimuseo
Luento / FT Timo Tuomi: 
Taikakesä? Eliel Saarinen ja Helsingin rautatieasema
Museon sisäänpääsymaksulla 10 € / 5 €
Eliel Saarinen ja Helsingin rautatieasema. Eliel Saarinen voitti Helsingin uuden rautatieaseman suunnittelukilpailun 1904. Voittaneen ehdotuksen linnaromantiikka ja lukuisat kiviset karhut saivat aikaan kiivaan keskustelun puolesta ja vastaan. Saarinen ei osallistunut väittelyyn, vaan lähti pitkälle matkalle Eurooppaan. Palattuaan Suomeen hän muutti suunnitelman täydellisesti ja loi uuden ajan liikennerakennuksen, joka saavutti jo rakennusaikanaan kansainvälisen maineen.

 
- - -
Liity Arkkitehtuurimuseon sähköpostilistalle
Lähetämme tiedotteita museon ajankohtaisista tapahtumista, kuten luennoista, opastuksista, työpajoista ja opastetuista kiertokäynneistä. Liity tästä!
 
Seuraa museon tapahtumia Facebookissa ja Twitterissä.
Tutustu museon aikaisempiin tapahtumiin täältä