NÄYTTELYT TULOSSA

 
Arkkitehtuurimuseon vuoden 2019 toiminnassa korostuvat kotimaiset klassikot sekä arkkitehtien ammattikunnan taito ja suunnittelun ilo. Kaikkia näyttelyitä yhdistää teema piirtämisestä ajattelun työkaluna.
 
 
TULOSSA 2019
 
Arkkitehdin kynä kohtaa paperin – Eric Adlercreutzin luonnoksia ja piirustuksia

13.6.2019–8.9.2019, pieni näyttelysali
Pro Artibus -säätiön tuottama näyttely kertoo Eric Adlercreutzin monipuolisesta urasta arkkitehtina esittäen havainnollisesti, miten isoa roolia piirtäminen on näytellyt arkkitehdin työssä. Näyttely kutsuu kävijän jakamaan kokemuksen piirtämisen riemusta, joka vie tekijänsä uusiin ja ihmeellisiin todellisuuksiin.
Esillä on piirroksia niin suomalaisista kaupungeista kuin Italiassa tehdyiltä matkoiltakin. Näyttely esittelee myös lukuisia kilpailuehdotuksia perspektiiviluonnoksineen. Adlercreutz on kiinnostunut uudisrakennuksen vuorovaikutuksesta olemassa olevan ympäristön kanssa. Capriccioksi kutsuttu arkkitehtuuripiirrostyyppi, kirjaimellisesti käännettynä ’vuohen hyppy’,  havainnollistaa piirtämistä ajattelun työkaluna. Tekniikka yhdistää havainnot ja keksityt asiat yhdeksi kokonaisuudeksi.  Arkkitehtuuriin olennaisesti kuuluva kokemus tilasta saa muodon Adlercreutzin abstrakteissa akryylimaalauksissa ja värikynäpiirroksissa. Näyttelyn on kuratoinut FT Juha-Heikki Tihinen.
 
Alvar Aallon jalostettu maisema

25.9.2019–12.4.2020
Syksyn päänäyttely rakentaa yhteyden Alvar Aallon arkkitehtuurista sitä ympäröivään maisemaan. Näyttely esittelee Aaltoa inspiroineita maisemakäsityksiä ja avaa tapoja, joilla hän liitti maiseman osaksi arkkitehtuuria. Aalto rakensi tyyliään erilaisia maisema- ja tilakäsityksiä yhdistellen. Hän tutki keskisuomalaista maisemaa ja pohjoismaisia puutarhoja. Toisaalta hän viehättyi Välimeren kulttuurimaisemasta ja Akropoliksesta, Japanin tilakäsityksestä ja islamilaisen maailman puutarhoista. Ihannetilassa arkkitehtuuri liitettäisiin kuvaan lopuksi, osaksi sille valmiiksi suunniteltua maisemaa. Vaikka tavoite jäi olosuhteista johtuen pitkälti toteutumatta, jalostetun maiseman ihanne on nähtävissä esimerkiksi Teknillisen Korkeakoulun päärakennuksessa, jossa suomalaisesta punasavesta ja graniitista toteutettu klassinen muotoaihe yhdistyy paikalla olleeseen puukujaan. Näyttely toteutetaan Arkkitehtuurimuseon ja Alvar Aalto -säätiön yhteistyönä. Näyttelykonseptin on luonut professori emeritus Tom Simons ja käsikirjoituksesta vastaa kuraattori Teija Isohauta.