NÄYTTELYT TULOSSA

 

 

 

Lapin matkailua luotiin maisemilla ja arkkitehtuurilla
Pieni näyttelysali 29.11.–n. 25.2.2018

Lapin merkitys Suomen alati kasvavalle matkailijavirralle on kiistämätön. Lapin matkailua on uusi, uniikki näyttely, joka iskeytyy aiheen ytimeen esitellen ensi kertaa pohjoista matkailuarkkitehtuuria ja maisemakulttuuria. Lapin hotellien ja majatalojen kautta valottuvat paitsi Suomen-matkailun kehitys myös kansainväliset ja kansalliset vaikutteet kasvavan maan ilmeessä.

Lapin matkailusta tuli 1900-luvun alkupuolella osa kansallista ja isänmaallista projektia. Matkailua luotiin maisemilla ja korkealuokkaisella arkkitehtuurilla ja sisustuksilla 1960-luvulle asti. Suomen Matkailijayhdistys, valtio ja sen omistama Alkoholiliike pestasivat lahjakkaita arkkitehteja, sisustusarkkitehteja ja muotoilijoita suunnittelemaan matkailurakennuksia ja niiden interiöörejä. Joistakin rakennuksista tuli nähtävyyksiä itsessään, ja ne saivat myös kansainvälistä huomiota. Kun laskettelun suosio kasvoi ja siirryttiin massaturismiin, korvautui kansallisromanttinen maisemasuhde toiminnallista matkailua palvelevalla rakentamisella.
 
Näyttely pohjautuu arkkitehti, tekniikan tohtori Harri Hautajärven väitöskirjaan: Autiotuvista lomakaupunkeihin. Lapin matkailun arkkitehtuurihistoria. Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Arkkitehtuurin laitos; Aalto ARTS Books 2014, 433 s.
 
 
Interplay of Cultures
25 vuotta globaalin kestävyyden ja humanitaarisen kehityksen koulutusta Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitoksella
Syksy 2018
 
Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitoksen ja Arkkitehtuurimuseon yhteistyönä toteutettava Interplay of Cultures -näyttelykokonaisuus luotaa globaalin kestävyyden ja humanitaarisen kehityksen koulutusta Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitoksella viimeisen 25:n vuoden ajalta. Se esittelee siitä kasvaneita monialaisia koulutuskokonaisuuksia, sekä näiden pedagogisia ulottuvuuksia.
 
Näyttely tuo museoon tunnelmia eri kohdemaiden kulttuureista, ja esittelee opiskelijoiden suunnitelmia ja toteutuneita projekteja. Keskiöön nousee arkkitehdin kasvutarina tiedostavaksi, vastuunsa tuntevaksi ammattilaiseksi.Näyttelyn katalogi pohtii paitsi pedagogisia tavoitteita, myös arkkitehtuurin ja arkkitehdin roolia, vastuuta ja moraalisia arvoja muuttuvassa ja globalisoituvassa yhteiskunnassa.
 
Näyttelykokonaisuuteen liittyvä luento/seminaarisarja tarjoaa mahdollisuuden osallistua kansalliseen ja kansainväliseen keskusteluun arkkitehtuurin roolista suhteessa humanitaarisiin kriiseihin ja kehitysyhteistyöhön, sekä kulttuurien väliseen vuorovaikutukseen.