NÄYTTELYT TULOSSA


Vuosisata sairaalasuunnittelua – Paatelat arkkitehteina
Pieni näyttelysali 5.12.2018–24.2.2019 
 
Veli Paatela: Neurokirurginen klinikka, Helsinki 1957. Kuva: MFA/Pentti Ingervo 


Arkkitehtuurimuseon pienessä salissa avautuu joulukuussa Paatelan arkkitehtisuvun historiaa esittelevä näyttely. Arkkitehtitoimisto Paatela on paitsi poikkeuksellinen sukutarina myös harvinainen esimerkki kotimaisesta toimistosta, joka on ehtinyt toimia alalla sadan vuoden ajan. Toimisto tunnetaan erityisesti sairaala-arkkitehtuuristaan. Toimisto alkoi erikoistua sairaalasuunnitteluun jo 1920-luvulla. 

Arkkitehtuurimuseon näyttely esittelee arkkitehtitoimisto Paatelan pitkäaikaista työskentelyä kotimaisten esimerkkikohteiden kautta. Oman osansa näyttelyssä saa myös arkkitehtuuriosaamisen kansainvälinen sairaalavienti. Näyttelyn ovat kuratoineet Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Juhana Lahti ja arkistonhoitaja Elina Standertskjöld. Toimiston asiantuntijana on toiminut arkkitehti ja Tkl Mikael Paatela. Lue lisää > 
 
 
Suur-Merijoen kartano – jugendin helmi
Iso näyttelysali 5.3.–8.9.2019
 

Gesellius, Lindgren, Saarinen / Eliel Saarinen:
Suur-Merijoen kartanon kirjasto 1903, Viipurin maalaiskunta / Orig. Arkkitehtuurimuseo/MFA


Arkkitehtuurimuseon kevätnäyttely tuo museoon palan kadonnutta jugend-Suomea Viipurin maalaiskunnasta. Yleisö pääsee tutustumaan Gesellius-Lindgren-Saarinen -arkkitehtitoimiston valovoimaisimpaan kokonaistaideteokseen, Suur-Merijoen kartanoon (1902–1903).
 
Nuorten arkkitehtien, Herman Geselliuksen (1874–1916), Armas Lindgrenin (1874–1929) ja Eliel Saarisen (1873–1950) suunnittelema Suur-Merijoen kartano oli kotimaisen jugendin upeimpia edustajia. Tähän ylelliseen rakennukseen tehtiin yksityiskohtaiset piirustukset tekstiilejä ja valaisimia myöten. Arkkitehtien lisäksi työhön osallistui laaja osaajien joukko käsityöläisiä, taidemaalareita ja kuvanveistäjiä, kuten Eric O. W. Ehrström, Yrjö Blomstedt ja Gabriel Engberg.
 
Rakennus tuhoutui jatkosodassa melkein maan tasalle, mutta osa irtaimistosta oli evakuoitu Suomeen. Vuonna 1944 tila jäi Neuvostoliitolle luovutetulle alueelle. Nykyisin menneestä loistosta on jäljellä vain sammaloituneet rauniot.
 
Museo Milavidan tuottamassa näyttelyssä tutustutaan Suur-Merijoen tarinaan ja sen ainutlaatuiseen esineistöön: esillä on huonekaluja, sisustusesineitä, veistoksia ja valokuvia niin Tampereen museoiden, muiden museoiden kuin yksityiskokoelmistakin.  Arkkitehtuurimuseo täydentää näyttelyä Gesellius-Lindgren-Saarinen -arkkitehtitoimiston alkuperäisillä, signeeraatuilla piirustuksilla.