NÄYTTELYT TULOSSA

 

Alvar Aalto -mitali 50 vuotta

Juhlavuosinäyttely
Iso näyttelysali 13.9.–n. 25.2.2018

Akateemikko Alvar Aallon nimeä kantava ja hänen suunnittelemansa mitali perustettiin vuonna 1967 kunnioittamaan luovaa arkkitehtonista työtä. Mitali voidaan antaa elossa oleville henkilölle, joka on erittäin merkittävällä tavalla ansioitunut luovan arkkitehtuurin alalla. Vuosikymmenten aikana mitalin on ehtinyt saada kiinnostava joukko arkkitehteja eri puolilta maailmaa.
 
Arkkitehtuurimuseon syysnäyttely juhlistaa Alvar Aalto -mitalin 50-vuotisjuhlavuotta esittelemällä mitalin voittajat perustamisvuodesta tähän päivään asti. Sen yhteydessä järjestetään symposium, jossa tunnustus jaetaan nyt jo kolmannentoista kerran. Nykyisin kolmen vuoden välein jaettavan mitalin jakamisesta vastaavat Arkkitehtuurimuseo, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Rakennustaiteen seura, Alvar Aalto -säätiö ja Helsingin kaupunki.
 
 

Alvar Aalto -mitali 2017

Pieni näyttelysali 13.9.–19.11.2017

Alvar Aalto -mitalin juhlavuoden kunniaksi mitali jaetaan poikkeuksellisesti vuonna 2017. Pienen salin näyttely esittelee vuoden 2017 voittajan, joka julkaistaan syyskuussa 2017 pidettävässä juhlatilaisuudessa Finlandia-talossa.

 

Lapin matkailua luotiin maisemilla ja arkkitehtuurilla

Pieni näyttelysali 29.11.–n. 25.2.2018

Lapin merkitys Suomen alati kasvavalle matkailijavirralle on kiistämätön. Lapin matkailua on uusi, uniikki näyttely, joka iskeytyy aiheen ytimeen esitellen ensi kertaa pohjoista matkailuarkkitehtuuria ja maisemakulttuuria. Lapin hotellien ja majatalojen kautta valottuvat paitsi Suomen-matkailun kehitys myös kansainväliset ja kansalliset vaikutteet kasvavan maan ilmeessä.

Lapin matkailusta tuli 1900-luvun alkupuolella osa kansallista ja isänmaallista projektia. Matkailua luotiin maisemilla ja korkealuokkaisella arkkitehtuurilla ja sisustuksilla 1960-luvulle asti. Suomen Matkailijayhdistys, valtio ja sen omistama Alkoholiliike pestasivat lahjakkaita arkkitehteja, sisustusarkkitehteja ja muotoilijoita suunnittelemaan matkailurakennuksia ja niiden interiöörejä. Joistakin rakennuksista tuli nähtävyyksiä itsessään, ja ne saivat myös kansainvälistä huomiota. Kun laskettelun suosio kasvoi ja siirryttiin massaturismiin, korvautui kansallisromanttinen maisemasuhde toiminnallista matkailua palvelevalla rakentamisella.
 
Näyttely pohjautuu arkkitehti, tekniikan tohtori Harri Hautajärven väitöskirjaan: Autiotuvista lomakaupunkeihin. Lapin matkailun arkkitehtuurihistoria. Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Arkkitehtuurin laitos; Aalto ARTS Books 2014, 433 s.