ERIC ADLERCREUTZ: ARKKITEHDIN KYNÄ KOHTAA PAPERIN
(13.6.2019 - 8.9.2019)Kaikessa luovassa toiminnassa leikkimielisyydelle on annettava tilaa. Jos näyttelyllä on sanoma, se on piirtämisen ilo. Ja se, että ihmiset, eläimet, maisemat ja arkkitehtuuri – ne kaikki kuuluvat yhteen.
 
– Eric Adlercreutz –
 
 
Näyttely kertoo Eric Adlercreutzin monipuolisesta urasta arkkitehtina esittäen havainnollisesti, miten isoa roolia piirtäminen on näytellyt hänen työssään.
 
Piirtäminen on intohimo, joka on seurannut Adlercreutzia läpi elämän: ei vain teknisenä suorituksena vaan ajattelutapana. Aivojen ja käden yhteistyössä ideat ovat kehittyneet luonnos luonnokselta kohti valmista lopputulosta. Piirtäminen on avanut työhön uusia ja odottamattomia näkökulmia.
 
Näyttely on puheenvuoro piirtämisen puolesta. Vaikka arkkitehtien työkaluiksi ovat nykyisin vakiintuneet CAD- ja piirustusohjelmat, käsin piirtäminen on ammattilaiselle edelleen keskeinen ajattelun väline.
Näyttely esittelee Adlercreutzin piirtämisen eri puolia laajasti. Ensimmäinen osio on omistettu varhaisille ihmis- ja eläinaiheisille piirustuksille. Näiden rinnalla tutkitaan Adlercreutzin matkoilla syntyneitä piirustuksia Suomesta ja Italiasta, missä pikkukaupunkien Architettura minore on inspiroinut lukuisia arkkitehtisukupolvia. Kilpailuehdotukset perspektiiviluonnoksineen havainnollistavat Adlercreutzin tapaa tarkastella uudisrakennuksen vuorovaikutusta olemassa olevan ympäristön kanssa.
 
Valittujen töiden kehittymistä seurataan luonnos luonnokselta kohti valmista ehdotusta. Eri vaiheen versioita tarkastelemalla hahmottaa hyvin, mitä piirtämällä ajatteleminen on.
 
Capriccioksi (vuohen hyppy) kutsuttu arkkitehtuuripiirrostyyppi havainnollistaa piirtämistä ajattelun työkaluna. Tekniikka yhdistää havainnot ja keksityt asiat yhdeksi kokonaisuudeksi. Arkkitehtuuriin olennaisesti kuuluva kokemus tilasta saa muodon Adlercreutzin abstrakteissa akryylimaalauksissa ja värikynäpiirroksissa.
 
Näyttelyn on kuratoinut FT Juha-Heikki Tihinen. Sen ovat tuottaneet Pro Artibus-säätiö ja Arkkitehtuurimuseo.