VIIVA, TILA JA VÄRI. SAKARI LAITISEN KONSTRUKTIOITA
(1.3.2017 - 28.5.2017)Sakari Laitinen (1937-2015) kuului 1950-luvun jälkipuoliskolla arkkitehtuuriopintonsa aloittaneeseen sukupolveen, ja uransa aikana hän vaikutti monipuolisesti arkkitehtuurin alalla. Jo opiskeluaikanaan hän oli kuitenkin virtuoosimainen piirtäjä, kuvittaja ja graafinen suunnittelija, ja hän omistautuikin kuvataiteelle lopetettuaan uransa arkkitehtina.
 
Arkkitehtuurimuseon pienessä salissa esitellään nyt tämän rakennus- ja kuvataiteen taitajan teoskavalkadia Viiva, tila ja väri -näyttelyssä. Laitisen arkkitehdin koulutus ja ura kuvastuvat hänen taiteessaan. Teoksilla on arkkitehtoninen olemus: monesti hänen konstruktionsa voisivat olla rakennusosien tai julkisivujen hahmotelmia, ja ne on helppo kuvitella suurempaan kokoon toteutettuina.
 
Siinä missä arkkitehtien suunnitelmat ovat kuitenkin yleensä mustavalkoisia, Laitinen irrottelee kirkkailla sävyillä ja värien tyylikkäällä ilotulituksella. Tilalliset ja värikkäät teokset ja rakennelmat heijastelevat siten Laitisen ammattitaustaa, mutta ne myös kuljettavat katsojan toisaalle, pois arkkitehtuurista.
 
#konstruktioita
#constructions
#Arkkitehtuurimuseo
#MFA
#archstories
 

Kirja


 
Arkkitehtuurimuseo ja Rakennustieto julkaisevat näyttelyn tiimoilta Laitisen taidetta esittelevän kirjan Viiva, tila ja väri. Sakari Laitinen: konstruktioita. Teos sisältää artikkelin Juhani Pallasmaalta.
 
Lue näyttelytiedote >>
 

Ohjelmisto


 
Viiva, tila ja väri. Sakari Laitisen konstruktioita -näyttelyn ohjelmistoon lukeutuu työpajoja, joissa leikitellään väreillä ja materiaaleilla Laitisen kuvataiteen hengessä. Perhetyöpajat järjestetään joka kuukauden viimeisenä lauantaina. Keskustelutilaisuudet pureutuvat puolestaan Laitisen tuotannon sekä kuvataiteen olemukseen. Seuraa päivittyvää ohjelmistoa >>
 
 
Tiistai 7.3.2017 klo 18
RAKENTAJA JA TAITEILIJA: Kuinka arkkitehtuuri ja kuvataide keskustelevat?
@ Arkkitehtuurimuseo
Arkkitehdin työ on monipuolinen ammatti, jossa yhdistyvät hienovaraisesti sekä insinöörin tarkkuus että kuvataiteilijan luova näkemyksellisyys. Visuaalisesti tarkkanäköiset arkkitehdit kulkevat siten urapolkuaan insinöörin ja taiteilijan rajapinnassa. Arkkitehti Sakari Laitinen on mainio esimerkki siitä, kuinka moni arkkitehti ylläpitää työnsä ohella myös kuvataiteellisia pyrkimyksiä käyden jatkuvaa keskustelua molempien ammattialueiden välillä.
Arkkitehtuurimuseon keskustelussa luodataan tätä arkkitehtuurin ja kuvataiteen suhdetta: millä tavoin arkkitehtuuri ja taide ovat vuorovaikutuksessa keskenään? Keskustelussa syvennytään niin arkkitehtien kuvataideharrastuksiin, arkkitehtien ja kuvataiteilijoiden väliseen yhteistyöhön kuin kuvataiteen osuuteen arkkitehtikoulutuksessa.
Arkkitehtuurin ja taiteen suhteesta ovat mukana keskustelemassa arkkitehti ja professori emeritus Juhani Pallasmaa, kuvataiteilija Jorma Hautala sekä arkkitehti ja professori Jenny Reuter. Keskustelun moderaattorina toimii Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste
Osallistumismaksu: 10/5/0€
 
 
Keskiviikko 22.3.2017 klo 18
Luento: Väri Alvar Aallon arkkitehtuurissa
@ Arkkitehtuurimuseo
 
Värit vaikuttavat alitajuisesti: ne piristävät, herättävät miettimään ja iskostuvat sisimpään. Samaisista syistä väreillä on merkittävä rooli kaikessa visuaalisessa taiteessa, myös arkkitehtuurissa. Värikokemukset muodostavat arkkitehtuurin, tieteen ja taiteen risteyksen, mistä arkkitehti Sakari Laitisen tilallinen ja värikäs kuvataide toimii loisto-osoituksena.
 
Väri luo merkityksiä ja elämyksiä myös rakastetun arkkitehdin Alvar Aallon arkkitehtuurissa. Matkan Aallon värimaailmaan tarjoaa kuvataiteilija, väritutkija ja Aalto ARTSin väriopin lehtori Harald Arnkil, joka on tuotannossaan sukeltanut syvälle värien olemukseen.
 
 
Tulossa keväällä 2017
Luento: Arkkitehtuuri ja kuvataiteet suomalaisessa modernismissa
@ Arkkitehtuurimuseo
 
Lisätietoja tulossa.
Luennon pitää taidehistorioitsija ja tietokirjailija FT Tuula Karjalainen.


Veistos. Kartonki ja akryyli. / Sakari Laitinen
Schwarzes Loch. Kartonki ja akryyli. / Sakari Laitinen
Punainen kaveri (2015). Veistos. Kartonki ja akryyli. / Sakari Laitinen
Squared Blue. Kartonki ja guassi. / Sakari Laitinen