KUINKA SUOMI MODERNISOITIIN – 200 PIIRUSTUKSEN TARINA
(1.3.2017 - 3.9.2017)Modernin yhteiskunnan syntymiseen johtanut teollinen vallankumous kiihtyi Euroopassa 1800-luvun lopussa. Suomi oli tiiviisti mukana kehityksessä, ja itsenäistymisen jälkeen kansakunta pyrki edistämään mielikuvaa Suomesta vireänä modernina valtiona. Suomalaiset arkkitehdit rakensivat tätä mielikuvaa toimien uudistusten eturintamassa.
 
Kuinka Suomi modernisoitiin esittelee, millä tavoin sekä yhteiskunnalliset, taloudelliset että teknologiset muutokset ovat vaikuttaneet suomalaiseen arkkitehtuuriin nykypäivään saakka. Vaurastuvan valtion kehitystä tarkastellaan kuuden teeman kautta: autoilu, vapaa-aika, kaupankäynti, teollisuus, hyvinvointi ja palvelut.
 
Näyttely luotaa nuoren ja modernisoituvan Suomen rakennusvaiheita poikkeuksellisesti originaalipiirustusten kautta. Nämä taiten tehdyt taideteokset avaavat arkkitehtuurissa tapahtunutta muutosta ja kertovat modernisoituvan Suomen tarinan. Samalla museo esittelee kokoelmiaan ennennäkemättömän laajalti osoittaen kiitosta kaikille niille, jotka ovat vuosien mittaan lahjoittaneet piirustuksia Arkkitehtuurimuseon arkistolle.
 
Kuinka Suomi modernisoitiin on osa Suomi 100 -ohjelmaa vuonna 2017. Temaattisesti näyttely yhdistyy Helsingin kaupungin taidemuseossa avautuvaan Modernia elämää! -näyttelyyn.
 
#200piirustusta
#200drawings
#Arkkitehtuurimuseo
#MFA
#archstories
#suomi100
#finland100
 

Adoptoi piirustus ja tue museon kokoelmatyötä!


 
Arkkitehtuurimuseon kokoelma käsittää noin puoli miljoonaa piirustusta, joita Kuinka Suomi modernisoitiin esittelee poikkeuksellisen laajasti. Tämä aarreaitta avautuu yleisölle uusin tavoin, kun museo lanseeraa näyttelyn yhteydessä mahdollisuuden adoptoida arkkitehtuuripiirustuksia. Adoptoija saa kunniakirjan ja kopion piirustuksesta koristamaan kotiaan tai toimistoaan. Teoksen hinta on koosta riippuen 400 tai 700 euroa, ja lahjoituksella tuetaan museon piirustuskokoelman hoitoa.
 
Lue lisää piirustusadoptoinnista >>
 
Lue näyttelytiedote >>
 

Ohjelmisto


 
Näyttelyn ohjelmisto avaa arkkitehtuuripiirustusten saloja. Konservaattorin työnäytöksissä yleisö pääsee kurkistamaan piirustuskonservoinnin arkeen, ja arkistokurssiluennoilla arkkitehtuurimuseon asiantuntijat opastavat lukemaan ja tulkitsemaan piirustuksia. Ohjelmistoon sisältyy myös vierailuja muihin arkistoihin ja kohteisiin. Katso kaikki tapahtumamme >>
 
 
 
Keskiviikko 8.3.2017 klo 18
ARKISTON KULISSIEN TAKANA: Konservaattorin työnäytös I
@ Arkkitehtuurimuseo
Aikojen saatossa arkkitehtuuripiirustukset ovat nähneet elämää: vuosien mittaan ne saattavat hapertua, repeytyä tai muutoin turmeltua. Piirustusten jatkuva ylläpito ja hoito nousevat siten suureen arvoon, ja vahingoittuneiden piirustusten konservointi on museoille kultaakin kalliimpaa työtä.
Konservaattorin työnäytökset tarjoavat vilauksen Arkkitehtuurimuseon kokoelmien kulisseihin taakse. Työ, joka tapahtuu tavallisesti museokävijöiden silmiltä piilossa, paljastetaan nyt yleisölle: näytöksissä museon konservaattori Paula Alavuo työskentelee piirustusten parissa avaten samalla arkkitehtuuripiirustusten konservoinnin saloja katsojille.
Osallistumismaksu: 10/5/0€
 
 
 
Keskiviikko 15.3.2017 klo 18
Arkiston kätköistä: unelma ja todellisuus
@ Arkkitehtuurimuseo

Kuinka Suomi modernisoitiin esittelee Arkkitehtuurimuseon kokoelmia poikkeuksellisen laajalti. Arkkitehtuurimuseolla alkava arkistokurssi avartaa puolestaan näkökulmaa arkistojen aarteisiin.
 
Kurssin ensimmäisellä luennolla museon amanuenssi Antti Aaltonen luotaa piirustuskokoelmia teemalla ”unelma ja todellisuus”. Tavalliselle kulkijalle arkkitehtuuri näyttäytyy osana arjen todellisuutta, mutta toisinaan arkkitehdin suunnitelmat jäävät vain paperille piirretyiksi unelmiksi. Kuinka ilmiö näkyy Arkkitehtuurimuseon kokoelmissa?
 
Osallistumismaksu: 10/5/0€
 
 
 
Keskiviikko 29.3.2017 klo 17:30
Teemaopastus: Hotellit
@ Arkkitehtuurimuseo

Opastuskierroksella Kuinka Suomi modernisoitiin -näyttelyn kuraattori Elina Standerskjöld syventyy hotellien teemaan näyttelyssä.
 
Osallistumismaksu: 10/5/0€
 
 
 
Keskiviikko 29.3.2017 klo 18
Arkkitehtuurin uusia löytöjä, tapaus insinööri Alexander Jevsignejeff
@ Arkkitehtuurimuseo

Alexander Jevsignejeff oli Venäjän merivoimien insinööri-arkkitehti, joka suunnitteli Lutikkalinnan asuintokasarmin Katajanokalle ja Heikkilän kasarmin Turkuun. Ensimmäisen maailmansodan tapahtumat, Venäjän vallankumous ja Suomen itsenäistyminen vaikuttivat järisyttävästi Jevsignejeffin elämään. Hetkessä kasarmiprojektien päälliköstä tuli työtön venäläinen emigrantti, joka joutui rakentamaan koko elämänsä uudelleen. Asettuminen pysyvästi Turkuun ei kuitenkaan onnistunut, ja vuonna 1927 hän muutti Keski-Eurooppaan. Hänen arkkitehdin työstään Suomessa on vielä jäljellä.
 
Muutamat sotilasrakennukset ovat vielä jäljellä Jevsignejeffin arkkitehdin työstä Suomessa, ja syksyllä 2016 Arkkitehtuurimuseo sai lahjoituksena arkkitehdin sekalaisia piirustuksia. Museon luennolla tutkija Timo Keinänen esittelee Jevsignejeffin arkkitehtuuria, ja arkistodokumenttien avulla syvennytään arkkitehdin toimintaan Suomessa vuosina 1913–1927.
 
Osallistumismaksu: 10/5/0€
 
 
 
Keskiviikko 5.4.2017 klo 16
Arkistovierailu: Kansallisarkisto
@ Kansallisarkisto, Rauhankatu 17, Helsinki
 
Kansallisarkiston vierailulla tutustutaan Engelin suunnittelemiin Intendentinkonttorin piirustuksiin kehittämispäällikkö Tomi Ahorannan johdolla. Intendentinkonttori perustettiin alkujaan 1811 ”kaikille maille yhtä hyödyllisen kuin kaunistavan rakennustaidon valvomista varten”. Intendentinkonttorin nimi on vaihtunut vuosisatojen saatossa useita kertoja, ja nykyään sen seuraajana toimii Senaatti-kiinteistöt.
 
Virasto on siis vuosien mittaan elänyt mukana ajassa ja mukautunut vallitseviin yhteiskunnallisiin tarpeisiin. Täten arkistovierailu tarjoaa harvinaislaatuisen mahdollisuuden päästä ihailemaan näitä piirustuksia, jotka Arkkitehtuurimuseon Kuinka Suomi modernisoitiin -näyttelyn tavoin valottavat modernisoituvan Suomen tarinaa sen rikkaan rakennushistorian kautta.
 
Vierailu on maksuton.
Mukaan mahtuu ensimmäiset 20 ilmoittautunutta. Ilmoittaudu vierailulle sunnuntaihin 2.4.2017 mennessä osoitteeseen: hanna.ruokomaki@mfa.fi.
Otsikoithan viestisi seuraavasti: ”Ilmoittautuminen arkistovierailulle: Kansallisarkisto”.
 
 
Keskiviikko 12.4.2017 klo 16
Arkistovierailu: Museovirasto
@ Museovirasto, Sturenkatu 2a

Arkistovierailukimara jatkaa Engelin tunnelmissa Museovirastossa, missä fil.lis. Jarkko Sinisalo esittelee kävijöille Åkerfeldtin kokoelmaa. Tämä kokoelma avaa yhden tärkeimmistä ikkunoista Engelin ja Lohrmannin arkkitehdintyöhön 1800-luvulla. Edellisellä viikolla nähnyt Intendentinkonttorin piirustukset ovat nekin osa alkuperäistä kokoelmaa.
 
Åkerfeldtin kokoelma koostuu niin piirustuksista, suunnitelmista, käsikirjoituksista kuin kustannuslaskelmistakin. Kaiken kaikkiaan se valottaa laajalti Engelin ja Lohrmannin työtä. Sokerina pohjalla mainittakoon, että kokoelman historiaa leimaa varsin jännittävä juonne: piirustukset matkasivat nimittäin aikoinaan Ruotsiin, missä ne painuivat vuosikymmenten ajaksi unholaan. Lopulta kokoelma nimettiin löytäjiensä ja lahjoittajiensa mukaan.
 
Vierailu on maksuton.
Mukaan mahtuu ensimmäiset 20 ilmoittautunutta. Ilmoittaudu mukaan sunnuntaihin 9.4.2017 mennessä osoitteeseen: hanna.ruokomaki@mfa.fi.
Otsikoithan viestisi seuraavasti: ”Ilmoittautuminen arkistovierailulle: Museovirasto”.
 
 
Keskiviikko 19.4.2017 klo 16
Arkistovierailu: Kansallisgalleria
@Kansallisgalleria, Kaivokatu 2c
 
Viimeinen arkistovierailumme suuntautuu Kansallisgalleriaan, missä arkisto- ja kirjastopäällikkö Hanna-Leena Paloposki syventyy arkistokokoelmiin ja erityisesti taiteilija-arkistoihin. Luvassa on ainutlaatuinen ja kattava katsaus suomalaiseen taide-elämään 1800-luvulta eteenpäin.
 
Kansallisgalleria vaalii Suomen laajimpia kuvakokoelmia kuvataiteesta ja taiteilijoista, ja vanhimmat kuvista ovat peräisin 1860-luvulta. Lisäksi arkistossa on suomalaista taide-elämää kuvaavia lehtileikkeitä 1890-luvulta saakka, ja Kansallisgallerian keräämät yksityisarkistot suomalaisen kuvataiteen saralta ulottuvat 1800-luvun alkupuolelta nykypäivään.
 
Vierailu on maksuton.
Mukaan mahtuu ensimmäiset 20 ilmoittautunutta. Ilmoittaudu mukaan sunnuntaihin 16.4.2017 mennessä osoitteeseen: hanna.ruokomaki@mfa.fi.
Otsikoithan viestisi seuraavasti: ”Ilmoittautuminen arkistovierailulle: Kansallisgalleria”.
 
 
Keskiviikko 26.4.2017 klo 18
Arkiston kätköistä: Miten arkkitehtuuria luetaan piirustusten kautta? Poimintoja Nordean kokoelmasta
@ Arkkitehtuurimuseo
Lisätietoja tulossa.
Luennon pitää Arkkitehtuurimuseon arkistonhoitaja, FL Elina Standertskjöld
 
Keskiviikko 3.5.2017 klo 18
Arkiston kätköistä: Arkkitehtuurin prosessiluonne eri kokoelmien kautta: kilpailut, arkkitehtuurivalokuvaus
@ Arkkitehtuurimuseo
Lisätietoja tulossa.
Luennon pitää Arkkitehtuurimuseon amanuenssi Anna Autio
 
Keskiviikko 10.5.2017 klo 17:30
Teemaopastus: Kaupan paikat
@ Arkkitehtuurimuseo
OpastuskierroksellaArkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Juhana Lahti syventyy kaupan teemaaneemaan näyttelyssä.
Osallistumismaksu: 10/5/0€
 
Keskiviikko 10.5.2017 klo 18
ARKISTON KULISSIEN TAKANA: Konservaattorin työnäytös II
@ Arkkitehtuurimuseo
Lisätietoja tulossa.
Työnäytöksen pitää konservaattori Paula Alavuo.


KAJ ja DAG ENGLUND: Kilpailuehdotus Alkon tehtaaksi ja keskusvarastoksi, Salmisaari, Helsinki 1935–1936. / MFA originaaliarkisto
HILDING EKELUND: Bio Capitol, Mannerheimintie 16, Helsinki 1926. / MFA originaaliarkisto
THEODOR HÖIJER: Hotelli Kämp, Pohjoisesplanadi 29, Helsinki 1886. / MFA originaaliarkisto
SIGURD FROSTERUS: Stockmannin tavaratalo, suunnitelma, Aleksanterinkatu 52, Helsinki 1919. / MFA originaaliarkisto