SUKIYA - JAPANILAINEN TEEHUONE
(2.9.2015 - 15.11.2015)Arkkitehtuurimuseon syyskausi alkaa perinteistä japanilaista sukiya-suunnittelua ja puuntyöstötapoja esittelevällä kansainvälisellä näyttelyllä. Näyttelyssä voi tutustua sukiya-teehuoneeseen alkuperäisessä koossaan. Teehuoneen rinnalla esitellään japanilaisen puurakentamisen perinteitä, työvälineitä ja tekniikoita.

Sukiya on japanilainen suunnittelytyyli. Sen juuret ulottuvat pitkälle maan historiaan ja vanhojen teeseremoniamestareiden, esimerkiksi Senno Rikyu (1522–1591) ja Furuta Oribe (1544–1615), ajatuksiin yksinkertaisuudesta ja rauhasta. Aikojen kuluessa sukiya on hioutunut konkreettiseen muotoonsa paikallisten mestaripuuseppien ja käsityöläisten käsissä. Toisin kuin kestävyyttä korostaneet edeltäjänsä, sukiya oli tyyliltään kevyttä ja herkkää.

Sukiya-puuseppä haki rakennustarpeet metsistä. Suunnittelussa yhdisteltiin useita rakennusaineita: puuta, bambua, ruokoa, paperia ja savea. Niiden alkuperäinen väri, muoto ja materiaalintuntu jätettiin näkyviin. Innoitusta etsittiin luonnon epätäydellisyydestä.

Näyttelyn on tuottanut Takenaka Carpentry Tools Museum yhteistyössä Arkkitehtuurimuseon näyttelytiimin kanssa.


Kuva: Takenaka Carpentry Tools Museum