Yhteistyössä: MODERNIA ELÄMÄÄ!

Näyttely HAMissa 3.3.–30.7.2017
 

 
Arkkitehtuurimuseo on mukana Helsingin taidemuseon HAMin tuottamassa Modernia elämää! –näyttelyssä, joka on ainutlaatuinen viiden museon yhteistyö. Näyttelyssä Alvar Aalto -museo, Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo, HAM ja Suomen valokuvataiteen museo yhdistävät voimansa ja juhlistavat Suomen itsenäisyyden merkkivuotta.

Modernia elämää! tuo esille modernismin vahvan uskon tulevaisuuteen sekä innostuksen tieteen ja teknologian kehitykseen. Menneisyyden aatteet hylättiin taiteessa, muotoilussa ja arkkitehtuurissa, joiden saralla etsittiin uusia ilmaisutapoja.
 
Näyttely yhdistää uudella ja yllättävällä tavalla arkkitehtuuria, muotoilua, valokuvaa ja kuvataidetta. Esimerkiksi modernit arkkitehdit ja muotoilijat rakensivat tämän päivän ja tulevaisuuden maailmaa ihanteinaan elämänlaadun parantaminen ja tarkoituksenmukaisuus.
 
Modernia elämää! on esillä HAMin tiloissa Tennispalatsissa.
Näyttely on osa Suomi 100 -ohjelmaa vuonna 2017!
 
Katso Modernia elämää -näyttelyn verkkosivut >>
 
Kuinka Suomi modernisoitiin -näyttely Arkkitehtuurimuseossa liittyy temaattisesti HAMin näyttelyyn.

 

ARKKITEHTUURIMUSEON OHJELMISTO HAMISSA

 

Arkkitehtuurimuseo järjestää näyttelyn aikana luentoja, työpajoja sekä kierroksia HAMin tiloissa (Eteläinen Rautatiekatu 8, Helsinki)

Katso kaikki tapahtumamme >>

 



 

Lauantai 4.3.2017 klo 14–16
LAUANTAIPAJA: Rakennetaan yhteinen kaupunkiutopia!
@ HAM

Arkkitehtuurimuseon työpajassa tutkitaan rakentamisen kautta modernismin arkkitehtuuri-ilmiöitä kuten esimerkiksi kaupunkiutopioita, elementtirakentamista ja modernismin muotokieltä. Tule mukaan rakentamaan yhteistä kaupunkia!

Voit tuoda mukanasi esineitä, jotka haluaisit jättää osaksi yhteistä installaatiota. Löytäisikö esimerkiksi rikki mennyt leikkiauto tai lelu-ukkeli kodin modernistisesta kaupungista? Työpaja toimii non-stop-periaatteella ja sopii kaikenikäisille

Arkkitehtuurimuseo järjestää HAMissa kolme lauantaipajaa (4.3., 18.3. sekä 6.5.). Työpajat ohjaa Arkkitehtuurimuseon museolehtori Kaisa Sjövall.


Sunnuntai 5.3.2017 klo 14
TEEMAOPASTUS: Tyyppitalo. Modernia elämää jälleenrakennuskaudella
@ HAM

Arkkitehtuurimuseon tutkija Petteri Kummala opastaa kävijät Modernia elämää! -näyttelyyn tyyppitalon näkökulmasta. Talvisodan ja erityisesti jatkosodan jälkeen Suomea rakennettiin uudelleen, ja jälleenrakennuskauden symboliksi nousi suomalainen rintamamiestalo. Millä tavoin tämä tyyppitalo kiinnitti suomalaiset uuteen alkuun ja suuntasi kohti modernia elämää?

Kesto: Noin puoli tuntia
Osallistumismaksu: HAMin pääsylipun hinta 10/8/0€


Lauantai 11.3.2017 klo 14–15
Johtajien paneeli
@ HAM

Tule kuulemaan Modernia elämää! -näyttelyn taustoista näyttelyn toteuttaneiden museoiden näkökulmasta. Paikalla keskustelemassa Alvar Aalto museon ja -säätiön johtaja Tommi Lindh, Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste, Designmuseon johtaja Jukka Savolainen, Suomen valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka ja HAMin johtaja Maija Tanninen-Mattila.


Lauantai 18.3.2017 klo 14–16
LAUANTAIPAJA: Rakennetaan yhteinen kaupunkiutopia!
@ HAM

Arkkitehtuurimuseo järjestää HAMissa kolme lauantaipajaa (4.3., 18.3. sekä 6.5.). Työpajat ohjaa Arkkitehtuurimuseon museolehtori Kaisa Sjövall.


Torstai 30.3.2017 klo 17:30
HAM PUHE: Suomalaiset arkkitehdit Saksassa 1943
@ HAM

Vuonna 1943 suomalaisten arkkitehtien delegaatio matkusti Saksaan tutustumaan standardisointiin Albert Speerin kutsumana. Seurueeseen kuuluivat Alvar Aalto, Aarne Ervi, Jussi Paatela, Viljo Revell ja Esko Suhonen. Luennolla jäljitetään seurueen vaiherikasta matkaa sota-ajan poikkeusoloissa Arkkitehtuurimuseon kokoelmissa säilyneen valokuva-aineiston kuvittamana.

Luennon pitää Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Juhana Lahti.
Osallistumismaksu: HAMin pääsylipun hinta 10/8/0€


Torstai 4.5.2017 klo 17:30
HAM PUHE: Standardisointi ja hyvinvoinnin rakentaminen. Suomalainen rivitalo - työväen asunnosta keskiluokan unelmaksi
@ HAM

Miten rivitalo valloitti Suomen? Rivitalo on suomalaisille tuttu asumisen muoto. Jopa niin tuttu, että puhekielessä rivitalolla viitataan kokonaiseen elämäntapaan. Toiselle ajatus rivitaloasunnosta on haave, toiselle rivitalonpätkä on kauhistus. Harva tulee ajatelleeksi, että naapurissa saattaa sijaita arkkitehtoninen helmi. Professori Riitta Nikula on tehnyt laajaa tutkimustyötä kaupunkitutkimuksen ja rivitaloasumisen historiasta. Taidehistorian tutkijana hän on eniten kiinnostunut arkisista asioista ja 1900-luvusta. Miksi paikat, kaupunginosat, torit, kadut, aukiot ja talot näyttävät juuri siltä kuin ne näyttävät? Monumentit ja mestarit ovat vahvan tutkimusperinteen ansiosta tavallisia ympäristöjä paremmin turvassa uutta suunniteltaessa.

Luennon pitää taidehistorian emeritaprofessori Riitta Nikula.
Osallistumismaksu: HAMin pääsylipun hinta 10/8/0€

 

Lauantai 6.5.2017 klo 14–16
LAUANTAIPAJA: Rakennetaan yhteinen kaupunkiutopia!
@ HAM

Arkkitehtuurimuseo järjestää HAMissa kolme lauantaipajaa (4.3., 18.3. sekä 6.5.). Viimeisen työpajan ohjaa Olivia Hakala.

 

Osallistumismaksu: HAMin pääsylipun hinta 10/8/0€


Torstai 11.5.2017 klo 17:30
HAM PUHE: Futuron maailma
@ HAM

Vuonna 1968 lanseerattu Futuro on arkkitehti Matti Suurosen suunnittelema ellipsoidi muovitalo, jossa kiteytyivät 1960-luvun lopun avaruusajan arkkitehtuurin ja designin kokeelliset muodot, uudet materiaalit ja optimistiset ideat. Taidehistorioitsija Marko Home kertoo Futuron värikkäistä vaiheista eri puolilla maailmaa 1960-luvulta tähän päivään.

Luennon pitää taidehistorioitsija Marko Home.
Osallistumismaksu: HAMin pääsylipun hinta 10/8/0€


Lauantai 20.5.2017 klo 14:00
KAUPUNKIKIERROS: Helsingin keskusta
Lähtö: HAMin aula

Arkkitehtuurimuseo järjestään opastetun kaupunkikierroksen Helsingin keskustassa osana Modernia elämää! -näyttelyä. Tällä erityisellä kierroksella Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste opastaa kävelijät halki keskustan, jossa tarkastellaan modernin Helsingin muotoutumista ja historiaa arkkitehtuurin kerrostumien kautta.

Kesto: Noin 1,5 tuntia
Maksuton


Perjantai 30.6.2017 klo 16:30
TEEMAOPASTUS: Eliel Saarinen & Chicago Tribune
@ HAM

 
Menestys Chicago Tribune -pilvenpiirtäjän suunnittelukilpailussa 1922 nosti Eliel Saarisen arkkitehtuurin maailmankartalle. Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Juhana Lahti kertoo kilpailusta ja sen seurauksista Modernia elämää! -teemaopastuksellaan.

Osallistumismaksu: HAMin pääsylipun hinta 10/8/0€