VUODEN 2013 GLOBAL AWARD FOR SUSTAINABLE ARCHITECTURE -PALKINNON SAAJAT JULKISTETTU

Kansainvälinen kestävän kehityksen arkkitehtuurin palkinto myönnettiin tänä vuonna seuraaville arkkitehdeille:
 
José Paulo dos Santos, Porto, Portugali
Portugalilainen Dos Santos on kansainvälisestikin tunnettu arkkitehti, joka opiskeli Lontoossa, on työskennellyt mm. Alvaro Sizan ja Norman Fosterin toimistoissa sekä opettanut lukuisissa ulkomaisissa yliopistoissa. Hänellä on ollut oma toimisto Portossa vuodesta 1984.
www.jpds-arquitecto.com
 
Kevin Low, Kuala Lumpur, Malesia
Vuonna 1964 syntynyt Kevin Low opiskeli Yhdysvalloissa mm. MIT:ssa ja palasi Malesiaan 1992. Oman smallprojects -toimistonsa hän perusti 2002. Low on University of Malaysian professori sekä opettaa ja vetää työpajoja laajasti Aasiassa sekä Tyynenmeren alueella.
www.small-projects.com
 
Al Borde / David Barragán, Marialuisa Borja, Esteban Benavides, Pascual Gangotena, Quito, Ecuador
Al Borde -toimiston nuoret osakkaat opiskelivat kaikki samassa arkkitehtikoulussa, jossa he myös ovat opettaneet tai yhä opettavat. Toimisto perustettiin 2007. Rakennusprojektiensa lisäksi he vievät sanomaansa joka puolelle latinalaista Amerikkaa vetämällä työpajoja ja esiintymällä alan tapahtumissa.
www.albordearq.com
 
Lake Flato Architects / David Lake, Ted Flato, San Antonio, Texas, USA
Teksasilaiset David Flake ja Edward Flato tapasivat nuoruudessaan yhteisessä työpaikassa ja perustivat Lake/Flato -toimiston San Antonioon vuonna 1984. Toimisto on vuosien aikana saanut työstään lukuisia palkintoja ja sen laajan ja monipuolisen työn kantava sisältönä on ajaton, kestävä, paikkaan sidottu arkkitehtuuri.
www.lakeflato.com
 
MDW Architecture / Marie Moignot, Xavier de Wil, Bryssel, Belgia
Moignot ja de Will perustivat toimiston vuonna 2001, jolloin kestävän kehityksen arkkitehtuuri tai osallistava suunnittelu eivät olleet yleisiä käsitteitä. Näihin keskittymällä he ovat onnistuneet tekemään asunto- ja julkisten rakennusten projekteja, jotka ovat herättäneet sekä kiitosta että keränneet palkintoja.
www.mdw-architecture.com
 
Kansainvälisen kestävän kehityksen arkkitehtuuripalkinnon (Global Award for Sustainable Architecture) tavoite on edistää maailmanlaajuista arkkitehtuurikeskustelua. Palkinto myönnetään vuosittain viidelle arkkitehdille, jotka ovat sitoutuneet kestävän kehityksen etiikkaan ja tekevät innovatiivista työtä niin pohjoisessa kuin eteläisessäkin maailmassa, niin vaurailla kuin vähäosaisillakin alueilla. Palkinnolla pyritään saamaan aikaan lahjakkaiden arkkitehtien verkosto, tekemään heidän työtään tunnetuksi ja edistämään pohjoisen ja eteläisen maailman välistä kokemustenvaihtoa. Vuodesta 2007 lähtien palkinnon on saanut 35 arkkitehtia.
 
Palkinnon perusti vuonna 2006 arkkitehti, professori Jana Revedin tukenaan tieteellinen työryhmä sekä joukko kansainvälisiä asiantuntijoita. Palkintoa rahoittaa LOCUS-säätiö, jossa Jana Revedin on puheenjohtajana. Palkintoa tukee ja tekee tunnetuksi Pariisissa toimiva Cité de l’architecture & du patrimoine / Institut français d’architecture.
 
Arkkitehtuurimuseo on yksi asiantuntijalaitoksista, jotka vuosittain valitsevat palkintoehdokkaat. Muut asiantuntijat ovat Cité de l'architecture et du patrimoine Pariisista, CIVA (Centre International pour la Ville, l’Architecture et le Paysage) Brysselistä, IUAV (Instituto Universitario di Architetture Venezia) Venetsiasta sekä Ljublijanan arkkitehtuuribiennaali (International Architecture Biennale Ljublijana).
 
 
KESTÄVÄN KEHITYKSEN KÄRJESSÄ
Kansainvälisen arkkitehtuuripalkinnon saajat 2010.2011.2012
Näyttely Arkkitehtuurimuseossa 2.10.2013–5.1.2014
Lue lisää
 
 

José Paulo dos Santos, Porto, Portugali
Kuva Ferreira Alves
Kevin Low, Kuala Lumpur, Malesia
Al Borde / David Barragán, Marialuisa Borja, Esteban Benavides, Pascual Gangotena, Quito, Ecuador
Lake Flato Architects / David Lake, Ted Flato, San Antonio, Texas, USA
Kuva Corey Leamon
MDW Architecture / Marie Moignot, Xavier de Wil, Bryssel, Belgia
Kuva Filip Dujardin