NÄYTTELY: UNBUILT HELSINKI

Näyttely Arkkitehtuurimuseossa
5.12.2012–24.2.2013, iso näyttelyhalli
 
 
Näyttelyn kuraattorit kertovat:
 
UNBUILT HELSINKI on huoneellinen pienoismalleja, yksityiskohtia myöten taiten toteutettuja, joissa esitellään vaihtoehtoista kaupunkikuvaa. Kävijä voi nähdä kaupungin sielun läpi ja saada metafiktiivisen kokemuksen – kuin unennäkijä elokuvassa “Inception”.
 
Museon arkiston kätköistä on kaivettu esiin toteutumattomia kilpailuehdotuksia, jotka taitavien tekijöiden työstäminä ovat saaneet käsin kosketeltavan ulottuvuuden. Mallit ovat paitsi arkkitehtonisten ideoiden ilmentäjiä myös keino herättää kaupunginlaajuista keskustelua vaihtoehtoisista mahdollisuuksista.
 
Viimeisten kahden vuoden aikana UNBUILT HELSINKI on koonnut yhteen kohteisiin liittyviä tahoja. Mallien ääressä on visioitu ja materialisoitu vaihtoehtoinen todellisuus, jollainen toisenlaisessa menneisyydessä olisi voitu luoda. UNBUILT HELSINGISSÄ kohteisiin liittyvien tahojen äänet kuiskaavat, jutustelevat ja huutavat. Kaupungin läpi puhaltavassa ”elämän henkäyksessä” sen asukkaiden visiot tulevat nyt esiin uudessa muodossa.
 
Siinä missä tutkijat selvittävät Islannin geneettistä perimää, UNBUILT HELSINKI tarkastelee Suomen arkkitehtuuriyhteisöä ja sen perintöä saadakseen valaisua universaaliin rakentuvan kaupungin tarinaan.
 
UNBUILT HELSINGIN tekijät ovat:
Betoniyhdistys, pronssivalimo, lasitehdas, kivitehdas, neonvaloverstas.
 
UNBUILT HELSINKIIN liittyviä tahoja ovat:
Työmatkalaiset, konduktöörit, katusoittajat, tieteiskirjojen lukijat, seurakuntalaiset, kuoro, opiskelijat, opettajat, katsojat, taiteilijat, kuraattorit, insinöörit, matemaatikot, toimittajat, asiakkaat, arkistonhoitajat, kauppiaat, oluentutkijat, polkupyörävalmistajat, mehiläistarhaajat, arkkitehdit, kapteenit, lasinpuhaltajat, harjoittelijat, mestarit, luennoitsijat, päätösten valmistelijat, päättäjät, muusikot, kokit, tanssijat, poliitikot, venäläiset, autoilijat, jalankulkijat, yleisö ja keräilijät.
 
UNBUILT HELSINGIN ääniä ovat:
Tieteisromaani, konsertti, luento, kilpailuehdotus, taidenäyttely, näyteikkuna, cocktail, veneretki, lounas, julkinen veistos, radio-ohjelma ja uusi rahayksikkö.
 
UNBUILT HELSINGIN kuraattorit ovat Åbäke & Nene Tsuboi.
Tutkimusateljee ja pienoismallipaja aloittivat toimintansa Arkkitehtuurimuseon tiloissa kesällä 2011. Töitä on tehnyt kymmenen muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijaa ja ammattilaista sekä ateljeepäällikkö Willem Heeffer.

/ Näyttelyn on tuottanut Willem Heeffer.
/ Näyttelyä ovat tukeneet Koneen Säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen keskus toimikunta ja Betoniteollisuus ry.
/ Näyttelyn tekemiseen ovat ystävällisesti osallistuneet Iittala, Loimaan Kivi, Aalto- yliopiston työpajat, LUMART, Jokipiin Pellava ja Koskisen Oy.

Pressmeddelanden på svenska (PDF)
 

UNBUILT HELSINKI sign
—Crown for the Kingdom of Finland (1918) / Helsinki Underground Mole Logo / Aulis Blomstedt 'Canon 60' modular
—Hubble captures view of “Mystic Mountain” © ESA/Hubble
UNBUILT HELSINKI landscape
—Unbuilt railway station by Sigurd Frosterus, 1904 (Concrete cast model by Yuko Ozawa with BETONI, 2012)
—Celestial Composition photographed by Hubble © ESA/Hubble
UNBUILT HELSINKI portrait
—Unbuilt Contemporary Art Museum by Kazuo Shinohara, 1993 (Bronze model by Leonard Ma with Taidevalimo Kärkkäinen, 2012) exhibited at Kiasma Museum of Contemporary Art.
—Star formation photographed by Hubble © ESA/Hubble
UNBUILT HELSINKI
—Achim Hatzius