NÄYTTELY: PILVILINNOJA – PÖYDÄLLE JÄÄNEITÄ SUUNNITELMIA

Näyttely Arkkitehtuurimuseossa
5.12.2012–24.2.2013 pieni näyttelysali
 
Arkkitehtuurimuseon piirustuskokoelmaan kerätään suomalaisten arkkitehtien alkuperäis-piirustuksia. Kokoelma käsittää tällä hetkellä noin puoli miljoonaa piirustusta pääosin 1900-luvulta. Kokoelmissa painottuu arkkitehdin suunnitteluprosessin seuraaminen. Tämän tuloksena kokoelmiin sisältyy myös suuri määrä toteutumattomia suunnitelmia, kilpailuehdotuksia ja koulutöitä. Nämä pöydälle jääneet suunnitelmat ovat monesti arkkitehtuurin historian kannalta jopa mielenkiintoisempia kuin toteutetut suunnitelmat. Niihin eivät ole vielä vaikuttaneet rakennuttajan muutosehdotukset eivätkä säästötoimet. Arkkitehdin tekemissä luonnoksissa ja kilpailuehdotuksissa kiteytyy usein suunnitelman keskeisin ajatus. Yksi ainoa piirustus saattaa sisältää tärkeän viestin syntyaikansa ihanteista tai siemenen arkkitehtuurin tulevasta kehityssuunnasta.
 
Näyttelyssä esillä mm. Eliel Saarisen Kansainliiton palatsi Geneveen, Chicago Tribune Tower ja Kalevalatalo, Herman Geselliuksen, Eliel Saarisen, Usko Nyströmin, Vilho Penttilän ja Sigurd Frosteruksen kaupungintalosuunnitelmia, Valter Jungin, Emil Fabritiuksen, Sigurd Frosteruksen, Jarl Eklundin ja W. G. Palmqvistin yksityistaloja sekä Väinö Vähäkallion, Hilding Ekelundin ja P. E. Blomstedtin kulttuurirakennuksia.
 
ARKKITEHTUURIMUSEON VUOSIKALENTERI 2013 NYT MYYNNISSÄ
Upeasti kuvitettu seinäkalenteri esittelee museon kokoelmien toteutumattomia suunnitelmia eri puolilta Suomea, mukana mm. Eliel Saarisen ehdotus Eduskuntataloksi Tähtitorninmäelle, 1908. Näyttävä ja laadukas seinäkalenteri on erinomainen joululahja! Ostamalla kalenterin tuet samalla museon toimintaa.
Hinta: 50,00 €.
Kalenteria myy Arkkitehtuurimuseon kirjakauppa, puh. 09 8567 5100, mfa@mfa.fi.
 
Lisätiedot ja lehdistökuvat:
Tiedottaja Hanna Galtat
puh. 045 7731 0468
etunimi.sukunimi@mfa.fi
 
Pressmeddelanden på svenska (PDF)
 
Museon koko vuoden tarjonta on osa WORLD DESIGN CAPITAL HELSINKI 2012 -ohjelmaa.

Eliel Saarinen: Kansainliiton palatsi, kilpailuehdotus, Geneve, Sveitsi 1927.
Arkkitehtuurimuseon kokoelma
Emil Fabritius ja Valter Jung: Villa Aino Ackté, 1905.
Arkkitehtuurimuseon kokoelma
Usko Nyström ja Vilho Penttilä: kaupungintalo, Viipuri 1898, kilpailuehdotus.
Arkkitehtuurimuseon kokoelma
Tuntematon suunnittelija: Kaupunkifantasia, 1910-luku.
Arkkitehtuurimuseon kokoelma