SUOMEN AALTO-PAVILJONGIN KUNNOSTUS SAA KIITOSTA VENETSIASSA

Viime syksynä Alvar Aallon suunnittelema Suomen paviljonkirakennus Venetsian Giardini di Castello -biennaalipuistossa vaurioitui pahasti puun kaaduttua sen päälle myrskyssä. Vaurioituminen käynnisti uudelleenarvioinnin paviljongin merkityksestä. Suomessa keskusteltiin jopa paviljongin korvaamisesta uudella rakennuksella, Italiassa kuitenkin pidettiin korjaamista ainoana vaihtoehtona, sillä siellä jo pian kuusikymmentä vuotta sijainnut paviljonki koetaan tärkeäksi osaksi Venetsian biennaalipuiston arkkitehtonisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävää rakennuskantaa. Paviljongin korjaustyö toteutettiin kesän 2012 aikana syvällisen arkkitehtuurihistoriallisen tutkimuksen pohjalta. Tämänsyksyiseen arkkitehtuuribiennaaliin valmistunut peruskorjaus on otettu ilolla vastaan ja se on herättänyt runsaasti positiivista huomiota niin kansainvälisen ammattikunnan kuin mediankin keskuudessa.
 
Alvar Aalto -paviljonki on Suomen ja suomalaisen arkkitehtuurin symboli Venetsiassa. Biennaalipuiston pienimpiin kuuluva paviljonki on kiinnostava kokeellinen välityö Aallon suurien rakennusprojektien keskellä. Nykytaide-yhdistyksen, puheenjohtajanaan Maire Gullichsen, tilaama paviljonki rakennettiin yksityisin varoin vuoden 1956 kansainväliseen näyttelyyn. Paviljonki toteutettiin esivalmistetuista moduuleista kiireessä ja pienellä budjetilla. Aalto suunnitteli rakennuksen tilapäiseksi ja siirrettäväksi, mutta siirtoon ei ikinä ryhdytty. Paviljonki sai valmistuttuaan runsaasti huomiota ja se julkaistiin heti useissa kansainvälisissä lehdissä. Paviljonki jäi paikoilleen myös rakennustöissä tapahtuneen asennusvirheen takia, jonka vuoksi elementtejä ei olisi saanut purettua ehjinä.
 
Paviljongin materiaali, puu, on Venetsian olosuhteissa epätavallinen ja ilmastolle altis. Rakennusta on korjattu aiemmin vuosina 1976, 1993 ja 2010. Nyt suoritetussa peruskorjauksessa rakenteiden kestävyys otettiin entistä paremmin huomioon. Samalla avattiin ja siistittiin rakennuksen umpeen kasvanutta ympäristöä alkuperäiseen kuntoon. Paviljongissa parhaillaan esillä oleva näyttely New Forms in Wood esittelee innovatiivista puunkäyttöä nuorten suomalaisten arkkitehtien uusimmissa töissä. Arkkitehtuurimuseon tuottamassa näyttelyssä paviljongin puinen seinärakenne jätettiin tilapäisesti esille, jotta yleisöllä on mahdollisuus paremmin tutustua historialliseen rakennukseen ja suoritettuun restaurointityöhön.
 
Paviljonki on ollut Arkkitehtuurimuseon (aik. Suomen rakennustaiteen museo) hoidossa vuodesta 2000 ja sitä on pidetty kunnossa yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen kanssa niukkojen määrärahojen puitteissa. Kesällä 2012 suoritetun peruskorjauksen arkkitehtina toimi Gianni Talamini ja arkkitehtuuriasiantuntijana Tuula Pöyhiä Alvar Aalto -säätiöstä. Projekti toteutettiin Senaatin rakennuttajapäällikkö Juha Niemelän johdolla.
 
Arkkitehtuurimuseo on järjestänyt Suomen näyttelyt arkkitehtuuribiennaaliin vuonna 1991 ja vuodesta 1996 säännöllisesti joka toinen vuosi. Joka kuudes vuosi museo on vastannut myös yhteispohjoismaisen paviljongin (Suomi, Ruotsi, Norja) näyttelystä arkkitehtuuribiennaalissa. Tänä vuonna Arkkitehtuurimuseo tuotti paviljonkiin Lighthouses-näyttelyn yhteistyössä Ruotsin ja Norjan arkkitehtuurimuseoiden kanssa. Taidebiennaalien aikana Aalto-paviljonki on Framen käytössä.
 
Lisätiedot:
Näyttelypäällikkö Hannu Hellman, Arkkitehtuurimuseo
etunimi.sukunimi@mfa.fi, puh. 040 589 0424 

Kuvapyynnöt:
Tiedottaja Hanna Galtat, Arkkitehtuurimuseo
etunimi.sukunimi@mfa.fi, puh. 045 7731 0468