NÄYTTELY: SNØHETTA: ARCHITECTURE – LANDSCAPE – INTERIOR

NÄYTTELY ARKKITEHTUURIMUSEOSSA 10.10.–25.11.2012
 
Norjalainen arkkitehtuuri-, maisemasuunnittelu- ja sisustusarkkitehtuuritoimisto Snøhetta kuuluu tällä hetkellä 20:n eniten kansainvälistä huomiota saavan arkkitehtuuritoimiston joukkoon. Menestyksen pohjana on kaksi kansainvälistä kilpailuvoittoa, joissa oli satoja osanottajia eri puolilta maailmaa: Egyptin Bibliotheca Alexandrina ja Oslon uusi oopperatalo. Kummastakin voittaneesta ehdotuksesta on sittemmin tullut maansa tärkeä maamerkki.
 
SNØHETTA perustettiin Oslossa vuonna 1989. Viimeisten kymmenen vuoden aikana toimisto on saanut useita suuria suunnittelutehtäviä kilpailujen kautta, ja se on omistautunut erityisesti kulttuurirakennuksille. Oslon jäävuorimainen oopperatalo avautui huhtikuussa 2008. Työn alla on sarja suunnitelmia eri maihin. Ensi vuonna valmistuvat syyskuun 11:nnen muistomerkin paviljonki ja Times Squaren uudelleenrakennus New Yorkiin, Mutrahin kalatori ja Muscatin silta Omaniin sekä Maggie’s Cancer -keskus Aberdeeniin Skotlantiin. King Abdulaziz -kulttuurikeskus Dhahraniin Saudi-Arabiaan valmistuu 2015 ja SFMOMA-laajennus San Franciscoon 2016. Tärkeitä toteutettuja töitä ovat Norjan Berliinin-suurlähetystö, Petter Dassin museo Alstadhaugissa, Serpentine-paviljonki Lontoossa, Sandvikan kulttuurikeskus Oslossa, Hamarin kaupungintalo, Karmøyn kalastusmuseo sekä Lillehammerin taidemuseo, joka valmistui vuoden 1993 talviolympialaisiin. Tverrfjelletin poropaviljonki Norjaan valmistui 2011. Snøhetta on saanut useita palkintoja, muun muassa Aga Khanin palkinnon vuonna 2004 ja Mies van der Rohe -palkinnon vuonna 2009.
 
Toimiston työt ovat vahvasti sidoksissa maisemaan. Jokaisen suunnittelukohteen paikka ja ympäröivä maisema nähdään ainutlaatuisena tilanteena, joka muodostaa olennaisen lähtökohdan suunnittelulle. Monialaisessa toimistossa työskentelevät arkkitehdit, maisema-arkkitehdit, sisustusarkkitehdit ja teolliset muotoilijat tekevät tiiviisti yhteistyötä ulkopuolisten taiteilijoiden ja insinöörien kanssa. Projektit tehdään alusta loppuun saakka ryhmätyönä, jossa kaikki osapuolet tilaajasta rakentajaan esittävät näkemyksensä. Heti prosessin alkuun luodaan vahva konsepti, jotta arkkitehtuuria voidaan muokata käyttäjien monien erilaisten toivomusten mukaan visioidun kokonaisuuden kärsimättä. Työskentelyn keskeisiä filosofisia periaatteita ovat kestävä kehitys, korkea laatu, yhteiskunta- ja ympäristövastuu sekä eettiset toimintatavat avoimuus ja läpinäkyvyys.
 
Snøhettan työkulttuuri pohjaa Norjassa vallitsevaan demokraattiseen perinteeseen. Jokainen tiimin jäsen on tasa-arvoisessa asemassa kommentoimaan suunnitelmia. Oslossa Akershusin niemimaan kärjessä ja New Yorkissa Manhattanin eteläkärjessä sijaitsevat toimistot ovat avokonttoreita, millä pyritään hyvään yhteistyöhenkeen sekä helppoon sisäiseen tiedonkulkuun ja ajatusten ja asiantuntijatiedon vaihtoon. Snøhettalla on 120 työntekijää 18 maasta, 80 Oslossa ja 40 New Yorkissa. Henkilökunnan ikä- ja sukupuolijakauma on tasapainoinen ja monilla on huomattavan paljon kansainvälistä kokemusta.
 
NÄYTTELY muodostuu kahdeksasta osasta, jotka esittelevät toimistoa ja sen työtä videoin, tietokoneanimaatioin ja -visualisoinnein, valokuvin, piirustuksin ja tekstein. Ensimmäinen osa käsittelee Snøhettaa ja sen toimistoja Oslossa ja New Yorkissa. Seuraavat viisi osaa esittelevät toimiston päätyöt: Syyskuun 11:nnen museon paviljongin, Kuningas Abdilazizin tieto- ja kulttuurikeskuksen, Ras al Khaimah Gateway -projektin, Oslon oopperatalon ja Bibliotheca Alexandrinan. Näistä töistä näyttelyssä on myös pienoismallit. Seuraava osa esittelee kolme Norjassa sijaitsevaa museorakennusta ja viimeinen osa kolme taideprojektia.
 
Olennainen osa näyttelyä on kosketuspintapöytä, jonka avulla voi löytää haluamansa tiedon sadasta Snøhettan työstä. Myös pienessä näyttelysalissa esitettävät videot The Desert Castle Ras al Khaimah Gatewaystä ja Building a Legend Aleksandrian kirjastosta kannattaa ehdottomasti katsoa! Esitykset alkavat päivittäin 11:30, 13:00, 15.00, 16:30, 18:00 (keskiviikkoisin).
 
Näyttelyn on tuottanut Norjan valtion taide-, arkkitehtuuri- ja designmuseo läheisessä yhteistyössä Snøhettan kanssa. Näyttelyn on tilannut Norjan ulkoministeriö ja sen Suomen esitystä tukee Norjan suurlähetystö.
 
OHJELMISTO MUSEOSSA
 
Keskiviikkona 10.10. kello 18:00
Jenny B. Osuldsenin luento
Osuldsen kertoo toimiston projekteista ja ainutlaatuisesta työskentelyfilosofiasta. Kuulemme myös uusimpien hankkeiden, mm. New Yorkin 9/11 -muistomerkin paviljongin ja muiden ajankohtaisten projektien etenemisestä. Luento pidetään englanniksi.
Lue lisää
Facebook-tapahtuma
 
Museo on avoinna ti–su 11–18, ke 11–20
Sisäänpääsy 6/3/0 €
Yhteislippu Designmuseon kanssa 10 €
 
Lataa tiedote (PDF)
Låda pressmeddelanden (PDF)
 
Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja ja tunnukset lehdistökuvien lataamiseen:
Hanna Galtat, tiedottaja
puh. 045 7731 0468
etunimi.sukunimi@mfa.fi

Tverrfjelletin poropaviljonki, Norja.
Kuva: diephotodesign.de
Syyskuun 11:nnen muistomerkin paviljonki, New York.
Kuva: Snøhetta
Oslon uusi oopperatalo.
Kuva: Jens Passoth
King Abdulaziz -kulttuurikeskus Dhahran, Saudi-Arabia.
Kuva: Snøhetta
Aleksandrian kirjasto, Egypti.
Kuva: Gerald Zugmann
Maggie’s Cancer -keskus, Aberdeen, Skotlanti.
Kuva: Snøhetta
Kivikin taidemuseo, Ruotsi.
Kuva: Gerry Johansson
SFMOMA-laajennus, San Francisco.
Kuva: Snøhetta - MIR