NÄYTTELY: FIKSUA ASUMISTA. EKOLOGISTA PIENTALORAKENTAMISTA SUOMESSA

Näyttely Arkkitehtuurimuseossa, pieni halli 6.6.–30.9.2012
 
 
Kuinka paljon tontin pienilmasto vaikuttaa rakennuksen energiankulutukseen? Mikä on vähäpäästöisin energiamuoto pientaloon? Voiko pihan käsittely edesauttaa luonnon monimuotoisuuden säilymistä?
 
Pientalon rakentaminen voi olla perheen suurin yksittäinen ympäristöteko. Ekotalo on monen osatekijän summa ja hallittu kokonaisuus. Ekologisesti kestävä talo säästää energiaa, luonnonvaroja sekä asukkaidensa terveyttä ja kukkaroa. Fiksua asumista -näyttely esittelee ekologisesti kestävän pientalorakentamisen mahdollisuuksia sekä ideoita ja vinkkejä rakentamiseen ja asumisen arkeen.
 
Rakentamisen energiamääräykset uudistuvat 1.7.2012 ja tähtäävät merkittäviin vähennyksiin päästöissä ja kulutuksessa. Lämmitysenergian kulutuksen minimointi on kestävän rakentamisen kulmakiviä Suomessa. Myös sähkön ja lämpimän käyttöveden kulutusta tulisi tuntuvasti vähentää. Uudisrakentaminen kannattaa suunnata olemassa oleviin kyliin ja taajamiin. Näin palvelut säilyvät ja yksitysautoilun käyttö ei ole välttämätöntä. Viihtyminen ja mahdollisuus puuhasteluun oman talon parissa vähentävät kakkosasunnon tavetta – energiatehokkuutta sekin. Vajaakäytössä olevien tilojen lämmittäminen on energian haaskuuta. Siksi tilat tulisi mitoittaa todellisen tarpeen mukaan. Myös tilojen monikäyttöisyys ja muunneltavuus lisäävät energiatehokkuutta. Mutta miltä näyttää tulevaisuuden talo, joka tuottaa itse tarvitsemansa energian?
 
Näyttelyn on tuottanut Arkkitehtuurimuseo. Näyttelyhanketta on ollut käynnistämässä Suomen Arkkitehtiliiton kestävän kehityksen alaosasto EKO-SAFA.
 
Kesän aikana kestävän kehityksen teemaan pureudutaan myös museossa ja Paviljongissa järjestettävissä luento- ja keskustelutilaisuuksissa. Aihepiiriä tullaan tulevaisuudessa käsittelemään myös Muutos: Kohti kestävää tulevaisuutta -näyttelyssä, joka ennakkotiedoista poiketen tullaan esittämään vuonna 2013.
 
Lisätiedot www.mfa.fi/tapahtumat
Facebook ja Twitter.
 
Lataa tiedote (PDF)
Låda pressmeddelanden (PDF)
 
 
Lehdistökuvat ja lisätiedot:
Tiedottaja Hanna Galtat
puh. 045 7731 0468
hanna.galtat@mfa.fi
 
Museon koko vuoden tarjonta on osa WORLD DESIGN CAPITAL HELSINKI 2012 -ohjelmaa. Vuosi innostaa meitä
havainnoimaan ja keksimään tapoja, joilla arkeamme ja elinympäristöämme voidaan parantaa. wdchelsinki2012.fi

As oy Kellokas, täystiilinen ja muunneltava matalaenergiatalo, jossa kestävyyttä on tarkasteltu ekologisesta, sosiaalisesta ja taloudellisesta
näkökulmasta. Arkkitehti Karin Krokfors, 2011.
Kuva: Jussi Tiainen
 
Valaistussähköä voi säästää käyttämällä ledvalaisimia ja energiansäästölamppuja sekä hyödyntämällä luonnonvaloa kattoikkunoiden avulla. Active house, Moskova, Polygon Lab, 2011.
Kuva: Pekka Hänninen.
Suomalaisen ekorakentamisen uranuurtaja Bruno Erat ottaa mallia luonnosta: tastalla hänen Villa Solbranteninsa viherhuone ja aurinkokeräimet
kurottavat kohden aurinkoa.
Kuva: Pekka Hänninen
Rakentaminen tuhoaa vääjäämättä luonnonympäristöjä. Pihan käsittely voi kuitenkin myös parantaa paikallista luonnon monimuotoisuutta. Villa
Solbrantenin (Bruno Erat, 1978) katolla viihtyy 40 kasvilajia.
Kuva: Pekka Hänninen.
Aurinkosähköpaneeli tuottaa sähköä.
Kuva: Pekka Hänninen.
Huolellinen toteutus takaa energiatehokkuuden toteutumisen.
Kuva: Pekka Hänninen.
 
Viinin viljelyä viherhuoneessa, Villa Solbranten. Kuva: Pekka Hänninen