NÄYTTELY: PAULO DAVID. ALVAR AALTO -MITALI 2012

Arkkitehtuurimuseon näyttely (4.-26.2.) esittelee tämänvuotisen Alvar Aalto -mitalistin, portugalilaisen Paulo Davidin (s. 1959). Mitali jaettiin yhdennentoista kerran WDC Design Gaalassa Lahden Sibeliustalossa 2.2.2012. Paulo David luennoi Arkkitehtuurimuseossa lauantaina 5.2. kello 15.
 
Akateemikko Alvar Aallon nimeä kantava ja hänen suunnittelemansa mitali kunnioittaa luovaa arkkitehtonista työtä. Mitalin jakamisesta vastaavat perustajajäsenet Arkkitehtuurimuseo (ent. Suomen rakennustaiteen museo), Rakennustaiteen seura, Suomen arkkitehtiliitto sekä Alvar Aalto -säätiö ja Helsingin kaupunki. Mitalin ovat saaneet aiemmin Alvar Aallon lisäksi mm. Tadao Ando, Alvaro Siza ja Steven Holl. 
 
Paulo David on syntynyt Funchalissa, valmistunut arkkitehdiksi Lissabonissa ja työskennellyt kotisaarellaan Madeiralla vuodesta 2003. David peilaa arkkitehtuurissaan Madeiran ankaraa fyysistä ympäristöä. Hänen töissään ilmenee sekä nykyaikainen että ajaton käsitys arkkitehtuurista. Madeira on maantieteellisesti emämaastaan Portugalista eristäytynyt tuliperäinen saari, jonka olemusta leimaavat vulkaanisten purkausten synnyttämä rosoinen maisema ja ympäröivien valtamerialueiden muodostama loputon merinäkymä. Saarella vallitsee subtrooppinen mutta voimakas ja armoton rannikkoilmasto. Paulo Davidin suunnittelemat monipuoliset rakennustyypit, yksityisasunnot, asunnot, taidegalleriat, museot ja uima-altaat suurimittakaavaisine basalttiseinämineen, terassointeineen ja vesialtaineen nivoutuvat vähäeleisesti saaren maisemaan ja rakennusperinteeseen. Rakennusten muotokieli on samalla modernia ja ajatonta, paikallista ja universaalia, voimakasta ja levollista.
 
“Olen ollut onnekas, kun olen etsiessäni omaa paikkaani yhä kansainvälisemmässä maailmassa saanut työni erityispiirteeksi vahvan paikallisuuden ja alueellisen omaleimaisuuden. Täällä rakentamista voisi verrata niukkaan ateriaan: arkkitehti on luonnon määrittämien olosuhteiden armoilla ja hänen on työssään jatkuvasti etsittävä erilaisia vaihtoehtoja ja löydettävä uusia mahdollisuuksia, venyttäen ja muokaten tilaa.”
 
”On ristiriitaista, että Madeiran maantieteellinen eristyneisyys on mahdollistanut työskentelyni täällä ”maailman reunalla” täydellisessä rauhassa, huolimatta sijainnin asettamista haasteista ja ulkomaailmasta tulevien vaikutteiden vähäisyydestä. Saarelliset olosuhteet ja globaalien kulttuurikeskittymien kaukaisuus saattavat vaikuttaa rajoituksilta, mutta minulle ne ovat arkkitehdin työni perusta.” Eristäytyminen on myös omaehtoista – Paulo Davidin toimistolla ei esimerkiksi ole verkkosivuja ja hänestä löytyy vain vähän tietoa Internetistä.
 
Davidin päätöihin kuuluvat mm. vuonna 2004 valmistuneet Taidekeskus Casa das Mudas, Salinasin uima-allas ja rantakatu, São Vicenten tulivuoripaviljonki ja Funchalin talo 5 (2006) sekä Hotelli Residence Funchal (2008).
 
Näyttely sisältää mm. Paulo Davidin arkkitehtuuria käsittelevän videon ja originaalipiirustuksia.
 
Lue lisää Alvar Aalto -mitalista museon verkkosivuilta www.mfa.fi/aaltomitali
 
Lisää lehdistökuvia:
Tiedottaja Hanna Galtat
etunimi.sukunimi@mfa.fi
 
Museon koko vuoden tarjonta on osa WORLD DESIGN CAPITAL HELSINKI 2012 -ohjelmaa. Vuosi innostaa meitä havainnoimaan ja keksimään tapoja, joilla arkeamme ja elinympäristöämme voidaan parantaa. www.wdchelsinki2012.fi

Architect Paolo David
Kuva: Alma Mollemans
Arts Centre - Casa das Mudas - Calheta, Madeira, Portugali
Kuva: Fernando Guerra / Paolo David Arquitecto
Funchal House 05 - Funchal, Madeira, Portugali
Kuva: Fernando Guerra / Paolo David Arquitecto
Salinas Restaurant and Garden - Câmara de Lobos, Madeira, Portugali
Kuva: Fernando Guerra / Paolo David Arquitecto
Salinas Swimming Pools and Promenade - Câmara de Lobos, Madeira, Portugali
Kuva: Fernando Guerra / Paolo David Arquitecto
Volcanism Pavillion - São Vicente, Madeira, Portugali
Photo: Fernando Guerra / Paolo David Arquitecto
São Vicente’s Caves Access Galleries - São Vicente, Madeira, Portugali
Kuva: Fernando Guerra / Paolo David Arquitecto