SUOMALAISTA ARKKITEHTUURIA KIINAAN!

Shenzhen & Hong Kong Biennale for Urbanism and Architecture
8.12.2011- 18.2.2012

Kiinan suurin arkkitehtuuritapahtuma, Shenzhen Hong Kong Biennale for Urbanism and Architecture järjestetään nyt 7. kertaa.
Shenzhenin ja Hong Kongin kaupunkien isännöimä tapahtuma kommentoi ajankohtaista ilmiötä yhä nopeammin kaupungistuvassa Kiinassa ja kerää yhteen sekä Kiinan että länsimaiden tärkeimmät arkkitehtuurin alan toimijat rakennuttajista arkkitehteihin ja muotoilumediaan.
 
Vuoden 2011 joulukuusta aina helmikuuhun 2012 kestävässä biennaalissa tarkastellaan kaupungistumisen eri puolia. Esillä on mm. case-tutkielmia alle 60-vuotiaista kaupungeista, näyttely urbaanin joukkoliikenteen kehittymisestä ja Shenzenin ajankohtaisista rakennusprojekteista.
 
Suomi osallistuu biennaleen nyt ensimmäistä kertaa. Rakennustaiteen museo, Design Forum Finland ja nuoria suomalaisia arkkitehtitoimistoja esittelevä Newly Drawn – Emerging Finnish Architects –hanke tuottavat biennaleen kaksi näyttelyä ja tapahtuman.
 
Newly Drawn - Emerging Finnish Architects on 9 suomalaisen toimiston yhteishanke. Shenzhenin biennaleen Newly Drawn -hanke tuottaa näyttelykokonaisuuden, jossa tutustaan suomalaiseen, nuoren polven arkkitehtuuriin ja arkkitehtuurinalan toimijoihin. Näyttelyn kautta on tarkoitus kertoa Helsingin designpääkaupunkivuodesta ja sen teemoista, elämisen parantamisesta kestävän kehityksen periaatteita noudatten arkkitehtuurin avulla.
 
Osana biennaalin näyttelykokonaisuutta esitellään myös joulukuussa 2011 berliiniläisellä Sternberg Press -kustantamolla julkaistavaa, suomalaisten arkkitehtien toimittamaa Solution 239-246 Finland: The Welfare Game -kirjaa käsittelevä installaatio.
 
Yllättävimpiä suomalaisia kulttuurivientituotteita on arkkitehtilähtöinen elektroninen musiikki. Shenzenissä järjestetään tiettävästi ensimmäinen ilmiölle omistettu klubi- ja networking-tapahtuma, “Architects in the House”, jossa muusikot, arkkitehdit Martti Kalliala ja Tuomas Toivonen rakentavat tapahtuman tematisoiduin visuaalein vahvistetun yhteisesiintymisen ympärille.
 
Lisäksi Design Forum Finland järjestää suomalaisille arkkitehdeille biennalen yhteydessä arkkitehtuurinvientimatkan, jossa suomalaiset arkkitehdit vierailevat paikallisissa toimistoissa ja rakennuttajilla.
 
Suomen hankkeen tavoitteena on lisätä suomalaisten arkkitehtitoimistojen liiketoimintamahdollisuuksia ja kansainvälistymistä sekä vahvistaa suomalaisen arkkitehtuurin näkyvyyttä Kiinassa ja mahdollistaa suomalaisten arkkitehtien verkottuminen paitsi kiinalaisten, myös Kiinan markkinoilla jo toimivien suomalaisten ja muiden länsimaisten toimijoiden kanssa.
 
Shenzhen & Hong Kong Biennale for Urbanism and Architecture Biennaalin kuraattorina toimii amerikkalainen arkkitehti Terence Riley. Riley on toiminut mm. Museum of Modern Artin (MoMA) ja Venetsian Biennalen kuraattorina.
 
Suomen osallistuminen on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa.
 
www.szhkbiennale.org
Lataa kutsu Architects in the House -tapahtumaan tästä
 
Lisätiedot:
 
Juulia Kauste
Museon johtaja
Rakennustaiteen museo
tel. 045 773 11233
juulia.kauste@mfa.fi <mailto:juulia.kauste@mfa.fi
 
Jani Joenniemi
Tuottaja
Design Forum Finland / (Musex)
tel. 0400 727241
jani@musex.fi
 
Martta Louekari
Kuraattori
Newly Drawn - Emerging Finnish Architects
tel. 045 1351318
martta.louekari@gmail.com