TIEDOTE: AINUTLAATUINEN KULTTUURIKOHDE KAIVOPUISTOSTA MYYDÄÄN PERUSKORJATTAVAKSI

Arkkitehtuurimuseon tiedote, julkaistu 26.9.2019
 
 
AINUTLAATUINEN KULTTUURIKOHDE KAIVOPUISTOSTA MYYDÄÄN PERUSKORJATTAVAKSI KULTTUURIKÄYTTÖÖN


Arkkitehtuurimuseo etsii Kaivopuistossa sijaitsevalle kiinteistölleen uutta omistajaa. Arkkitehtonisesti arvokas huvila (920 k-m2, Puistokatu 4) on historiallinen suojelukohde, jonka rikas arkkitehtuuri kantaa jälkiä eri vuosikymmenten vaiheista. Uuden omistajan toivotaankin vaalivan sen perintöä, ja ostotarjousten perusteella Arkkitehtuurimuseon säätiö etsii ostajaa, joka olisi valmis peruskorjaamaan rakennuksen asemakaavanmukaiseen kulttuurikäyttöön. Samaan aikaan Helsingin kaupunki valmistelee ostajan kanssa tontinvuokrasta uuden sopimuksen 30–60 vuodeksi.
 
Puistokatu 4:ssä sijaitsevan huvilan historia ulottuu 1800-luvun lopulle. Sen suunnitteli kartanpiirtäjä Carl Henrik Nummelin 1881. Vuosisadan saatossa huvila on muodostunut käyttö- ja henkilöhistorialtaan merkittäväksi: monivaiheisen historiansa aikana se on kuulunut muun muassa varatuomari Lauri Kivekkäälle ja näyttelijätär Ida Aalbergille sekä toiminut koulutilana Svenska Samskolanin sekä Ranskalaisen koulun käytössä.
 
Huvila siirtyi Suomen rakennustaiteen museosäätiön vuokrakäyttöön vuonna 1957, jolloin toisen maailmansodan aiheuttamat vauriot leimasivat yhä huvilan julkisivua ja kiinteistön purkaminenkin oli tapetilla. Säätiö kuitenkin pelasti historiallisen huvilan ja osti sen vuonna 1959 muuttaakseen sinne tilapäisesti etsiessään samalla paremmin museon käyttöön soveltuvia tiloja.
 
Vuonna 1982 museon näyttelytila, arkisto, kirjasto ja hallinto siirtyivät Kasarmikadulle, missä ne sijaitsevat yhä. Museon näyttelytoimi jäi pitämään majaa Puistokadun huvilaan, mutta yksikkö on vähitellen siirtänyt toimintaansa Kasarmikadulle.
 
Vuoden 2010 jälkeen huvilassa on tehty rakennushistoriaselvitys ja korjaussuunnitelma, jonka pohjalta on suoritettu korjaustöitä. Lisäksi huvilassa ovat nähtävillä sen vaiheikkaan historian kerrostumat. Runsas vuosisata kunnostus- ja uudistustöineen on jättänyt historiallisia jälkiä huvilarakennukseen tehden siitä arkkitehtonisesti kiinnostavan kohteen, jossa yhdistyy eri vuosikymmenten tyylejä. Esimerkiksi huvilan vaikuttavat kattomaalaukset muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden.
 
Arkkitehtuurimuseon ydintoiminnan keskittyessä Kasarmikadulle Puistokadun kiinteistö jää tyhjilleen. Museolla ei ole taloudellisia resursseja nostaa huvilaa sen arvon ansaitsemaan käyttöön. Museon hallitus etsii nyt huvilalle omistajaa, joka kykenee valjastamaan kiinteistön koko potentiaalin ja säilyttämään sen korvaamattoman arvokkaan kulttuuriperinnön.
 
– Arkkitehtuurimuseon säätiön on aika luopua Puistokadun huvilasta. Se on tärkeä osa Suomen Rakennustaiteen museon historiaa, mutta säätiön resurssit on keskitettävä nykyisiin ja tulevaisuuden tiloihin, toteaa Arkkitehtuurimuseon hallituksen puheenjohtaja Pirjo Sanaksenaho.
 
Sopivan omistajan löytämiseksi museo ja Helsingin kaupunki käynnistävät ilmoittautumis- ja tarjouskauppamenettelyn. Uudella omistajalla tulisi olla sekä resursseja että yhteiskunnallista kiinnostusta aktivoida kiinteistön käyttöä ja kunnostaa huvilan ilme sen perintöä kunnioittaen. Asemakaavan (kulttuurikäyttö) ja tontinvuokrasopimuksen ehdot täyttävien ostotarjousten arviointi käynnistetään ilmoittautumismenettelyllä.
 
Osallistujia pyydetään esittämään tarjouksensa ohessa selvitys siitä, miten he suunnittelevat kehittävänsä kiinteistön käyttöä ja nostavansa huvilan sen ansaitsemaan eloisaan asemaan Helsingin kaupunkielämässä ja kulttuurikentällä. Arkkitehtonisesti rikkaan ja merkittävän huvilan tarjoamat mahdollisuudet ovat vähintäänkin yhtä monitahoiset kuin sen arkkitehtuuri ja historiakin, minkä toivotaan heijastuvan tarjouksissa.
 
 
ilmoittautumismenettelystä ja ostotarjouksen jättämisestä voi lukea lisää Helsingin kaupungin sivuilta
www.hel.fi/puistokatu
 
Lisätiedot
 
Arkkitehtuurimuseo (rakennuksen myynti)
Reetta Heiskanen
puh. 050 5449094
reetta.heiskanen@mfa.fi
 
Helsingin kaupunki, Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit (Maanvuokrasopimus)
Elina Kuikanmäki
Puh. 040 486 9697
elina.kuikanmaki@hel.fi