TIEDOTE: ARKKITEHTUURIMUSEO LANSEERAA JOUKKORAHOITUSKAMPANJAN

 
Arkkitehtuurimuseo
Tiedote 15.11.2018, julkaisuvapaa
 
 
Mesenaatiksi kansallisaarteille
 
Arkkitehtuurimuseo lanseeraa joukkorahoituskampanjan Gesellius, Lindgren, Saarinen -toimiston piirustusten konservoimiseksi.
 
Linkki kampanjaan
 
Arkkitehtuurimuseo on avannut joukkorahoituskampanjan Gesellius, Lindgren, Saarinen -arkkitehtitoimiston alkuperäisten ja signeerattujen Suur-Merijoen kartanon -piirustusten konservoimiseksi. Tavoitteena on konservoida 20 piirustusta, joista osa esitellään yleisölle museon kevätnäyttelyssä Suur-Merijoen kartano – jugendin helmi.
 
Joukkorahoituskampanja mahdollistaa Arkkitehtuurimuseon kokoelmatyön tukemisen 20 eurosta 1500 euroon asti. Vastikkeina museo tarjoaa muun muassa Suur-Merijoki-aiheisia tuotteita, opastettuja kävelyjä Eliel Saarisen Helsinkiin tai tiimipäivää museossa. Kampanjassa on mahdollista myös 'adoptoida' itselle merkityksellinen arkkitehtuuripiirustus. Rahoittaja valitsee haluamansa piirustuksen yhteistyössä museon henkilökunnan kanssa. Piirustuksen koosta riippuen adoptio maksaa 400–1000 euroa. Summa käytetään lyhentämättömänä valitun piirustuksen konservointiin ja hoitoon. Adoptio säilyy museon muistissa: tukijan nimi kiinnitetään teoksen kokoelmatietoihin. Piirustuksen tukija saa seinälleen piirustuskopion.
 
 
Suur-Merijoen kartano – Viipurin maalaiskunnan kadonnut helmi
 
Nuorten arkkitehtien, Herman Geselliuksen (1874–1916), Armas Lindgrenin (1874–1929) ja Eliel Saarisen (1873–1950) suunnittelema Suur-Merijoen kartano (1902–1903) oli kotimaisen jugendin upeimpia toteutuksia.
 
Sveitsiäissyntyisen, Pietarissa vaikuttaneen liikemiehen, Maximilian Neuschellerin, Viipurin maalaiskuntaan rakennuttama kartano oli kokonaistaideteos, johon nuoret suomalaisarkkitehdit tekivät yksityiskohtaiset piirustukset tekstiilejä ja valaisimia myöten. Arkkitehtien lisäksi työhön osallistui laaja osaajien joukko käsityöläisiä, taidemaalareita ja kuvanveistäjiä, kuten Eric O. W. Ehrström, Yrjö Blomstedt ja Gabriel Engberg.
 
Neuvostoliiton puolelle jatkosodan jälkeen vuonna 1944 jäänyt rakennus on tuhoutunut, mutta osa irtaimistosta ehdittiin pelastaa Suomeen ennen talvisodan päättymistä.
 
 
Kokoelmasta näyttelyksi
 
Arkkitehtuurimuseon kevään 2019 näyttelyssä tutustutaan Gesellius, Lindgren, Saarinen -arkkitehtitoimiston valovoimaisimpaan kokonaistaideteokseen, Suur-Merijoen kartanoon.
 
Museo Milavidan tuottama näyttely valottaa nyt jo tuhoutuneen Suur-Merijoen kartanon tarinaa ja esittelee sen ainutlaatuista esineistöä: esillä on huonekaluja, sisustusesineitä, veistoksia ja valokuvia. Materiaalia on kerätty museoista ja yksityiskokoelmista.
 
Arkkitehtuurimuseo täydentää näyttelyä Gesellius, Lindgren, Saarinen -arkkitehtitoimiston alkuperäisillä, signeeraatuilla piirustuksilla. Ennen esillepanoa piirustukset konservoidaan tarpeen mukaan. Esillä on 20–25 alkuperäistä, signeerattua piirustusta. Näistä vähintään puolet tarvitsee konservointia ennen esillepanoa.
 
 
Eliel Saarisen perintö
 
Arkkitehtuurimuseolla on erityinen suhde Eliel Saariseen: Arkkitehtiliitolle vuonna 1952 lahjoitettu Eliel Saarisen kokoelma antoi alkusysäyksen museon perustamiselle. Siitä muodostui perustettavan museon alkupääoma ja tärkein yksittäinen kokoelma. Museon ensimmäinen näyttely oli Eliel Saarisen muistonäyttely, joka järjestettiin Taidehallissa vuonna 1955, ennen museon virallista perustamista vuonna 1956.
 
Vuosien mittaan on kotimaasta vähin erin saatu Saarisen piirustuksia lisää sekä lahjoituksina että ostoina. Kokoelma on kasvanut myös systemaattisen etsinnän myötä ja sisältää nyt yli 500 piirustusta.
 
 
Suur-Merijoen kartano – jugendin helmi
Näyttely Arkkitehtuurimuseossa 5.3.–8.9.2019
 
 
Lisätiedot
 
Kampanja
Arja-Liisa Kaasinen, yhteistyöpäällikkö
Arkkitehtuurimuseo
arja-liisa.kaasinen@mfa.fi
+358 50 394 8618
 
Eliel Saarisen kokoelma ja konservointi
Elina Standertskjöld, arkistonhoitaja
Arkkitehtuurimuseo
elina.standertskjold@mfa.fi
+358 45 7731 0477
 
Lehdistökuvat
Ilona Hildén, viestinnän suunnittelija
Arkkitehtuurimuseo
ilona.hilden@mfa.fi
+358 45 7731 0468
 
 
—––––––––––––––––––––––
 
ARKKITEHTUURIMUSEO
Kasarmikatu 24
00130 Helsinki
 
ti–su 11–18
ke 11–20
 
Aikuiset 10 €
Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 5 €
Alle 18-vuotiaat ja sotaveteraanit maksuton
Yhteislippu Arkkitehtuurimuseoon ja Designmuseoon 15 €
Arkkitehtuurimuseo on Museokortti-museo
 
 
 
 

Arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren, Saarinen: Suur-Merijoen kartanon kirjasto. Signeerannut Eliel Saarinen 1903. Alkuperäinen piirustus kuuluu Arkkitehtuurimuseon kokoelmaan.