TIEDOTE: URBAN FAÇADES -NÄYTTELY AVAUTUU YLEISÖLLE 13. KESÄKUUTA

Arkkitehtuurimuseo
Tiedote 6.6.2018
 
Pressipankki:
https://www.dropbox.com/sh/81f2qi0ta24c6db/AABhtkBQqVaFFPufZ3371KMsa?dl=0
 
 
Urban Façades -näyttely avautuu yleisölle 13. kesäkuuta
 
 
Arkkitehtuurimuseossa avataan 13.6. opiskelijatyönäyttely Urban Façades, jonka aiheena ovat Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen opiskelijoiden osoitteeseen Punanotkonkatu 2 valmistamat julkisivututkielmat. Kyseessä on vanha Valmetin pääkonttori (1965) ja poliisiaseman toimistorakennus, jota puretaan parhaillaan uuden asuinrakennuksen tieltä.
 
Urban Façades -näyttely ei ota kantaa uudisrakennuksen arkkitehtuuriin, vaan tarkoituksena on nostaa esiin yleistä keskustelua kaupunkikuvasta ja rakennustaiteen merkityksestä tämän päivän kovaa vauhtia muuttuvassa Helsingissä.
 
”Annoimme opiskelijoille yleiskuvauksen hypoteettisesta ohjelmasta: asuinrakennus, jossa on katutasossa liiketilaa. Opiskelijat saivat itse määrittää volyymin. Pohjapiirroksia ei annettu, mitä ei uskoisi palautetuista töistä”, professori Jenni Reuter Aalto-yliopistosta toteaa.
 
Suunnittelutehtävän kohde sijaitsee Helsingissä Arkkitehtuurimuseon vieressä, Kasarmikadun ja Punanotkonkadun risteyksessä. Arkkitehtuurimuseon pienestä näyttelysalista, jossa työt esitellään, on ikkuna auki suoraan Punanotkonkadun rakennustyömaalle. Vanha rakennus väistyy uuden tieltä kesäkuussa ja uuden kerrostalon perustuksia on ryhdytty kaivamaan.
 
“Saimme kutsun opettamaan maisteriopintojen studiokurssia arkkitehtuurin laitokselle Aalto-yliopistoon. Halusimme aiheen, joka olisi yhtä aikaa pakottava ja perustavanlaatuinen, joten päätimme keskittyä rakennusten ulkonäköön, niiden julkisivuun”, arkkitehdit Simon Mahringer ja Esa Ruskeepää toteavat.
 
”Nykypäivän keskusteluissa julkisivut nähdään usein pelkkinä volyymin kuorina ilman erityisen omaperäistä suunnittelua tai kehitystä. Ne tuntuvat usein läpäisevän rakennusprosessin suuremmitta vastalauseitta. Meidän mielestämme rakennusten uloimmat kerrokset – materiaalit, viimeistelyt, värit, liitokset, muodot, mittasuhteet ja syvyys – määrittävät urbaanin tilan laatua enemmän kuin mikään muu. Katuja ja kaupunginosia luonnehtii juuri tämä yksittäisten julkisivujen kokoelma”, arkkitehdit arvioivat ja jatkavat: ”Halusimme tarkastella opiskelijoidemme kanssa lukukauden verran tätä ratkaisevan tärkeää, mutta usein unohdettua kaupunkisuunnittelun ja rakennussuunnittelun risteyskohtaa.”
 
Näyttelyssä on esillä opiskelijoiden tutkielmia. Ruskeepää ja Mahringer kertovat aloittaneensa studiokurssin osoittamalla jokaiselle opiskelijalle yhden olemassa olevan rakennuksen Helsingistä. Rakennukset edustivat eri aikakausia ja ohjelmia, ja jokainen opiskelija laati yksityiskohtaisen julkisivupiirustuksen rakennuksen pääjulkisivusta mittakaavassa 1:50 sekä objektiivisen kuvauksen kirjallisesti.
 
Näyttelyn avajaispäivä on tiistaina 12. kesäkuuta ja silloin järjestetään avajaiskeskustelu kello 17. Sen panelisteina toimivat kurssin opettajat, arkkitehdit Esa Ruskeepää ja Simon Mahringer. Myös Aalto-yliopiston arkkitehtuurin opiskelijat ovat paikan päällä esittelemässä töitään yleisölle.
 
Opiskelijatyöt ovat laatineet Aalto-yliopiston arkkitehtuurilaitoksen opiskelijat: Molly Ekholm, Eilo Hatakka, Jaana Miettinen, Oskari Parkkinen, Kristian Penttinen, Egle Rinkselyte, Benjamin Schulman, Saara Sillanmikko, Stella Vahteristo, Annamari Vesamo, Wu Yao-Ting, Anja-Kaisa Ylimommo ja Olga Zharkova.
 
 
Lisätiedot:
 
Sissi Ehrström
viestinnän suunnittelija
Arkkitehtuurimuseo
sissi.ehrstrom@mfa.fi
+358 45 7731 0468