TIEDOTE: HELSINKI–SHANGHAI

Arkkitehtuurimuseo
Tiedote 27.2.2018

HELSINKI–SHANGHAI, PES-Arkkitehdit
Iso ja pieni näyttelysali 7.3.–3.6.2018

 
PES-Arkkitehdit esittäytyy Helsinki–Shanghai-näyttelyssä tärkeimpien kansainvälisten ja kotimaisten projektiensa kautta. Arkkitehtitoimiston 50 vuoden mittaista toimintaa juhlistavassa näyttelyssä kohtaavat Suomi ja Kiina. PES-Arkkitehdit on suunnitellut ja tuottanut näyttelyn, toteutus on Arkkitehtuurimuseon kanssa tehdyn yhteistyön tulosta.

7. maaliskuuta Arkkitehtuurimuseossa avautuva Helsinki–Shanghai-näyttely yhdistää Suomen ja Kiinan. PES-Arkkitehdit on kuluneiden 15 vuoden aikana laajentanut toimintaansa näkyvästi Kiinaan, suunniteltuaan sinne useita kulttuuri- ja liikerakennuksia. Toimisto on vastannut samaan aikaan merkittävien liikennehankkeiden arkkitehtisuunnittelusta Suomessa.
Professori ja arkkitehti Pekka Salminen oli toimiston johtava osakas, kun nykyinen PES-Arkkitehdit perustettiin vuonna 1968. Se aloitti toimintansa nimellä Arkkitehtitoimisto Koivisto–Salminen–Siivola, KSS, jälleenrakennuskauden jaloilleen nostamassa Suomessa, josta oli kehittymässä kaupungistumisen myötä pohjoismainen hyvinvointivaltio.

Kaupungistumisen seurauksena infrastruktuurin ja vapaa-ajanlaitosten tarve oli huomattava. Laajamittaiset rakennushankkeet toivatkin toimistolle runsaasti töitä, kuten Lahden kaupunginteatterin vuonna 1983 sekä Lahden urheilukeskuksen ja hiihtomuseon vuosina 1977, 1999 ja 2015.
Salmisen suunnittelunäkemys ilmeni selvästi jo 1980-luvun palkituissa kilpailutöissä: Turun urheilukeskuksessa ja suomalaisessa tiedekeskus Heurekassa. Niissä on paikallistettavissa toistuvia orgaanisia ulokerakenteita, jotka esiintyvät Salmisen töissä usein myöhemminkin.

Vuonna 2003 tapahtuneen sukupolvenvaihdoksen myötä toimiston vetovastuu siirtyi arkkitehti Tuomas Silvennoiselle, joka huolehti myös Helsinki-Vantaan lentoaseman kehittämisestä. Toimitusjohtajana jatkoi diplomi-insinööri Jarkko Salminen. Toimisto sai uuden osakkaan arkkitehti Arttu Suomalaisesta, joka jatkoi työtään terminaalirakennusten johtavana suunnittelijana. Sukupolvenvaihdos antoi Pekka Salmiselle mahdollisuuden keskittyä PES-Arkkitehtien kansainväliseen toimintaan, mikä on aina ollut keskeinen osa toimiston identiteettiä.

Toiminta on laajentunut menestyksekkäästi Kiinaan
PES-Arkkitehdit aloitti toimintansa Kiinassa vuonna 2003 ja ensimmäinen toimisto avattiin vuonna 2010 Shanghaihin. Toimintaympäristö on innostava, sillä Kiinasta on tullut vuorostaan yksi nopean kaupungistumisen kärkimaista. Maahan on valmistunut ylinopeiden junien verkosto ennätysajassa, minkä lisäksi keskushallinto rahoittaa ja tukee voimakkaasti vapaa-ajan rakennusten, erityisesti kulttuurilaitosten, rakentamista. Esimerkkinä tästä ovat yli 260 uutta teatterirakennusta.

Vuonna 2012 valmistuneesta Wuxi Grand Theatre -rakennuksesta on muodostunut PES-Arkkitehdeille käyntikortti, joka on nostanut toimiston Kiinan kulttuurirakentamisen kärkikastiin. PES-Arkkitehdeille on kertynyt vuoteen 2018 tultaessa Kiinan kilpailujen mittavaan portfolioonsa muun muassa neljä lentokenttää ja toistakymmentä erilaista kulttuurirakennusten suunnitelmaa. Viime vuonna Chengduhun valmistui 192 metriä korkea monikäyttörakennus, Icon Yunduan, jonka päävuokralainen on EU Project Innovation Center EUPIC.

Parasta aikaa työn alla on Fuzhoussa, Taiwanin salmen länsirannalla, viiden kulttuurirakennuksen kokonaisuus, Strait Culture and Art. Se toimii 21st Century Maritime Silk Road -hankkeen merkittävänä lähtöpaikkana.
”Uskon, että olemme viidentoista vuoden aikana onnistuneet viemään Kiinaan joitain suomalaisen suunnittelun ja rakentamisen parhaista toimintatavoista”, toteaa Pekka Salminen. ”Näitä ovat esimerkiksi käyttäjän näkökulman ottaminen suunnittelun lähtökohdaksi sekä rakennuksen toiminnan, tekniikan ja arkkitehtuurin kokonaisvaltainen huomioinen jo suunnitteluprosessin luonnosvaiheessa.”

Näyttelyssä esitellään kahdeksan kohdetta Suomesta ja ulkomailta. Näitä ovat kotimaassa hiljattain avattu Helsingin Sataman Länsiterminaali 2, Helsinki–Vantaan lentoaseman non-Schengen-terminaalin laajennus sekä Kehäradan tunneliasemat Aviapolis ja Lentoasema. Muut kohteet ovat Marienkirche-konserttisali Saksassa, Wuxin oopperatalo, Icon Yunduan –tornitalo Chengdussa, Fuzhoun kulttuurikeskus sekä suunnitteilla oleva hybridipilvenpiirtäjä Guangzhoussa.

Kohteet esitellään piirustusten, videoiden ja pienoismallien avulla, ja toimiston työtapoja havainnollistetaan runsailla materiaalinäytteillä. Näyttelyssä ovat esillä myös ensimmäisen Shanghain toimiston bambuhuonekalut, jotka on suunnitellut PES-Arkkitehdeille sisustusarkkitehti Yrjö Kukkapuro.
 
Julkaisu: Näyttelyyn liittyen julkaistaan Wuxi Grand Theatre -kirja, joka sisältää muun muassa vertailua suomalaisista ja kiinalaisista suunnittelu- ja rakennuskäytännöistä.

Linkki lehdistökuviin: http://bit.ly/2FamzP2
 
Lisätiedot:
Sissi Ehrström
Viestintä, Arkkitehtuurimuseo
sissi.ehrstrom@mfa.fi
+358 45 7731 0468