ARKKITEHTUURIMUSEO OSANA LUX HELSINKI -FESTIVAALIA

Arkkitehtuurimuseon seinään heijastettu teos Ajan rooli oli festivaalin kuvatuimpia ja ihastelluimpia töitä
 
 
Vuosittain järjestettävä viisipäiväinen valofestivaali Lux Helsinki keräsi jälleen reitilleen runsaasti valotaiteen ystäviä. 6.–10.1.2018 järjestetyn tapahtuman kohteisiin lukeutui myös Arkkitehtuurimuseo. Yli satavuotiaan museorakennuksen seinään heijastettiin taiteilija Janne Aholan installaatio Ajan rooli. Teoksen äänisuunnittelusta vastasi Aki Päivärinne.
 
Projection mapping -tekniikalla toteutetussa teoksessa käytettiin Arkkitehtuurimuseon arkistosta toimitettuja alkuperäispiirustuksia, joiden pohjalta tehty yksityiskohtainen digitaalinen malli tarkennettiin lasermittauksen avulla. Samalla tekniikalla Ahola on toteuttanut aiemmin installaation muun muassa Porvoon kaupungintalon julkisivuun.
 
"Teoksen työstäminen lähti liikkeelle aika- ja paikkasidonnaisena rakennuksen historiaan ja alkuperäissuunnitelmiin pohjaten. Lopulta mukaan tuli universaalimpi teema siitä, kuinka inspiraatio konkretisoituu: sen vuoksi rakennuskin muuttaa jatkuvasti muotoaan", Ahola sanoo.
 
Ulkomailla vastaavat mapping-tekniikkaan perustuvat projektiot ovat tavallisia esimerkiksi mainonnassa, ja Aholan mukaan saattavat yleistyä myös meillä, vaikka muun muassa pohjoinen ilmasto asettaa omat haasteensa.
 
Ahola uskoo valoteosten tulevaisuuteen myös julkisen taiteen puolella: "Tekniikka on siinä vaiheessa, että se asettaa vielä joitain rajoituksia. Kun teknologia kehittyy ja hinnassa tullaan vastaan, näen tällaisten teosten kiinteät asennuksetkin ihan mahdollisina", Ahola arvioi.
 
Myös Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Juhana Lahti on teokseen tyytyväinen.
"Tämä on kiinnostava esimerkki siitä kuinka uusilla teknologioilla voidaan rikastaa kaupunkikuvaa ja on hyvä havaita, että Luxin kaltaisia tapahtumia järjestetään isommassa mittakaavassa. Juuri vanhemmassa arkkitehtuurissa tällaisen teoksen ja rakennuksen yhteispeli toimii ehkä kaikkein parhaiten. Yleisesti kaipaisin erilaisiin kaupunkiprojisointeihin vielä enemmän kolmiulotteisuutta ja tilallisuuden hyödyntämistä", Lahti toteaa.
 
Yhteistyö LUX festivaalin kanssa toi Arkkitehtuurimuseolle huomion lisäksi myös kävijöitä. Museo piti ovensa auki kello 22 asti ja näyttelyihin, Alvar Aalto -mitali 50-vuotta ja Arktisia unelmia, pääsi tutustumaan puoleen hintaan. Lasten oma A&O-huone palveli kävijöitä ilmaiseksi.
 
Lux Helsinki -valofestivaali on Helsingin kaupungin järjestämä tapahtuma. Sen tuottajana toimii Sun Effects Oy. Festivaalin taiteellisesta tuotannosta vastaavat Ilkka Paloniemi ja Matti Jykylä.
 
Janne Aholan töihin voi tutustua osoitteessa:
www.matlockvisuals.com
 
 
 

 

 

 

 
Kuvat: Sun effects / Hannu Iso-Oja