ARKTISIA UNELMIA – LAPIN VARHAISTA MATKAILUARKKITEHTUURIA

Arktisia unelmia – Lapin varhaista matkailuarkkitehtuuria
 
28.11.2017–25.2.2018 Arkkitehtuurimuseon pienessä salissa
 
 
”Lappi on ollut kautta aikojen ihmeellisten myyttien ja legendojen tyyssija, oudosti puoleensa vetävä Ultima Thule. Se tunnettiin pitkään lähinnä löytöretkeilijöiden ja seikkailijoiden tarinoista, ja vasta liikenneolojen kehittyminen 1900-luvun alkupuolelta alkaen aloitti Lappiin suuntautuvan turismin”, kirjoittaa näyttelyn kuraattori Harri Hautajärvi.
 
”Lapin matkailusta tuli tärkeä kansallinen ja valtiollinen projekti Suomen itsenäistymisen ja Petsamoon johtavan Jäämerentien rakentamisen myötä. Lapin matkailua luotiin ja markkinoitiin maisemilla ja arkkitehtuurilla. Arkkitehteja ja sisustusarkkitehteja pestattiin suunnittelemaan loisteliaita funkishotelleja ja kodikkaita, kansallisromanttisia matkailu- ja retkeilymajoja. Parhaimmillaan niistä tuli kokonaistaideteoksia ja itsessään nähtävyyksiä.”
 
Hautajärven mukaan ”hotelleja ja matkailumajoja esittävät valokuvat levisivät ympäri maailmaa postikorteissa, lehdissä ja kirjoissa. Niitä esiteltiin edistyksen ja sivistyksen keitaina, joista käsin voitiin lähteä retkeilemään isänmaan ihanaan luontoon ja palata illaksi takaisin tyylikkäästi sisustettuun majapaikkaan, seurusteluhuoneen takkatulen ja tarjoilujen äärelle.”
 
”Lappiin matkustaminen pysyi 1950-luvulle asti harvojen ja etupäässä varakkaampien huvina. 1960-luvulta lähtien turismi on kasvanut merkittäväksi elinkeinoksi, ja tuntureiden suurimmat lomakeskukset ovat viime vuosikymmeninä laajentuneet kaupunkien kokoisiksi.”
 
”Lappiin suunnitellut varhaiset matkailurakennukset muistuttavat ajasta, jolloin matkailun yllä oli vielä hohdetta ja arktista romantiikkaa,” sanoo Hautajärvi. Uudessa ainutkertaisessa näyttelyssä nämä hävinneet rakennukset nousevat alkuperäispiirustuksin ja valokuvin esiteltyinä ensi kertaa keskiöön. Esillä on myös vanhoja lyhytelokuvia.
 
Näyttelyssä nähdään muiden muassa Pauli E. Blomstedtin ja Märta Blomstedtin Rovaniemelle suunnittelema hotelli Pohjanhovi, Väinö Vähäkallion ja Aulis Hämäläisen Pallastunturin hotelli Muoniossa sekä Martti Välikankaan ja Dag Englundin piirtämä Kolttakönkään hotelli Petsamossa. Nämä hotellit edustavat 1930-luvun kansainvälistä, tyylipuhdasta funktionalismia, minkä lisäksi Vähäkallion toimistossa suunniteltiin myös Inarin matkailumajan kaltaisia hirsirakenteisia, romanttishenkisiä retkeily- ja matkailumajoja. Jouko Ylihannun suunnittelemat Pallastunturin ja ja Kilpisjärven hotellit ja Rovaniemen Ounasvaaran maja ovat säilyneitä esimerkkejä sodanjälkeisestä arkkitehtuurista.
 
Näyttelyn käsikirjoituksen ja tekstit on laatinut arkkitehti, tekniikan tohtori Harri Hautajärvi, ja näyttely pohjautuu hänen väitöskirjaansa: Autiotuvista lomakaupunkeihin. Lapin matkailun arkkitehtuurihistoria. Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Arkkitehtuurin laitos; Aalto ARTS Books 2014, 433 s.
 
Lataa e-kirja Aalto-yliopiston verkkosivuilta osoitteesta: https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/19766
 
Linkki lehdistökuviin: https://www.dropbox.com/sh/o8peyuaapzkf72e/AAAJEA58JXoxXJjW_d9_GZX7a?dl=0