NÄYTTELY: ALVAR AALTO -MITALI 50 VUOTTA

Alvar Aalto -mitali 50 vuotta13.9.2017–25.2.2018.


 
Arkkitehtuurimuseon syksyn päänäyttely juhlistaa Alvar Aallon nimeä kantavan kansainvälisen arkkitehtuuripalkinnon juhlavuotta ja mitalisteja. Alvar Aalto -mitalilla on 50 vuoden saatossa palkittu ansioituneita arkkitehteja 10 eri maasta. Tunnustus jaetaan juhlavuonna 13. kerran.
 
Aallon suunnittelema mitali perustettiin vuonna 1967 kunnioittamaan luovaa arkkitehtonista työtä. Mitali voidaan myöntää elossa olevalle henkilölle, joka on erittäin merkittävällä tavalla ansioitunut luovan arkkitehtuurin alalla ja jatkanut Aallon perintöä kestävän ja ihmisläheisen suunnittelun muodossa. Palkintoon sisältyy edellytys ekologisuuden kunnioittamisesta rakentamisessa sekä ajaton periaate arkkitehtuurista yhteiskunnallisena työkaluna ja sosiaalisten suhteiden lujittajana.
 
Arkkitehtuurimuseon näyttely esittelee mitalin voittajat perustamisvuodesta tähän päivään saakka. Mitalistit edustavat kattavaa läpileikkausta viimeisten 50 vuoden aikana arkkitehtuurissa tapahtuneista kehityslinjoista ja tyylisuuntauksista. Palkinnon historian aikana mitalilla on palkittu ansioituneen ja tinkimättömän uran tehneitä arkkitehteja, mutta myös hiljattain kansainväliselle kentälle nousseita tekijöitä. Samalla se näyttäytyy myös lupaavana enteenä mitalistien myöhemmälle uralle.
 
Mitalin jakamisesta vastaavat Arkkitehtuurimuseo, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Rakennustaiteen seura, Alvar Aalto -säätiö ja Helsingin kaupunki.
 
Juhlavuosinäyttelyn ovat tuottaneet yhdessä Alvar Aalto -säätiö ja Arkkitehtuurimuseo.