TIEDOTE: PALA PUURAKENTAMISEN TULEVAISUUTTA ARKKITEHTUURIMUSEOLLA

Arkkitehtuurimuseo / Tiedote
23.5.2017
 

PALA PUURAKENTAMISEN TULEVAISUUTTA ARKKITEHTUURIMUSEOLLA


 
 
Kesän kunniaksi Arkkitehtuurimuseo rakennuttaa perinteisesti museorakennuksensa ja Designmuseon väliselle pihalle kesäpaviljongin museoiden yhteiseen käyttöön. Hirsitetris-niminen hirsipaviljonki syntyy Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteistyönä, osallistaa opiskelijoita ja tarjoaa näkymiä kestävään kaupunkirakentamiseen. Paviljonkia rakennetaan viikolla 21, ja virallisesti se aukeaa 7.6.2017.
 
Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan ja Oulun ammattikorkeakoulun rakennusarkkitehtuurin opiskelijat ovat suunnitelleet Arkkitehtuurimuseon kanssa hirrestä rakennettavan paviljongin, joka kohoaa Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon väliselle pihalle kesäkuussa. Kokeellinen Hirsitetris tutkii hirsirakentamisen tulevaisuuden potentiaalia, ja projektin takana on yhteensä 37 opiskelijaa (22 Oulun yliopistolta ja 15 Oulun ammattikorkeakoulusta) sekä ohjaajat professori Matti Sanaksenaho, professori Janne Pihlajaniemi sekä projektivastaava Matti Lakkala.
 
Hirsitetris jatkaa Arkkitehtuurimuseon kesäperinnettä. Joka vuosi museo osallistaa arkkitehtuurin opiskelijoita eri yliopistoista rakennuttaen heidän kanssaan yhteistyössä pihalle kesäpaviljongin. Esimerkiksi vuonna 2016 pihalla komeili Aalto-yliopiston kanssa toteutettu, liikuteltava Kokoon. Kokeellisen Hirsitetriksen avulla Arkkitehtuurimuseo tarjoaa siis jälleen alan opiskelijoille kouriintuntuvaa kokemusta arkkitehtuurin maailmasta.
 
Projekti on toteutettu viikon mittaisessa intensiivityöpajassa, jossa seitsemään ryhmään jakautuneet opiskelijat työstivät ideoita. Nimensä Hirsitetris on saanut yhdeltä ehdotuksista, mutta kaiken kaikkiaan se on synteesi monista ehdotuksista. Hirsitetris muistuttaa nimensä mukaisesti palaa Tetris-pelistä loksahtaen paikalleen osaksi hirttä hyödyntävää ja kestävää kaupunkirakentamista. Rakennusmateriaalina perinteinen hirsi tarjoaa tulevaisuudessa ekologisia ratkaisuja myös kaupunkikeskustoihin: sijainti keskeisellä paikalla Kaartinkaupungissa alleviivaa tätä viestiä.
 
”Hirsirakentaminen on ikivanha tekniikka, joka on tullut jälleen ajankohtaiseksi. Uusiutuvana ja Suomessa myös hyvin paikallisena luonnonmateriaalina se on eittämättä ekologinen, mutta siitä voi myös rakentaa rakenteellisesti hyvin yksinkertaisia, sisäilmaltaan ja akustisilta ominaisuuksiltaan korkealaatuisia taloja. Muiden muassa nämä syyt ovat tehneet hirsirakentamisesta uudelleen kiinnostavan tavan rakentaa”, kiteyttää hankkeen projektivastaava Matti Lakkala. Kesän jälkeen paviljonki menee kierrätykseen ja päätyy uudelleenkäyttöön, mikä syventää ekologisen rakentamisen tematiikkaa.
 
Hirsitetris muodostaa kokonaisuudessaan reitin. Sen kattoa halkoo silta, joka noudattelee Tetris-palan suorakulmaista muotoa. Sinne paviljonkivieras voi nousta paistattelemaan päivää. Lisäksi osittain katettu, maantasainen terassi luo tapahtuma- ja kohtauspaikan, jossa vaihtaa ajatuksia kesä- ja syyspäivien ratoksi. “Hirsitetriksessä on erityistä tietynlainen agora-ajattelu. Se tarjoaa näyttämön museon järjestämiä erilaisia tapahtumia varten”, toteaa professori Matti Sanaksenaho.
 
Kesän aikana sekä Arkkitehtuurimuseo että Designmuseo järjestävätkin pihalla tapahtumia. Hirsitetriksen yhteydessä erityismaininnan ansaitsevat opinnäytetyöt, joita Oulun yliopiston arkkitehtuurin opiskelijat saapuvat esittelemään paviljongille niin kesä- kuin elokuussakin. Arkkitehtuurimuseon päivittyvää ohjelmaa voi tarkastella museon sivuilta.
 
Hirsitetris liittyy kiinteästi professori Janne Pihlajaniemen tutkimushankkeeseen Moderni hirsikaupunki, josta Oulun yliopisto julkaisee myös artikkelin ja tiedotteen tänään 23.5.2017. Hanke tutkii ja kehittää kaupunkimaiseen, tiivisti rakennettuun ympäristöön sopivaa hirsirakentamista ja uutta arkkitehtuuria. Tutkimus on rahoitettu Pohjois-Pohjanmaan liiton EAKR-rahoituksella.
 
 

#hirsitetris


 
 
Lataa lehdistökuvia
 
 
Lisätiedot ja kuvatiedustelut
Hanna Ruokomäki
Viestintä, Arkkitehtuurimuseo
hanna.ruokomaki@mfa.fi
+358 45 7731 0469