NÄYTTELYT: ARKKITEHTUURIMUSEON NÄYTTELYVUOSI 2017

Arkkitehtuurimuseo / Tiedote
22.11.2016
 

ARKKITEHTUURIMUSEON NÄYTTELYVUOSI 2017


 
Kuinka Suomi modernisoitiin – 200 piirustuksen tarina
Iso näyttelysali 1.3.–27.8.2017

Itsenäisyyden juhlavuosi 2017 alkaa Arkkitehtuurimuseossa poikkeuksellisen laajalla kokoelmanäyttelyllä, joka esittelee modernin Suomen syntyä ja kehitystä 200 arkkitehtuuripiirustuksen kautta. Temaattisesti näyttely yhdistyy HAM Helsingin taidemuseossa avautuvaan, viiden museon yhteiseen Modernia elämää! -näyttelyyn. Näyttely on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.
 
Modernin yhteiskunnan syntymiseen johtanut teollinen vallankumous kiihtyi Euroopassa 1800-luvun lopussa. Suomi oli tiiviisti mukana kehityksessä. Näyttelyssä seurataan yhteiskunnallisen, taloudellisen ja teknologisen muutoksen vaikutuksia suomalaiseen arkkitehtuuriin 1800-luvun lopulta nykypäivään.
 
 
 
Viiva, kuva ja tila
Sakari Laitisen konstruktioita
Pieni näyttelysali 29.2.–28.5.2017

Arkkitehtuurimuseon pienessä salissa juhlavuosi alkaa arkkitehti Sakari Laitisen (1937–2015) kuvataiteellista tuotantoa esittelevällä näyttelyllä. Sakari Laitinen kuului 1950-luvun jälkipuoliskolla arkkitehtuuriopintonsa aloittaneeseen sukupolveen. Hän oli taitava piirtäjä, joka kuljetti kuvataidetta suunnittelutyönsä rinnalla opiskeluajoista lähtien. Lopetettuaan suunnittelutyön vuonna 1997 Laitinen omistautui täysin kuvataiteelliseen työskentelyyn. Hän teki piirroksia, kollaaseja ja pahvista leikattuja kolmiulotteisia rakennelmia.
 
Pahvimateriaali ja sen leikkaustekniikka antavat Laitisen teoksille pienoismallin kaltaisen geometrian ja rakennetun luonteen. Siinä missä arkkitehtien pienoismallit ovat yleensä valkoisia, Laitisen teoksissa väri sai yhä tärkeämmän roolin. Teoksilla on arkkitehtoninen olemus: ne on helppo kuvitella suurempaan kokoon toteutettuina.
 
Näyttelyn on kuratoinut työryhmä Mikael Merenmies, Sara Nuortie ja Juhani Pallasmaa.
 
 
 
Modernia elämää!
HAM Helsingin taidemuseo
3.3.2017–30.7.2017

Viisi suomalaista museota juhlistaa Suomen itsenäisyyden merkkivuotta 2017 yhteisellä suurhankkeella. Modernia elämää! -näyttely esittelee tuokiokuvia suomalaisesta modernismista, sen kotimaisista ja kansainvälisistä saavutuksista vuosina 1917–1968.
 
Näyttely tuo esille modernismin vahvan tulevaisuuden uskon sekä innostuksen tieteen ja teknologian kehitykseen. Suomessa ajanjakso merkitsi nopeaa yhteiskunnan muutosta: kaupungistumista, teollistumista ja hyvinvointivaltion rakentamista sekä kansainvälistymistä. Modernismi loi ja vahvisti suomalaista identiteettiä. Taiteessa, muotoilussa ja arkkitehtuurissa hylättiin menneisyys ja etsittiin uusia ilmaisutapoja.
 
Näyttely ammentaa viiden suomalaisen museon – HAM Helsingin taidemuseon, Designmuseon, Suomen valokuvataiteen museon, Arkkitehtuurimuseon ja Alvar Aalto -museon – kokoelmista ja tutkimuksista ja se on ainutlaatuinen yhteistyöhanke.
 
 
 
Perspektiivejä
Arkkitehtitoimisto Heikkinen–Komonen
Pieni näyttelysali 7.6.–27.8.2017

“Näkymiä, näkökulmia ja oikeita mittasuhteita”.
 
Arkkitehdin ääni -näyttelysarja jatkuu arkkitehtitoimisto Heikkinen-Komonen -näyttelyllä museon pienessä näyttelysalissa. Tämän päivän arkkitehtien työtä esittelevä näyttelysarja rakentuu yhteistyössä mukaan valittujen arkkitehtitoimistojen kanssa. Sarja antaa kuratoriaalisen äänen toimistolle itselleen: toimiston päätettävissä on, miten se haluaa avata omaa tuotantoaan yleisölle.
 
Arkkitehtitoimisto Heikkinen-Komonen rakentaa näyttelyn installaation omaiseksi kokonaisuudeksi. Yksinkertaisesta arkkitehtuurista projisoidut perspektiivikaleidoskoopit luovat palladiolaisen näyttämölabyrintin, elokuvanomaisen muistijäljen ja tulkinnan alkuperäisestä arkkitehtuurista.
 
Näyttelysarjassa on aikaisemmin esitelty arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki vuonna 2015. Tuolloin näyttely esitteli toimiston tuotantoa kilpailutöiden kautta.
 
 
Kesäpiha 2017
Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon välinen piha-alue
Kesä – elokuu, 2017

Arkkitehtuurimuseo jatkaa opiskelijayhteistyötä museopihalla. Tänä vuonna kesäpihan “Kota”-nimisen tilan suunnittelevat ja toteuttavat Oulun yliopiston arkkitehtuurin opiskelijat arkkitehti Matti Sanaksenahon ohjauksessa. Kesän aikana Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo järjestävät pihalla ohjelmaa teeman “Space for Ideas” alla.
 
 
Alvar Aalto -mitali 50 vuotta
Juhlavuotisnäyttely
Iso näyttelysali 6.9.–helmikuu 2018

Akateemikko Alvar Aallon nimeä kantava ja hänen suunnittelemansa mitali perustettiin vuonna 1967 kunnioittamaan luovaa arkkitehtonista työtä. Mitali voidaan antaa elossa oleville henkilölle, joka on erittäin merkittävällä tavalla ansioitunut luovan arkkitehtuurin alalla. Vuosikymmenten aikana mitalin on ehtinyt saada kiinnostava joukko arkkitehteja eri puolilta maailmaa.
 
Arkkitehtuurimiseon syysnäyttely juhlistaa Alvar Aalto -mitalin 50-vuotisjuhlavuotta esittelemällä mitalin voittajat perustamisvuodesta tähän päivään asti. Sen yhteydessä järjestetään symposium, jossa tunnustus jaetaan nyt jo kolmannentoista kerran. Nykyisin kolmen vuoden välein jaettavan mitalin jakamisesta vastaavat Arkkitehtuurimuseo, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Rakennustaiteen seura, Alvar Aalto -säätiö ja Helsingin kaupunki.
 
 
 
Alvar Aalto -mitali 2017
Pieni näyttelysali 6.9.–19.11.2017

Pienen salin näyttely esittelee Alvar Aalto –mitalin voittajan vuonna 2017. Voittaja julkaistaan 5.9.2017 pidettävässä juhlatilaisuudessa Finlandia-talossa.
 
 
 
Lapin matkailua luotiin maisemilla ja arkkitehtuurilla
Pieni näyttelysali 29.11.–helmikuu 2018

Arkkitehtuurimuseon pienessä salissa esillä oleva näyttely avaa kiinnostavia näkymiä Lappiin ja sinne aikoinaan tehtyyn korkealuokkaiseen matkailurakentamiseen.
 
Lapin matkailusta tuli 1900-luvun alkupuolella osa kansallista ja isänmaallista projektia. Matkailua luotiin maisemilla ja korkealuokkaisella arkkitehtuurilla ja sisustuksilla 1960-luvulle asti. Suomen Matkailijayhdistys, valtio ja sen omistama Alkoholiliike pestasivat lahjakkaita arkkitehteja, sisustusarkkitehteja ja muotoilijoita suunnittelemaan matkailurakennuksia ja niiden interiöörejä. Joistakin rakennuksista tuli nähtävyyksiä itsessään, ja ne saivat myös kansainvälistä huomiota. Kun laskettelun suosio kasvoi ja siirryttiin massaturismiin, korvautui kansallisromanttinen maisemasuhde toiminnallista matkailua palvelevalla rakentamisella.
 
Näyttely pohjautuu arkkitehti, tekniikan tohtori Harri Hautajärven väitöskirjaan: Autiotuvista lomakaupunkeihin. Lapin matkailun arkkitehtuurihistoria. Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Arkkitehtuurin laitos; Aalto ARTS Books 2014, 433 s.
 
 
 
Lisätiedot ja lehdistökuvat
tiedottaja Ilona Hildén
Puh. 045 7731 0468
ilona.hilden@mfa.fi
 
Käyntiosoite
Kasarmikatu 24, 00130 Helsinki
www.mfa.fi
 
Aukioloajat
Näyttelyt, kirjasto ja kirjakauppa
ti–su 11–18
ke 11–20
ma suljettu
Arkisto
ti–pe 10–16
 (sisäänpääsy summerilla klo 10–11)
ma suljettu
 
Pääsymaksut
Aikuiset 10 €, opiskelijat
eläkeläiset, työttömät 5 €
Alle 18-vuotiaat ja sotaveteraanit ilmaiseksi
Yhteislippu Arkkitehtuurimuseoon ja Designmuseoon 12 €
Museokortti 59 €
Vapaa sisäänpääsy kuukauden 1. perjantaina
 
Arkkitehtuurimuseo on vuonna 1956 perustettu valtakunnallinen arkkitehtuurin erikoismuseo.