NÄYTTELY: VÄRIKKÄÄMPI, ILOISEMPI, HIENOSTUNEEMPI. 1960-LUVUN SUOMALAISTA ARKKITEHTUURIA

Tiedote
27.9.2016
 
Näyttely Arkkitehtuurimuseossa 12.10.2016–19.2.2017
 
Tervetuloa lehdistötilaisuuteen tiistaina 11.10.2016 kello 11
ja avajaisiin samana iltana kello 18. Lehdistötilaisuudessa jaamme lehdistökappaleita näyttelyyn liittyvästä julkaisusta.
 
 
Muistatko ne värit? Entä muistatko pelkistetyn mustavalkoisen arkkitehtuurin? 
 
Arkkitehtuurimuseon tuottama epookkinäyttely esittelee Suomen 1960-luvun
arkkitehtuurin suuntauksia aikansa kiihkeän tulevaisuudenuskon hengessä.
Näyttelyn ohjelmisto kutsuu myös museon seinien ulkopuolelle esitellen ajan
arkkitehtuuria ympäristössään. Kuvakilpailuun osallistumalla jokainen voi osallistua museotiedon keräämiseen 1960-luvun rakennuksista.
 
1960-lukua leimasivat suuret yhteiskunnalliset ja kulttuuriset muutokset. Suomessa elettiin kaupungistumisen aikaa, ja maata rakennettiin vauhdilla. Teollinen massatuotanto uudisti modernistista arkkitehtuuria.
 
Hallintokeskukset, kulttuurirakennukset, betonikirkot, koulut, yliopistot ja muut julkiset rakennukset antoivat konkreettisen muodon uudelle hyvinvointivaltiolle. Autoistuminen ja mittava lähiörakentaminen ostoskeskuksineen olivat ajan uusia ilmiöitä.
 
Visuaalisesti avautui uudenlainen maailma. Muovin voittokulku näytti rajattomalta, ja värivalokuvaus yleistyi. 1960-luku onkin nähty värin vuosikymmenenä. Kuvataiteet, sisustus ja muoti vahvistivat ajan värikylläistä ihannetta.
 
Samaan aikaan arkkitehtuurissa elettiin mustavalkoisen asketismin aikaa. Käsittelemättömästä betonista tuli rakentamisen tunnuspiirre. Uusi utopia oli virtaviivainen ja sarjallinen. Mustavalkoisiin arkkitehtuurivalokuviin tallentui ajan pelkistetty rakennusihanne.
 
Ristiriitojen ja radikalismin vuosikymmen kiehtoo, vaikka 2000-luvulla ajatus 1960-luvun yhteiskunnasta on monelle vieras. Tuntuu oikeutetulta vihata ”laatikkoarkkitehtuuria”, joka repi tieltään vanhat, kauniit rakennukset.
 
Peruskorjausikään tullut 60-luvun arkkitehtuuri on nyt itse uhanalaista. Ajan vähäeleisen arkkitehtuurin teho on harkituissa suhteissa ja hienostuneissa yksityiskohdissa. Materiaalin ilmaisuvoimaa korostanut arkkitehtuuri on rajuudestaan huolimatta haavoittuvaa. Näyttämällä esimerkkejä aikojen saatossa tapahtuneista muutoksista, näyttely muistuttaa mahdollisuuksista palauttaa arkkitehtuurille sen alkuperäinen eleganssi.
 
Näyttely avaa 1960-luvun arkkitehtuurin teemoja, visuaalisia erityispiirteitä ja estetiikkaa. Samalla se kutsuu tarkastelemaan aikakauden yhteiskunnallisia näkökulmia ja esittelee arkkitehtuurin keskeisiä tekijöitä.  Näyttelyn nimi “Värikkäämpi, iloisempi, hienostuneempi” on lainaus kirjailija Pentti Saarikoskelta, joka toivotti Ylioppilaslehden lukijoille värikkäämpää, iloisempaa ja hienostuneempaa uutta vuosikymmentä lehden vuoden 1960 ensimmäisessä numerossa.
 
Näyttelyarkkitehtuurissa on haettu innoitusta 1960-luvun elämäntyylistä, lisääntyneestä vapaa-ajasta, olohuoneista ja kesämökeistä – niin kutsutusta lattiaelämästä. Näyttelyn tilalliset ratkaisut luovat yhteyden nykyhetken ja unelmia, uskoa ja toivoa tulvineen vuosikymmenen välille. 60-luku oli aikakausi, jolloin kaikki näytti mahdolliselta. Maailma avautui, eikä raja-aitoja taiteiden välillä ollut.  "Rakentamisen hulluina vuosina" luotiin arkkitehtuuria, joka ei jätä ketään kylmäksi.  Näyttely kutsuu kävijänsä viihtymään ja vapautumaan.
 
Näyttelyn on tuottanut Arkkitehtuurimuseo. Sen ovat kuratoineet Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Juhana Lahti ja tutkija Eija Rauske.Näyttelysuunnittelusta on vastannut Collaboratorio.
 
Ohjelmisto
Näyttelyn ohjelmisto vie kävijän 1960-luvun rakennuksiin ja kaupunginosiin kuukausittain vaihtuvien teemojen alla. Vaihtuvat teemat ovat: 60-luvun keskusta tänään, betoni, parempaa tulevaisuutta rakentamassa, lähiö ja luonto sekä kokeellinen 60-luku. Näyttelyn aikana kävellään myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella Seinäjoella, Kouvolassa, Jyväskylässä ja Oulussa. Teemakeskustelut käydään aidoissa 60-luvun rakennuksissa.
 
#60sBeauty-kuvakilpailu:
paljasta 60-luvun arkkitehtoninen yksityiskohta

Useat 1960-luvun rakennuksista ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana erilaisten laajennusten ja korjaustöiden seurauksena. Arkkitehtuurimuseo etsii nyt aitoja yksityiskohtia 1960-luvun arkkitehtuurista eri puolilta Suomea. Yksityiskohdan voi jakaa Twitterissä tai Instagramissa hashtagilla #60sBeauty. Kuvakilpailun voittaja palkitaan kahden hengen hotelliyöllä 1960-luvulla rakennetussa Hotel Rantapuistossa. Kokonaiskilpailun voittaja julkistetaan 18.2.2017.
 
Lisätiedot ja lehdistökuvat
Ilona Hilden, tiedottaja

Arkkitehtuurimuseo

puh. 04577310468
llona.hilden@mfa.fi
 
Käyntiosoite

Arkkitehtuurimuseo, Kasarmikatu 24, 00130 Helsinki
 
Avoinna
ti–su klo 11–18
ke klo 11–20
Ma suljettu
 
Sisäänpääsy 

Aikuiset 10 €, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 5 €
Alle 18-vuotiaat ja sotaveteraanit ilmaiseksi
Yhteislippu Arkkitehtuurimuseoon ja Designmuseoon 12 €
Museokortti-museo
Tapahtumat 10 € / 5 €, tapahtumakohtainen osallistumismaksu koskee myös Museokortin omistajia