NÄYTTELY: SUKIYA – JAPANILAINEN TEEHUONE

Näyttely Arkkitehtuurimuseossa 2.9.–15.11.2015
Iso ja pieni näyttelysali
 
Lataa PDF
 
Arkkitehtuurimuseon syysnäyttely avaa perinteistä japanilaista sukiya-suunnittelua ja puuntyöstötapoja. Museon isoon näyttelysaliin kohoaa sukiya-teehuone alkuperäisessä koossaan. Teehuonetta tarkastellaan suhteessa japanilaisen puurakentamisen perinteisiin, työvälineisiin ja tekniikoihin. Konkreettista rakentamista ja käsityötaitoja havainnollistetaan työnäytöksillä.
 
Sukiya on japanilainen suunnittelutyyli, jota ei tavata muualla. Sen juuret ulottuvat pitkälle Japanin historiaan ja vanhojen teeseremoniamestareiden, esimerkiksi Senno Rikyu (1522–1591) ja Furuta Oribe (1544–1615), ajatuksiin yksinkertaisuudesta ja rauhasta. Aikojen kuluessa sukiya on hioutunut konkreettiseen muotoonsa paikallisten mestaripuuseppien ja käsityöläisten käsissä.
 
Kiotolaisen yläluokan parissa hiotunut teeseremonia oli merkittävä esteettinen suunnannäyttäjä kaikkien taiteenlajien piirissä. Teeseremoniamestari Senno Rikyu suosi pieniä yksinkertaisia teehuoneita, jotka antoivat konkreettisen muodon nöyryydelle ja hillaisuudelle. Hänen ajatuksistaan syntyi uusi tyylisuunta, sukiya. Toisin kuin kestävyyttä korostaneet edeltäjänsä, sukiya oli tyyliltään kevyttä ja herkkää.
 
Sukiya-tyylin arkkitehtuurilla on vahva yhteys luontoon. Maan lämmin ilmasto, runsaat vesivarat ja luonnon monimuotoisuus avasivat mahdollisuuksia, joita rakentajat työssään hyödynsivät. Tiheiden metsien peittämä saarivaltio oli erityisesti vuoristoisilla alueilla pääosin viljelyyn tai asumiseen kelpaamatonta. Sukiya-puuseppä haki rakennustarpeet metsistä. Suunnittelussa yhdisteltiin useita rakennusaineita, puuta, bambua, ruokoa, paperia ja savea, joiden alkuperäinen väri, muoto ja materiaalintuntu jätettiin näkyviin. Innoitusta etsittiin luonnon epätäydellisyydestä.
 
Näyttelyssä Sukiya-suunnittelua ja perinteisiä puun työstämisen tapoja avataan havainnollisesti työkalujen ja esimerkkien kautta. Esillä olevat puu-, bambu- ja tatamimatot sekä shoji-väliseinät, huonekalut ja metalliliitokset ovat lukuisten Sukiya-käsityöläisten tuottamia.
 
Sukiya-puusepän tärkeimmät työkalut olivat – ja ovat yhä – henki ja elämä. Näyttely nostaa esille nämä usein piiloon jäävät työvälineet ajalta ennen voimatyökaluja ja teollista massatuotantoa. Niiden käyttöä havainnollistetaan valokuvin ja kuvituksin. Perustyövälineiden kautta näyttely avaa tarkkuutta ja kärsivällisyyttä vaativaa työtä. Jokainen työkalu kantaa muistoa käyttäjästään. Työkaluissa näkyvä patina on syntynyt lihasten, metallin, kiven ja puun yhteispelissä yhden erityisen työuran aikana.
 
Nykypäivänä monet sukiya-tyylin rakennuksista ovat kadonneet. Viime vuosina, erityisesti maata ruhjoneen maanjäristyksen ja ydinonnettumuuden jälkeen, japanilaiset suunnittelijat etsivät jälleen innoitusta historiasta. Katseet kohdistuvat nyt perinteisiin japanilaisiin maisemiin, joissa ihminen voi oleskella rauhassa ja tutkia vuodenaikojen vaihtumista. Arkkitehdit lainaavat elementtejä perinteisestä suunnittelusta. Sukiya-suunnittelua arvostetaan, mutta sitä pidetään vaikeasti lähestyttävänä. Suunnittelua ei voi opettaa järjestelmällisesti vaan sen voi oppia vain pitkällisen mestari–kisälli -suhteen kautta.
 
Näyttelyn on tuottanut Sukiya Carpentry Tools Museum yhteistyössä Arkkitehtuurimuseon näyttelytiimin kanssa.
 
 
OHJELMISTO
 
Keskiviikko 2.9. kello 18, Arkkitehtuurimuseo
Sukiya-mestareiden Toru Abon ja Akinoro Abon työnäytös
Työnäytöksessä tutustutaan japanilaiseen sukiya-tekniikkaan konkreettisesti. Tory Abo ja Akinoro Abo ovat elävä esimerkki siitä, miten harvinaiseksi käynyt käsityötaito siirtyy isältä pojalle perinteisen kisälli–mestarisuhteen kautta.
 
Thehuoneen japanilaiset teeillat Arkkitehtuurimuseossa 
Ennakkoilmoittautuminen: thehuone@thehuone.com

Keskiviikko 23.9 kello 18
Keskiviikko 14.10 kello 18
Keskiviikko 4.11. kello 18
 
Teetilaisuus kestää noin puolitoista tuntia. Sen aikana maistellaan useita teelaatuja eri puolilta maailmaa. Teen kanssa tarjoillaan pientä makeaa ja suolaista syötävää. Illan aikana kerrotaan erilaisista tavoista maistella teetä, teekulttuureista sekä teen historiasta. Tilaisuuden jälkeen on mahdollista tutustua näyttelyyn.
 
Keskiviikko 28.10. kello 18
Kotimainen työnäytös: perinnerakentaja Pekka Huhta
Perinnerakentaja Pekka Huhta esittelee suomalaisia käsityötaitoja, työkaluja ja tekniikoita.
 
LISÄTIEDOT JA LEHDISTÖKUVAT
 
Ilona Hilden
tiedottaja vs.
+358 (0)45 7731 0468