NÄYTTELY: PORRASKIVELTÄ PUIDEN SIIMEKSEEN. SUOMALAISEN PUUTARHATAITEEN JA ARKKITEHTUURIN DIALOGEJA

Kesänäyttely Arkkitehtuurimuseossa ja museon pihalla 27.5.–23.8.2015
 
Puutarha kuuluu kotiimme yhtä hyvin kuin mikä sen huoneista tahansa. Askel ryytimaasta huoneisiin olkoon paljon pienempi vastakohta kuin kadulta tai maantieltä puutarhaan.
 
–Alvar Aalto–
 
Arkkitehtuurimuseon kesänäyttely tarkastelee puutarhataiteen ja arkkitehtuurin välistä suhdetta kolmen vuosisadan ajalta. Aikojen kuluessa puutarhojen arvostus ja merkitys on vaihdellut yhteiskunnallisen ja historiallisen tilanteen mukaan. Uutta rakennettaessa tai vanhaa täydennettäessä maisema-arkkitehdit ja arkkitehdit ovat pohtineet rakennettua miljöötä kokonaisuutena. Näyttely tarjoaa temaattisesti jaotellun katsauksen siitä, miten suomalaisia puutarhoja eri mittakaavoissa on suunniteltu, ja minkälaiset olot niiden suunnitteluun ovat vaikuttaneet.
 
Näyttelyn ajallinen kaari ulottuu 1700-luvulta 2000-luvulle, yksittäisistä puutarha- ja maisemakohteista kokonaisten kaupunginosien viherympäristöjen suunnitteluun. Näiden väliin mahtuu paljon – ajatuksia luonnosta, terveellisestä asuinympäristöstä ja kauneudesta arkkitehtuurin, puutarhan ja maiseman keinoin ilmaistuina. Näyttely avaa rakennettua maisemaa kokonaisuutena ja kannustaa pohtimaan arkkitehtuurin, puutarhan tai maiseman milloin harmonisia tai huomaamattomia, milloin erottuvia ja ehkä riitasointuisiakin dialogeja.
 
Näyttelyssä esitellään seitsemäntoista kohdetta, joissa rakennus tai rakennusryhmä ja niitä ympäröivä puutarha yhdessä muodostavat oman aikansa henkeä kuvastavan taideteoksen. Kohteet on jaettu viiden puutarhataidetta ja arkkitehtuuria yhdistävän teeman alle.
 
1. KOTI JA PIHA – Arki ja juhla
2. YMPÄRISTÖ – Sulautuminen ja erottuminen
3. AIKA – Muutos ja pysyvyys
4. MITTAKAAVA – Yksi ja monta
5. LIIKE
 
Lisäksi museon pienessä salissa esitellään kymmenen suomalaista maisema- ja puutarhasuunnittelijaa.
 
Näyttelyn ovat kuratoineet Arkkitehtuurimuseon arkistonhoitaja, FL Elina Standertskjöld ja tutkija, FM Julia Donner. Sen on suunnitellut arkkitehti Hannele Grönlund. Metropolian ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat toteuttaneet näyttelyssä esillä olevan Monrepos-multimediateoksen.
 
 
Arkkitehtuurimuseon kaupunkipuutarha
 
Näyttely laajenee myös museon pihalle, missä arkkitehti Hannele Grönlundin suunnittelema kaupunkipuutarha houkuttelee oleskelemaan. Aalto-yliopiston puustudion opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat pihalle kokeellisen puupaviljongin. Säie-paviljongin rakennesuunnittelusta on vastanut Joni Helminen. Opiskelijoita ovat ohjanneet professori Pekka Heikkinen, arkkitehti Philip Tidwell ja professori Hannu Hirsi.
 
Kesän aikana kaupunkipuutarha elää yleisöluentojen, lounaiden, joogan, musiikin ja muun eri taiteenaloja yhdistävän ohjelman kautta. "Porraskiveltä puiden siimekseen" -näyttelyn ohjelmisto sisältää myös opastettuja kävelyjä.
 
Julkaisu
Näyttelyn yhteydessä julkaistaan suomen- ja englanninkielinen katalogi.
 
 
Lisätiedot ja lehdistökuvat
Ilona Hildén, tiedottaja vs.
+358 (0)45 7731 0468
Ilona.hilden(a)mfa.fi
 
Arkkitehtuurimuseo
Kasarmikatu 24
00130 Helsinki
 
Avoinna
ti–su 11–18
ke 11–20
 
Pääsymaksut
Aikuiset 8 €, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 4 €
Alle 18-vuotiaat ja sotaveteraanit ilmaiseksi
Yhteislippu Arkkitehtuurimuseoon ja Designmuseoon 12 €.
 
_
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

KULTARANTA, NAANTALI 1915
ARKKITEHTI: Lars Sonck
Puutarhasuunnittelu: Svante ja Paul Olsson 1913–1916
Maj-Lis Rosenbröijer (1964–1965)
Kuva: Taneli Eskola
PUU-KÄPYLÄ, HELSINKI 1920–1925
ARKKITEHTI: Martti Välikangas
Rakennusjärjestelmä: Akseli Toivonen
Puutarhasuunnittelu: Elisabeth Koch
Kuva: Simo Rista