OPISKELIJANÄYTTELY: KAISA-KIRJASTO KÄYTÖSSÄ

Arkkitehtiopiskelijoiden näyttely
16.4.–17.5.2015, Arkkitehtuurimuseon portaikko
 
 
Videomuotoinen Kaisa-kirjasto käytössä lähestyy Anttinen Oiva Arkkitehtien suunnittelemaa kirjastoa käytön näkökulmasta.
 
Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden Antti Auvisen ja Marja Rautaharjun toteuttama näyttely luo katsauksen Helsingin yliopiston kirjastoon käytön näkökulmasta. Näyttely on osa Arkkitehtuurimuseon yhteistyötä arkkitehtiopiskelijoiden kanssa.
 
Kuka on käyttäjä?
Miksi Kaisa-kirjasto koetaan viihtyisänä?
Mitä tarkoittaa käyttäjälähtöisyys – miten se näkyy?
Mitä Kaisa-kirjastosta voi oppia?
 
Kaisa-kirjasto käytössä -näyttely syntyi syyslukukaudella 2014 Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen Presenting Architecture -kurssin harjoitustyönä. Maisteritason kurssin tavoitteena oli löytää uusia näkökulmia ja työkaluja arkkitehtuurin esittämiseen. Kurssin aikana opiskelijat suunnittelivat Anttinen Oiva Arkkitehtien arkkitehtuurin perustuvan ehdotuksensa arkkitehtuurinäyttelyksi. Lähestymistapa oli vapaa. Esitellyistä ehdotuksista Antti Auvisen ja Marja Rautaharjun näyttelykonsepti “Kaisa-kirjasto käytössä” valittiin toteutettavaksi.
 
Anttinen Oiva Arkkitehtien suunnittelema Helsingin yliopiston pääkirjasto Kaisa-talossa valmistui vuonna 2012. Siitä lähtien kirjasto on ollut yliopistolaisten ja muiden kaupunkilaisten aktiivisessa käytössä. Rakennus erinomaisen vastaanoton julkisessa arkkitehtuurikeskustelussa. Kirjasto on käyttäjien keskuudessa pidetty ja suosittu lainaus-, opiskelu- ja työskentelypaikka.
 
Kaisa-kirjaston käyttöaste on korkea. Kirjasto on täynnä työskentelijöitä aamusta iltaan. Lukupaikkoja on 1385. Käyttäjille on tarjolla erilaisia paikkoja sohvaryhmistä hiljaisiin työtiloihin. Ensimmäisinä varataan paikat ikkunoiden ääreltä, joista avautuu avara näkymä Helsingin keskustaan.
 
Kurssin ohjaajina toimivat professori Mikko Heikkinen, lehtori Jenni Reuter ja tuntiopettaja Tuomas Siitonen.
 
Helsingin yliopiston kirjasto, 2012
Anttinen-Oiva Arkkitehdit
www.aoa.fi
 
 
Lisätiedot ja lehdistökuvat
Ilona Hildén
Tiedottaja vs.
Ilona.hilden@mfa.fi
04577310468
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kuva: Antti Auvinen ja Marja Rautaharju