NÄYTTELY: SUOMALAINEN RIVITALO – TYÖVÄENASUNNOSTA KESKILUOKAN UNELMAKSI

Näyttely Arkkitehtuurimuseon pienessä näyttelysalissa 15.4.–17.5.2015
 
Rivitalo on suomalaisille tuttu asumisen muoto. Jopa niin tuttu, että puhekielessä rivitalolla viitataan kokonaiseen elämäntapaan. Toiselle ajatus rivitaloasunnosta on haave toiselle “rivitalonpätkä” on kauhistus. Harva tulee ajatelleeksi, että naapurissa saattaa sijaita arkkitehtoninen helmi.
 
Professori Riitta Nikulan laajaan tutkimustyöhön perustuva näyttely tarjoaa aikamatkan suomalaisen rivitaloasumisen historiaan. Se nostaa esiin korkeatasoista arjen arkkitehtuuria eri puolilta Suomea. Samalla näyttely piirtää kuvan suomalaisesta asuntopolitiikasta, kaupunkisuunnittelusta ja arkkitehtuurista 1900-luvun alusta 1960-luvulle asti. Miten rivitalo valloitti Suomen?
 
1900-luvun alussa puutarhakaupunkiaate mullisti kaupunkisuunnittelun. Luontoon sovitetuissa kaavoissa rivitaloista toivottiin ratkaisua erityisesti työväen asuntopulaan. Niissä pieneenkin asuntoon oli mahdollista saada oma piha ja ulko-ovi. Suomen ensimmäinen rivitalokokonaisuus, Armas Lindgrenin ja Bertel Liljequistin suunnittelema Ribbingshof, valmistui Kulosaaren huvilakaupunkiin vuonna 1918. Birger Federleyn Tampereen Viinikkaan suunnittelemat talot (1919) olivat maan ensimmäiset kunnalliset rivitalot.
 
Alkuvaiheen suurista suunnitelmista toteutui vain pieni osa. Vain muutama rivitalo Eliel Saarisen Munkkiniemi–Haaga -suunnitelmasta rakennettiin Hollantilaisentielle. 1930-luvulla Alvar Aalto kehitti rivitalojen rinnalla veistoksellisen terassitaloratkaisun. Ensimmäisen terassitalo valmistui Kauttuan ruukinpuistoon Eurassa.
 
Vasta toisen maailmansodan jälkeen rivitalosta tuli keskiluokan asumismuoto valtion asuntolainojen puitteissa. Uusille asuntoalueille rakennettiin korkeatasoista rakennustaidetta. Tältä ajalta esillä on esimerkkejä eri puolilta Suomea. Kaija Sirenin ja Heikki Sirenin kehittämät standardisoidut valmisosat avasivat suunnittelulle uuden ulottuvuuden. Hilding Ekelundin suunnittelema Maunulan Sahanmäki on puolestaan idylleistä laajimpia.
 
Professori Riitta Nikulan kuratoima näyttely perustuu Nikulan teoksen Suomalainen rivitalo – työväenasunnosta keskiluokan unelmaksi (SKS, 2014) tutkimukseen ja aineistoihin. Näyttelyn kohteet ovat tunnettujen ja unohtuneiden mestareiden töitä. Pienoismallit, piirustukset, valokuvat ja filmit esittelevät korkeatasoista arjen arkkitehtuuria.
 
Suomalainen rivitalo – työväenasunnosta keskiluokan unelmaksi
Riitta Nikula, 2014
 
SKS:n julkaisema tietokirja esittelee vuosina 1900–1960 rakennettuja rivitalokohteita ja niiden kansainvälistä taustaa. Kirja on myynnissä Arkkitehtuurimuseon kirjakaupassa.
 
Kustantaja: SKS
Julkaisuvuosi 2014
Sivumäärä: 252
ISBN 978-952-222-568-9
Hinta: 37,00 €
 
Lisätiedot ja lehdistökuvat
Ilona Hilden
tiedottaja vs.
+358 (0)45 7731 0468
 
Tiedote julkaistu 7.4.2015