NÄYTTELYT TARJOLLA KIERTOON
 
SUOMEN ARKKITEHTUURIA. KATSAUS 2018
Suomen arkkitehtuurin kaksivuotiskatsaus tarjoaa läpileikkauksen kotimaisen nykyarkkitehtuurin ajankohtaisiin ilmiöihin ja korkeatasoisiin toteutuksiin. Katsauksen järjestävät yhdessä Arkkitehtuurimuseo, Suomen arkkitehtiliitto SAFA ja Alvar Aalto -säätiö ja sen tuomariston muodostaa kansainvälinen kokoonpano arkkitehtuurin ammattilaisia. Valitut 16 arkkitehtuurikohdetta edustavat ajanmukaista suunnittelua, tasokkaita korjausrakennushankkeita sekä kestävää ja vastuullista kehitystä.

-> 15.11.2018–20.1.2019, Alvar Aalto -museo, Jyväskylä
-> 15.3.–30.4.2019 Oulun yliopisto, arkkitehtuurin yksikkö, (​Erkki Koiso-Kanttilan katu 1)

VIIVA, TILA JA VÄRI. SAKARI LAITISEN KONSTRUKTIOITA
Arkkitehti Sakari Laitisen kuvataidetta esittelevä näyttely on värin ja muodon juhlaa. Arkkitehdin ura heijastuu hänen kuvataiteessaan, jolle tilallinen sommittelu suo arkkitehtonisen luonteen. Laitisen taiteessa on nähtävissä, ettei hän pyrkinyt tyylillisesti tai temaattisesti kiinteään kokonaistuotantoon vaan inspiroitui nimenomaan uuden kokeilusta ja etsimisestä. Näyttelyssä esitellään Laitisen teoksia, joiden tilalliset ja värikkäät rakennelmat heijastelevat Laitisen ammattitaustaa, mutta ne myös kuljettavat katsoja toisaalle, pois arkkitehtuurista. Erityisesti värien käyttö leimaa Laitisen teoksia, mikä puolestaan erottaa ne arkkitehtien pienoismalleista.

-> 27.9.2018–4.1.2019, Alvar Aalto -museo, Jyväskylä


ARKTISIA UNELMIA — LAPIN VARHAISTA MATKAILUARKKITEHTUURIA
Lapin matkailua -kiertonäyttely esittelee ensi kertaa pohjoista matkailuarkkitehtuuria ja maisemakulttuuria 1930–40-luvun Suomessa. Lapin hotellien ja majatalojen kautta valottuvat paitsi kotimaan matkailun kehitys myös kansainväliset ja kansalliset vaikutteet kasvavan maan ilmeessä. Suomen- ja englanninkielinen kokonaisuus pohjautuu Harri Hautajärven tutkimustyöhön ja Arkkitehtuurimuseon kokoelmiin. Kiertonäyttely on sovitettavissa erikokoisiin tiloihin ja sen sisältöön on mahdollista lisätä lainaajan omia kokoelmia. Näyttely on valmis kiertoon maaliskuusta 2018 alkaen. 
 
-> 7.9.2018–27.1.2019, Arktikum, Rovaniemi
-> 2/2019–3/2019, Alvar Aalto -museo, Jyväskylä
-> 4/2019–10/2019, Siida, Inari
 
ALVAR AALTO -MITALI
Näyttely esittelee Alvar Aalto -mitalin voittajat perustamisvuodesta tähän päivään saakka. Mitalistit edustavat kattavaa läpileikkausta viimeisten 50 vuoden aikana arkkitehtuurissa tapahtuneista kehityslinjoista ja tyylisuuntauksista. Palkinnon historian aikana mitalilla on palkittu ansioituneen ja tinkimättömän uran tehneitä arkkitehteja, mutta myös hiljattain kansainväliselle kentälle nousseita tekijöitä. Samalla se näyttäytyy myös lupaavana enteenä mitalistien myöhemmälle uralle.

PORRASKIVELTÄ PUIDEN SIIMEKSEEN – SUOMALAISEN PUUTARHATAITEEN JA ARKKITEHTUURIN DIALOGEJA
 
Kiertonäyttelyssä tarkastellaan puutarhataiteen ja arkkitehtuurin välistä suhdetta 1700-luvulta 2000-luvulle, yksittäisistä puutarha- ja maisemakohteista kokonaisten kaupunginosien viherympäristöjen suunnitteluun. Näyttely avaa rakennettua maisemaa kokonaisuutena ja kannustaa pohtimaan arkkitehtuurin, puutarhan tai maiseman milloin harmonisia tai huomaamattomia, milloin erottuvia ja ehkä riitasointuisiakin dialogeja. Näyttelyssä esitellään 17 kohdetta, joissa rakennus tai rakennusryhmä ja niitä ympäröivä puutarha yhdessä muodostavat oman aikansa henkeä kuvastavan taideteoksen sekä 8 suomalaista
maisema- ja puutarhasuunnittelijaa. 

SUOMALAINEN RIVITALO – TYÖVÄENASUNNOSTA KESKILUOKAN UNELMAKSI 
Näyttely piirtää kuvan suomalaisesta asuntopolitiikasta, kaupunkisuunnittelusta ja arkkitehtuurista vuosina 1900–1960 rivitaloasumisen kautta. Näyttelyn kohteet ovat tunnettujen ja unohtuneiden mestareiden töitä eri puolilta Suomea, joiden avulla katsoja pääsee tutustumaan korkeatasoiseen arjen arkkitehtuuriin.
 
VÄRIKKÄÄMPI, ILOISEMPI, HIENOSTUNEEMPI – 1960-LUVUN SUOMALAISTA ARKKITEHTUURIA
Epookkinäyttely avaa 1960-luvun arkkitehtuurin teemoja, visuaalisia erityispiirteitä ja estetiikkaa muun muassa modulimuodon ja aikalaisvideoiden keinoin. Samalla se kutsuu tarkastelemaan ristiriitojen ja radikalismin aikakauden yhteiskunnallisia näkökulmia ja esittelee arkkitehtuurin keskeisiä tekijöitä.
 
ANNUAL RINGS – A NEW GENERATION OF WOOD ARCHITECTURE IN FINLAND
tells the story of Finnish wood architecture over the past two decades. The exhibition showcases 14 innovative Finnish wood architecture projects. The included projects have been selected not only for their quality, but also for the experimental nature of their execution.
 
FINNISH ARCHITECTURE — 7th BIENNIAL REVIEW
The exhibition presents 15 jury-selected projects completed between July 2013 and June 2015 in photographs, drawings, and a film about the participating architecture offices, their projects and users. The Review highlights a number of interesting new inroads in housing development, as well as Finnish restoration expertise.

 
Tiedustelut:
Reetta Heiskanen
näyttelypalveluiden päällikkö
+358 50 544 9094
etunimi.sukunimi@mfa.fi